Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Landstede Basketbal Zwolle

86-67

Datum:
woensdag 24 februari 2016 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden neemt voorschot op finale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich in een goede positie gemanoeuvreerd. In de eerste halve finale van het bekertoernooi werd Landstede Basketbal op grote achterstand gezet: 86-67. De Zwolse ploeg zal de return met 20 punten verschil moeten winnen om Zorg en Zekerheid Leiden uit de finale te houden.

Zorg en Zekerheid Leiden was grote delen van de wedstrijd dominant. Al van meet af aan nam de Leidse ploeg een voorsprong. Binnen drie minuten was er al een gat van tien punten (14-4) en had Landstede een time-out nodig om even naar adem te happen. Daarna hervond de Zwolse formatie, die zonder Steve McWhorter (spierblessure) speelde, zich enigszins. Worthy de Jong tekende via zijn tiende punt voor 19-9, maar daarna kwam Landstede door met bommen van Jessey Voorn en Tyson Hinz. Beide ploegen hadden het vizier duidelijk op scherp staan, want er werd nauwelijks gemist in de eerste tien minuten. Dat leidde tot een hoge score na tien minuten spelen: 29-23. De Jong had op dat moment al 13 punten op zijn naam staan.

Nadat Landstede aan het begin van de tweede periode was teruggekomen tot 32-30, begon het uurtje van Mohamed Kherrazi. Met een achterwaartse dunk op de break zette de Leidse international zijn ploeg op 40-32. Daarmee was het feestje van Kherrazi nog niet afgelopen. In de buzzer knalde hij een driepunter van net over de middenlijn door het netje voor een 49-35 ruststand. De Leidse fans, die toch weer massaal naar de hal waren gekomen, genoten van het spel van hun helden. Kherrazi was inmiddels tot 15 punten gekomen, eentje minder dan De Jong. Tegenspel kwam tot dat moment eigenlijk alleen van Voorn (13 punten).

Die bom van Kherrazi dreunde blijkbaar nog lang na bij Landstede Basketbal, want in de openingsfase werden de Zwollenaren van het plankier gelopen. Via eenvoudige scores van Cashmere Wright, De Jong en Thomas Koenis (onder andere via een prima uitgevoerde ‘horns’) liep de Leidse ploeg binnen zes minuten door naar 67-43. Niets leek een finaleplaats in de weg te staan. Maar een grote voorsprong werkt vaak ook verlammend. Nonchalance gaat dan een rolletje meespelen. Dat overkwam Zorg en Zekerheid Leiden ook. Landstede Basketbal plaatste een 0-15 run, waardoor het na één minuut spelen in het laatste kwart opeens 67-58 was.

Het antwoord kwam wederom van Kherrazi, die vanwege vier persoonlijke fouten de laatste vijf minuten van het derde kwart op de bank doorbracht. Zorg en Zekerheid Leiden plaatste een 10-0 run. Bij al die punten was Kherrazi betrokken. Acht punten maakte hij zelf, daarnaast gaf hij een prima assist op Koenis. Daardoor ontstond er weer een behoorlijk gat: 77-58. In de laatste seconde viel het doek voor Kherrazi. Met 29 punten achter zijn naam zorgde hij voor een alltime high in dienst van Zorg en Zekerheid Leiden. Zijn record stond op 21 punten. Ricardo Glenn probeerde via inside scores Landstede nog enige hoop te geven, maar Rogier Jansen en Wright bepaalden de eindstand op 86-67.

“Negentien punten is een mooie marge”, erkende coach Eddy Casteels na afloop. “Maar het verschil had zeker 25 of 26 punten moeten zijn. Mentale zwakte en een gebrek aan floorleading zorgden voor een terugval. We waren te laidback. We moeten de mentaliteit zoeken die nodig is om kampioen te worden, maar dat was vanavond niet bij iedereen zo.”

Over Kherrazi had Casteels niets dan lof. “Misschien speelde hij vanavond boven zijn potentieel, maar hij is zo allround. Voor mij speelt zijn positie geen rol. Kherrazi is een basketbalspeler en geen garbage man. Zo moet hij spelen. Eind derde kwart zat hij op de bank en toen stortte de ploeg even als een kaartenhuis in elkaar.”

Statistieken

comments powered by Disqus