Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Apollo Amsterdam

70-57

Datum:
woensdag 16 december 2015 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden blijft moeizaam overeind

In tegenstelling tot de eerste wedstrijd tussen beide ploegen wist Apollo Amsterdam nu veel meer tegenstand te bieden. Zorg en Zekerheid Leiden nam tot twee keer toe een ruime voorsprong, maar kon daarmee Apollo nog niet afschudden. Uiteindelijk werd het 70-57.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden keerde Thomas Koenis vanavond weer terug binnen de lijnen. Cashmere Wright had dat ook graag gewild, maar de benodigde papieren zijn nog niet in het bezit van de club. De hoop is dat dit de komende twee dagen rondkomt, zodat Wright zondag tegen SPM Shoeters zijn debuut kan maken.

Koenis kwam overigens van de bank, want Eddy Casteels hield vast aan zijn startende vijf van de afgelopen twee wedstrijden: Rogier Jansen, Worthy de Jong, Jan Driessen, Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List. De Leidse ploeg leek er zin in te hebben, want binnen twee minuten was het al 6-0. Bij 8-2 vluchtte de Amsterdamse coach Patrick Faijdherbe in een time-out. Met succes, want Apollo, dat overigens nog steeds zonder Max van Schaik speelde, kwam terug in de wedstrijd. Bij penetraties van Aron Royé kwamen soms twee spelers helpen, met als gevolg vrije scores voor Dimeo van der Horst en Jesse Markusse. Op één minuut van het einde van het eerste kwart was het 14-13.

Tot hier en niet verder, moeten de Leidse spelers gedacht hebben, want via een 13-0 werd de stand naar 27-13 getild. Kherrazi dunkte nog net voor de zoemer van het eerste kwart voor 17-13 raak. Gerald Robinson brak vervolgens de ban voor Apollo met een driepunter, maar Zorg en Zekerheid Leiden ging onverstoorbaar door tot 32-16. Na een technische fout van Royé maakte Jansen er vanaf de lijn 33-18 van, maar daarna viel de Leidse ploeg stil. Koenis was naar de kant met drie fouten, terwijl Van der List voor rust zijn dag niet had. Daardoor speelde Casteels op een gegeven moment met Jansen, De Jong, Driessen, Floris Versteeg en de debuterende Leratho Biekman. Apollo rook zijn kans en kwam mede door een dunk van Robinson terug tot een 33-25 ruststand.

Vier minuten na de pauze was Apollo door vier driepunters (Van der Horst knalde er één in de zoemer van de schotklok via het bord raak) op gelijke hoogte gekomen met Zorg en Zekerheid Leiden: 39-39. Kherrazi en Nikki Hulzebos wisselden vervolgens scores uit, maar daarna zette de thuisploeg aan voor een nieuwe run. Zeven minuten lang kwam Apollo niet tot scoren. Via een 17-0 run (56-41 was de stand na drie kwarten) liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar 58-41. Een van de mooiste scores in die run kwam voort uit een lange pass van Jansen vanaf bijna de eigen achterlijn. Van der List hoefde zich alleen maar om te draaien om de bal door de ring te werken, niemand van Apollo had dit in de gaten. De Jong die tamelijk onopvallend speelde, had een fraaie coast-to-coast actie en Kherrazi dunkte nog maar eens na een één-tweetje met De Jong.

Wie dacht dat de wedstrijd nu wel gelopen was, kwam echter bedrogen uit. Apollo kwam mede door een block van Robinson op een dunkpoging van De Jong nog terug tot 62-55, waarna Van der List een einde aan de Amsterdamse illusies maakte met een bommetje. Zorg en Zekerheid pakte uiteindelijk de winst met 70-57.

“Elke keer als we winnen, ben ik tevreden”, stelde Casteels na afloop. “Maar dat concentratieverlies zint me niet. Overconfidence, het gevoel van suprematie, ik doe daar niet aan mee. We hadden afgesproken dat één iemand Royé zou verdedigen, maar als hij dan de bucket in mag wandelen, kan hij ongestoord passes gaan uitdelen en zijn ploeggenoten vrije kansen bieden. Dat wil je niet. We hebben wel goed gespeeld, maar we moeten ontvankelijk zijn voor onze tekortkomingen. Deze ploeg heeft een typische karaktertrek. Als het goed gaat, gaat het met iedereen goed. Maar als het wat minder gaat, dan geeft niet iedereen thuis. Dan heb je in elk geval nog het karakter van Kherrazi.”

Statistieken

comments powered by Disqus