Verslag

Donar Groningen - Zorg en Zekerheid Leiden

71-60

Datum:
zaterdag 7 mei 2016 · 19:30
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden in zwaar weer

Zorg en Zekerheid Leiden zal van ver moeten komen. In Groningen verloor de ploeg ook de vierde wedstrijd tegen Donar: 71-60. Zorg en Zekerheid Leiden moet nu drie partijen op rij zien te winnen.

Na wedstrijden tegen Donar volgt telkens een persconferentie. Zaterdagavond na de wedstrijd zat alleen Erik Braal, de winnende coach van Donar, aan tafel. Pas na enige tijd verscheen Eddy Casteels ten tonele. De Leidse oefenmeester verontschuldigde zich. “Ik was eerst even bij de jongens. Voor ons is wedstrijd vijf nu al begonnen. We stappen straks de bus in en gaan maandag aan het werk.”

Dat is zeker nodig, want door het verlies staat Zorg en Zekerheid Leiden met 3-1 achter tegen Donar, een herhaling van de halve finales van afgelopen seizoen. Als Zorg en Zekerheid Leiden komende dinsdag weet te winnen, dan volgt donderdag de laatste kans om in Groningen van Donar te winnen, want dat is bittere noodzaak. Om even aan te geven hoe moeilijk het is om een 3-1 achterstand nog om te draaien in het winnen van de serie. In Nederland is dat pas één keer gelukt. In 1999 Ricoh Astronauts, dat het thuisvoordeel had verworven, in de finale met 3-1 achter tegen Hans Verkerk Keukens Den Helder. De Amsterdammers presteerden het voor het eerst (en laatst) in de Nederlandse historie om de serie alsnog met 4-3 te winnen, zo wist basketbalarchivaris Jacob Bergsma te vertellen.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden dit bereiken, dan zal er toch uit een ander vaatje getapt moeten worden. Of liever gezegd: alle spelers moeten zich terdege bewust zijn dat het hun laatste kans is om nog wat van dit seizoen te maken en alle schroom van zich afwerpen. Ook verdedigend zal er een en ander moeten veranderen. Opnieuw was de driepunter voor Donar het wapen naar succes. De Groningse ploeg verzilverde in de zevenhonderstde play-offwedstrijd in de historie van het Nederlandse basketbal tien driepuntspogingen, waar Zorg en Zekerheid Leiden niet verder kwam dan twee driepunters van Worthy de Jong (als team werden veertien pogingen ondernomen). Dat Zorg en Zekerheid Leiden een beter schotpercentage had over de hele wedstrijd wordt teniet gedaan door het aantal rake driepunters.

In de eerste periode pakte Donar al snel een voorsprong die na een driepunter van Ross Bekkering zes punten bedroeg. De Jong sloot de periode af met een driepunter om de schade te beperken tot 17-14. De Jong zette met een score plus bonus Zorg en Zekerheid Leiden aan het begin van de tweede periode weer naast Donar. Een onsportieve fout van Rogier Jansen leverde Donar een rake vrije worp (Jason Dourisseau) en een score uit de aanvallende rebound (Chase Fieler) op. Donar liep weer weg en kwam met 31-23 voor te staan. Twee scores van Jeroen van der List en een tweetal vrije worpen van De Jong zorgden voor een ruststand van 31-29.

Zorg en Zekerheid kende een goede start aan het begin van het tweede kwart. De Jong zorgde met vier punten op rij voor een 31-33 voorsprong. Marquise Simmons antwoordde na een score met bonus van Bekkering voor 34-35, maar daarna kreeg Donar weer de overhand. Dat had mede te maken met het slechte schieten van de vrije worplijn door de Leidse spelers. Mohamed Kherrazi schoot 1 uit 2, Van der List miste beide pogingen, waarna Simmons ook met 1 uit 2 doorkwam. Bij Donar was in deze fase Chase Fieler niet te stoppen. De Amerikaan scoorde acht punten op rij en sleepte zijn ploeg er doorheen in dit kwart, zo stelde Braal na afloop. Door een score van Thomas Koenis eindigde het derde kwart in 49-45 voor Donar. Hier liet Zorg en Zekerheid Leiden toch een paar kansen liggen.

In het vierde kwart was het na twee minuten wel beslist. Na een driepunter van Bekkering belandde een pass van Jansen pardoes in de handen van Lance Jeter die met een dunk voor 56-47 zorgde. Zorg en Zekerheid Leiden koos vervolgens voor een zone, maar kreeg vervolgens drie driepunters om de oren. Vooral de laatste driepunter van Bekkering was pijnlijk, omdat de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden meer met een beslissing van de arbitrage bezig waren en niet stonden op te letten toen de bal in het spel werd gebracht; een beeld dat zich overigens vaker voordeed in de tweede helft. Het einde van de wedstrijd kwam bij 71-60.

Zorg en Zekerheid Leiden zal nu drie wedstrijden op rij van Donar moeten winnen om de finale alsnog te halen. Zoals Casteels al stelde, hij en zijn manschappen zijn nu al bezig met de vijfde wedstrijd aankomende dinsdag. “Het is nog niet over. Het staat 3-1, de serie is pas beslist als een ploeg vier wedstrijden heeft gewonnen.”

Statistieken

comments powered by Disqus