Verslag

Red Stars - Zorg en Zekerheid Leiden

58-56

Datum:
zaterdag 24 oktober 2015 · 19:00
Team:
Promotiedivisie

ZZ Leiden 2 ligt uit de beker

Het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden doet niet meer mee aan het bekertoernooi. De formatie van coach Raoul Straathof ging in Soest net aan onderuit tegen het één klasse lager spelende Red Stars: 58-56.

De volgende ronde van de beker brengt ZZ Leiden 2 naar Soest voor een wedstrijd tegen Red Stars dat uitkomt in de eerste divisie. Red Stars heeft een bekende in de gelederen onder de naam van Terence Robinson, de back-up point guard van het eerste landskampioenschap van Zorg en Zekerheid Leiden in 2011. Het weerzien tussen coach Straathof en Robinson brengen dan ook direct weer herinneringen op.

Red Stars, dat nog aantreed zonder Sonny Waaldijk, is een listige ploeg met veel atletisch vermogen. ZZ Leiden verschijnt zonder Ingmar Kok die ontbreekt vanwege ziekte. De Leidse ploeg begint wederom niet scherp aan de wedstrijd, tot grote frustratie van coach Straathof. Red Stars maakt hier dan ook dankbaar gebruik van en loopt gemakkelijk weg van 12-4 naar 18-11 bij rust. De slappe close-outs geven Red Giants de mogelijkheid om drie uit vijf driepunters binnen te schieten. De overige punten van Red Stars komen via turnovers van ZZ Leiden.

Ook het begin van het tweede kwart is niet wat je verwacht van een ploeg die moet winnen om in het bekertoernooi te blijven. De aanhoudende turnovers en het lage schotpercentage maken dat de frustratie groeit en daarmee gaat ook de verdedigende intensiteit verder naar beneden. Hierdoor loopt Red Stars gemakkelijk weg naar 29-14. Na een time-out van ZZ Leiden komt er toch wat vuur in de ploeg en in combinatie met een agressieve zone wordt de aanval van Red Stars geforceerd tot turnovers en slechte schoten. Door deze stops kan Leiden een 4-13 run inzetten naar de rust toe. Met 31-27 is het dan ook weer volledig een wedstrijd.

Dat basketbal een sport van runs is bewijst de tweede helft. Red Stars begint scherp tegen de zone door direct een 9-0 run in te zetten. ZZ Leiden kan in de aanval geen antwoord vinden voor de switchende en trappende verdediging van Red Stars. ZZ Leiden besluit in een time-out om man-to-man te gaan verdedigen en met een aanpassing in de aanval kan ZZ Leiden weer een run terug inzetten naar 48-43 via een 10-4 run.

ZZ Leiden zet de run door in het vierde kwart, waardoor het na vijf minuten 51-51 staat. De Leidse formatie kan het goede spel geen vervolg geven, waardoor met nog veertig seconden te gaan ZZ Leiden drie punten achterstaat en Robinson twee vrije worpen mag nemen. Robinson mist beide vrije worpen, waardoor ZZ Leiden nog een kans krijgt om aan te sluiten. Via een step-back driepunter van Hoessein Addow wordt het 56-56 met nog twintig seconden te spelen. Alle opties lijken te worden weggenomen door een agressieve Leidse verdediging, maar in de laatste secondes valt een runner via het bord binnen, waardoor het 58-56 wordt voor Red Stars. ZZ Leiden krijgt nog één kans met drie seconden te spelen. Er wordt een play gelopen om nogmaals Addow in stelling te brengen die nog een goed schot weg krijgt, maar zijn schot treft helaas geen doel.

“We missen nog de overtuiging en het vertrouwen om wedstrijden vol in te gaan”, constateerde Straathof na afloop. “Vooral de lage verdedigende intensiteit aan het begin van wedstrijden is iets wat ons momenteel niet helpt. We zullen hier dan ook echt stappen moeten gaan maken, anders blijf je elke wedstrijd van achterstand terug moeten knokken. Wel een groot compliment naar de ploeg dat ze de energie en kracht vinden om keer op keer terug te komen in de wedstrijd. We hadden vooral de pech dat Red Stars elke keer als we langszij konden komen, een 'geforceerd' schot maakte, waardoor we er niet overheen kwamen. Uiteindelijk verliezen wij de wedstrijd door eigen toedoen. De vele turnovers en de slappe verdediging in de eerste vijftien minuten”, aldus Straathof.

Komende zondag komt Voorburg op bezoek met nog een bekende uit het kampioensjaar 2011, Rogillio Sewrattan. Daarnaast zijn Jaron Duikhuizen en Timo van der Keijl oud-spelers van Zorg en Zekerheid Leiden. Menig BS Leidenaar zal coach Michel Martinez nog kennen als speler voordat Zorg en Zekerheid zich verbond aan de club.

comments powered by Disqus