Verslag

Red Stars - Zorg en Zekerheid Leiden

44-101

Datum:
zondag 7 februari 2016 · 15:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden naar laatste vier

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich in Soest volgens verwachting geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi. In een sfeervolle ambiance werd Red Stars met 44-101 teruggewezen. In de halve finale stuit Zorg en Zekerheid Leiden op Landstede Basketbal

Vooraf maakte Terence Robinson, die in het eerste kampioensjaar van Zorg en Zekerheid Leiden (2011) nog voor de Leidse ploeg uitkwam, zich geen illusies. Natuurlijk had hij nog wel gedroomd dat hij weergaloos zou spelen, maar de realiteit is gewoon het verschil tussen twee keer trainen per dag en twee keer trainen per week. “Onze hoop was om nog enige tijd mee te kunnen spelen met Zorg en Zekerheid Leiden. Maar dit is sowieso fantastisch”, aldus de 25-jarige spelmaker van de club uit Soest.

Red Stars, dat dit jaar het vijftigjarig bestaan viert, had er veel werk van gemaakt. Via een partytent konden mensen de sporthal Beukendal betreden, er waren parkeerwachters neergezet om te zorgen dat alle auto’s een plekje konden vinden, er was muziek, de Leidse speaker Martin Hooymans was uitgenodigd om te speakeren en er was een jong team cheerleaders. Speciale tribunes waren ingehuurd om alle supporters een plaats te bieden in de oude hal.

Axel Gouw, de coach van Red Stars, zag het met genoegen aan. “We willen er een leuke wedstrijd van maken. Dit is alleen maar goed voor de promotie van het basketbal in Soest. Dat we niet gaan winnen, mag duidelijk zijn”, stelde Gouw voor de wedstrijd.

Daar had hij wel gelijk in. Zorg en Zekerheid Leiden, dat aantrad zonder Rogier Jansen, Floris Versteeg en Bas Nelemans, nam in de eerste aanval via een score van Worthy de Jong meteen de leiding. Uitgerekend Terence Robinson zette Red Stars op het bord door één van zijn twee vrije worpen te benutten. Inside had Zorg en Zekerheid Leiden een beduidend lengteoverwicht en dat werd meteen uitgebuit door Thomas Koenis en Marquise Simmons. Binnen twee minuten was het al 3-8, maar daarna was het even tijd voor Red Stars om wat van hun kwaliteiten te laten zijn. Michiel Zwarteveen, twee jaar terug nog spelend in de kern, knalde zijn eerste van drie driepunters binnen. Vervolgens pakte Nino Winters de bal van Jan Driessen af en scoorde zelf 8-8. De Jong zette Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong, waarna de Leidse coach Eddy Casteels een time-out nam om meer scherpte van zijn spelers te eisen. Met succes, want vervolgens denderde de Leidse ploeg via snel en attractief basketbal (De Jong die een pass van Cashmere Wright doordunkt, Mohamed Kherrazi die via de baseline binnen komt vliegen voor een dunk) door naar een kwartstand van 13-33.

Red Stars had inmiddels al de zoneverdediging van stal gehaald, maar dat sorteerde weinig effect doordat de Leidse schutters hun vizier op scherp hadden staan. Jeroen van der List, Kasper Averink en Siem Willems, die zijn eerste officiële Leidse punten aantekende, lieten zich niet onbetuigd en schoten hun driepunters tegen een hoog percentage. Het tweede kwart werd afgesloten met een dunk van Koenis op assist van Driessen: 23-55.

Ook in de derde periode bleef het verschil zichtbaar. Voor de mensen op de tribune maakte dat niet uit. Elke actie van Red Stars werd hartstochtelijk toegejuicht, maar de handen gingen ook op elkaar voor de fraaie staaltjes die Zorg en Zekerheid Leiden liet zien, zoals de alley-oop pass van Kherrazi op de dunkende De Jong. In het slot van het derde kwart was de Leidse aanvalsdrift getemperd. Red Stars hield Zorg en Zekerheid Leiden ruim drie minuten van scoren af, terwijl Sander van Lit en Winters voor een 4-0 run zorgden. Een driepunter van Wright bepaalde de stand na drie kwarten op 31-77.

In het vierde kwart ging Casteels al vroeg naar de bank. Willems keerde terug in het veld om nog even vijf punten aan zijn totaal toe te voegen. Adeola Morren kreeg ook nog de nodige minuten en was in die tijd twee keer effectief in aanvallend opzicht. Op Driessen na kwamen alle ingezette spelers aan scoren toe. Terence Robinson was goed voor de laatste vijf punten van Red Stars (hij was meteen ook topscorer met 10 punten), maar het wachten was op het honderdste punt van Zorg en Zekerheid Leiden. Die eer kwam een halve minuut voor tijd Simmons toe. Zijn inside score betekende 44-101 en dat was meteen ook de eindstand.

Zorg en Zekerheid Leiden neemt het in de halve finale op tegen Landstede Basketbal. De Leidse ploeg opent de serie met een thuiswedstrijd op 24 februari. De return staat gepland voor 8 maart.

Statistieken

comments powered by Disqus