Verslag

Nederland - Denemarken

98-88

Datum:
woensdag 14 september 2016 · 20:00
Team:
Eredivisie

Moeizame zege Orange Lions

De Orange Lions hebben hun eerste thuiswedstrijd in winst omgezet, maar wat ging het moeilijk. Nederland moest in het vierde kwart een achterstand van negen punten wegwerken. In de noodzakelijk geworden verlenging grepen de Orange Lions uiteindelijk toch de winst: 98-88.
Voor een volgepakte Vijf Meihal gingen de Orange Lions goed van start. Via driepunters van Charlon Kloof en Worthy de Jong stond het na vier minuten spelen al 12-6 voor de oranjehemden. Die marge bleef tot twee minuten voor het eind van het eerste kwart op de borden staan. Denemarken had een felle zone neergezet, waartegen de Orange Lions niet goede schoten kwamen. De bal bleef te lang in de handen van Dimeo van der Horst. Wat overigens ook de andere spelers te verwijten valt. In elk geval was de Nederlandse aanval veel te statisch. Met slechts één punt voorsprong sloten de Lions het eerste kwart af: 22-21.

Binnen twaalf seconden nam Denemarken via Jonas Zohore Bergstedt een eerste voorsprong om die het hele tweede kwart niet meer af te staan. Dankzij vijf punten op rij van Thomas van der Mars kwamen de Orange Lions met minder dan drie minuten te spelen weer op gelijke hoogte: 33-33. Met twee verre driepunters van Jonathan Gilling bleven de Denen de overhand houden. Met nog zeven seconden te gaan, bracht Jessey Voorn met zijn derde driepunter de Orange Lions terug tot 40-43. Toch wisten de Denen de marge nog te vergroten door een score van Bergstedt, die overigens wel zijn bonus miste: 40-45.

Na de pauze ging het publiek er nog eens goed voor zitten. Binnen drie minuten was de achterstand omgezet in een voorsprong van één punt. Na een onsportieve fout van Alan Voskuil, die daarmee een vrije lay-up van Jessey Voorn voorkwam, bracht Kloof vanaf de lijn de marge op twee punten: 51-49. Maar Denemarken gaf zich niet zo maar gewonnen. Sterker nog, de Denen namen het heft weer in handen, zeker toen Voskuil zeven van de laatste acht Deense punten scoorde. Met onhoudbare drives en een driepunter zette hij de Denen na drie kwarten op een 60-64 voorsprong.

Na een minuut spelen in het vierde kwart was de marge zelfs opgelopen tot negen punten: 60-69. Toon van Helfteren moest wel naar de time-out grijpen. Met nog vier minuten te spelen, keken de Orange Lions nog steeds tegen een achterstand aan: 67-73. Binnen veertien seconden was het verschil weer twee. Eerst liet Worthy de Jong Kloof dunken en vervolgens rondde Worthy de Jong een drive af. Denemarken vluchtte meteen in een time-out om het momentum te stoppen. Na een Deense score knalde Worthy de Jong er een driepunter in, maar met nog twee minuten te spelen was de marge na de vierde driepunter van Jonathan Gilling weer vier punten: 74-78. Schaftenaar scoorde vervolgens uit de aanvallende rebound. Een aanval later dribbelde Kloof de bucket in om Nicolas de Jong vrij onder de ring te zetten voor de gelijkmaker. Na een Deense misser klom Nicolas de Jong over alles en iedereen heen om de verdedigende rebound te pakken. De aanval leverde alleen een gemiste driepunter van Nicolas de Jong op en dus werd het bij 78-78 verlengen.

In de verlenging pakte Yannick Franke meteen een driepunter, waarna Nederland nooit meer achter heeft gestaan. Een dunk van Thomas van der Mars, weer op assist van Kloof, betekende 84-80 met nog iets meer dan twee minuten te gaan. Een verre driepunter van Worthy de Jong zette zelfs 87-80 op het bord. Dat betekende nog geenszins einde wedstrijd, want via Gilling en een drietje van Adama Darboe werd het gewoon weer 87-85 met nog een dikke minuut te spelen. Vervolgens knalde Franke net voor het 24 seconden signaal af zou gaan een nieuwe driepunter binnen. Bij 90-87 maakte Franke snel een fout op Gabriel Lundberg die één vrije worp miste. Worthy de Jong faalde aan de andere kant niet: 92-88 met nog twintig seconden te gaan. De Denen misten en de rebound was voor Mohamed Kherrazi, die een fraai masker droeg om zijn neus te beschermen. In de laatste vijf seconden voegde Nederland nog zes punten aan het totaal toe: Kherrazi benutte een vrije worp, Schaftenaar twee vrije worpen nadat de Denen de bal over het hele veld uit hadden gegooid. Het laatste woord was voor Franke die na een steal van Schaftenaar in de buzzer een bommetje raak schoot voor 98-88.

Kloof zit momenteel niet zo lekker in zijn vel. Hij miste het begin van de voorbereiding vanwege een liesblessure en die begint hem nu weer parten te spelen. “Ik heb nu twee dagen nodig om te revalideren. Maar ons doel is nog steeds haalbaar, namelijk groepswinnaar worden.

Toon van Helfteren verbaasde zich over de matheid van zijn ploeg. “Het was net zo mat als in de wedstrijd tegen Oostenrijk. Ik heb geen idee waar dat vandaan komt. We zaten toch in een flow na drie winstpartijen op rij. We hebben moeten knokken, maar we hebben de winst eruit kunnen slepen. We moesten van ver komen. Ik had liever makkelijk gewonnen, want die vijf minuten extra gaan wel tellen. Nu moeten we zaterdag maar gewoon winnen, want ik heb geen zin in rekenwerk.”

Doordat Duitsland zich vanavond niet liet verrassen door Oostenrijk, valt zaterdag in de Vijf Meihal de beslissing.

Statistieken

comments powered by Disqus