Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - SPM Shoeters Den Bosch

57-58

Datum:
zondag 27 maart 2016 · 13:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden verliest bekerfinale

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd de beker te veroveren. Ondanks een voorsprong van 37-22 tegen het einde van het tweede kwart ging de winst met 57-58 naar SPM Shoeters. Na het bekijken van videobeelden werd de winnende score van Mohamed Kherrazi afgekeurd.

Het einde van de wedstrijd kende een noviteit. Aan de hand van videobeelden werd bekeken of de laatste score van Kherrazi wel of niet binnen de tijd was. Sinds een jaar geeft artikel 46.12 aan dat het gebruik van videobeelden mag, mits de beelden van een onpartijdige partij zijn (NOS) en er een monitor vlakbij de tafel aanwezig is. Hoofdscheidsrechter Antio Sinterniklaas maakte graag gebruik van deze mogelijkheid, want het was op het eerste oog niet allemaal te zien, te meer daar het signaal van de tafel ook weer vertraagd is ten opzichte van de klok.

“Ik heb twee keer moeten kijken”, gaf Sinterniklaas toe. “Maar op het moment dat de speler de bal in zijn hand kreeg, brandde het rode led-lichtje. We hebben het in vertraging goed kunnen zien, dus ik vind het een juiste beslissing.”

Die mening deelde De Jong in elk geval niet. Hij sprak van de slechtste call in de geschiedenis van het Nederlandse basketbal. “We hebben nog nooit teruggekeken naar videobeelden aan het eind van een wedstrijd. Al was de bal niet op tijd raak, dan nog moet je de ballen hebben om de call op het veld te maken. Heel jammer dat we op zo’n manier moeten verliezen. Had hij dezelfde call ook gemaakt als er geen videobeelden waren geweest? Dit geeft ons nog meer motivatie om er de volgende keer nog harder tegenaan te gaan. We kunnen er nu niets meer aan doen. De volgende stap is het kampioenschap.”

Dat het op zo’n beslissing uit moest draaien had Zorg en Zekerheid Leiden wel aan zichzelf te danken. SPM Shoeters, dat speelde zonder Kees Akerboom (scheurtje in zijn kuit), kwam als een raket uit de startblokken en nam een 9-0 voorsprong. Met Cashmere Wright als grote aanjager hervond de Leidse ploeg zichzelf en werd het eerste kwart met een gelijke stand afgesloten.

In een heerlijke ambiance opende Zorg en Zekerheid Leiden zeer sterk. Rogier Jansen noteerde meteen vier punten, maar na drie opeenvolgende driepunters van Jeroen van der List, Worthy de Jong en Jansen ontstond er een serieus gaatje. Zorg en Zekerheid Leiden ging nog even door, want onder andere door een dunk van De Jong liep de Leidse formatie door naar een 37-22 voorsprong. Vreemd genoeg haperde de Leidse machine daarna, waardoor SPM Shoeters de schade bij rust wist te beperken tot zes punten: 39-33.

Na de pauze slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er niet meer in om het niveau uit de 37-13 run terug te vinden. Zeven minuten lang wist de ploeg in het derde kwart het netje niet te vinden. Van 42-37 werd het opeens 42-43. De Jong brak uiteindelijk de ban met een driepunter, maar door een bommetje van Arvin Slagter sloot SPM Shoeters het derde kwart, waarin Zorg en Zekerheid Leiden slechts acht punten scoorde, met een 47-48 voorsprong af.

Ook in het laatste kwart waren de punten duur. Na vijf minuten spelen stond het pas 50-50. Na een steal van Wright zette De Jong de Leidse ploeg op 53-50. Teveel balverlies (De Jong) en niet naar de ring snijdende spelers op penetraties van de guards (Kherrazi) gaven SPM Shoeters de kans om weer op voorsprong te komen. Met minder dan een minuut te gaan, antwoordde De Jong een driepunter van Maarten Bouwknecht met een wel heel verre driepunter: 57-57. Op 39 seconden van het einde zette Wessels met één rake vrije worp de Bosschenaren weer op voorsprong.

De laatste Leidse aanval verloopt heel tumultueus. De Jong miste een driepunter, Dejan Kravic had de rebound, maar verspeelde de bal weer aan Wright. Marquise Simmons miste een driepunter en het schot van Thomas Koenis uit de rebound werd geblokt door Kravic. Op de klok stonden nog 2.3 seconden. Het arbitrale trio wilde de klok vervolgens op 2.8 seconden zetten, maar dat kon het apparaat niet aan. Dus werd er besloten dat Zorg en Zekerheid Leiden nog drie seconden voor de aanval kreeg. Uit de uitbal schoot Wright een driepunter mis. Kherrazi pakte de aanvallende rebound en dacht de winnende treffer via het bord binnen te schieten. De videobeelden, en dus de arbitrage, oordeelden echter anders.

Statistieken

comments powered by Disqus