Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Landslake Lions

85-84

Datum:
zondag 10 januari 2016 · 20:00
Team:
Promotiedivisie

Eerste zege voor tweede team

Het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden is het jaar goed begonnen. Nadat de eerste competitiehelft geen winstpartijen opleverde, werd afgelopen zondag de eerste overwinning in de promotiedivisie geboekt. Na verlenging werd Landslake Lions met 85-84 verslagen.

De tweede helft van het seizoen moet voor het jonge tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden in het teken staan om de vooruitgang over te dragen naar de wedstrijden. Dit is precies wat er gebeurde in de wedstrijd tegen Landslake Lions, dat in de eerste competitiewedstrijd ZZ Leiden 2 op een flinke nederlaag van 32 punten trakteerde.

ZZ Leiden, dat de break in december en de kerst heeft gebruikt om de verdedigende stijl aan te passen, was hiermee direct succesvol. Al snel werd duidelijk dat het agressief verdedigen van de ball screens en de harde rotaties hun vruchten afwierpen. Vaak werd de aanval van Landslake Lions omgezet in turnovers en fast break mogelijkheden. ZZ Leiden 2 schiet dan ook uit de startblokken door na vijf minuten al 14-3 op het bord te zetten. Het kwart eindigt in 28-21 waarin Jim van Zijl 9 punten noteert en Hoessein Adow 8 punten binnen schiet.

Het tweede kwart laat zien dat beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn en het gaat dan ook gelijk op. In een wedstrijd waar het tempo enorm hoog ligt, eindigt het tweede kwart net in het voordeel van Landslake Lions dat een punt inloopt naar 44-38.

Het derde kwart lijkt goed te beginnen wanneer Ingmar Kok direct een steal pakt en omzet in twee punten. Maar het is Landslake Lions dat sterker begint en er wordt dan direct een 13-0 run geplaatst door de ploeg uit Landsmeer. Dat ZZ Leiden 2 vooruit is gegaan, blijkt uit de volgende fase waarin de Leidse ploeg de run stopt door rustig door te spelen en de juiste beslissingen te blijven maken. Het kwart eindigt uiteindelijk in 61-65, dankzij een verdwaalde driepunter van Lions in de buzzer.

Het vierde kwart blijft close, waar Landslake Lions telkens een voorsprong van vijf punten kan houden. In de laatste drie minuten komt ZZ Leiden langszij dankzij Hoessein Adow die 7 punten op rij scoort om gelijk te maken. Met nog iets meer dan dertig seconden krijgt Landslake Lions nog de bal na een time-out. ZZ Leiden maakt de stop door sterke rotaties en helpside. De thuisploeg krijgt de laatste aanval en gaat via Hoessein Adow op zoek naar de overwinning. Helaas werd de penetratie van Hoessein niet omgezet in een score, maar ZZ Leiden hield wel met nog vijf seconden op de klok de bal op de achterlijn eraan over. Drie kansen kwamen er nog in de vijf seconden. De eerste kans was voor Tony Mulder, die een geweldige wedstrijd speelde. Hij kwam 1-op-1 onder de basket. Vervolgens werd via een play Jim van Zijl opengezet onder de basket, maar was de bal helaas niet op maat. Vervolgens via een ultieme poging was het Hoessein Adow die een driepunter probeerde. Geen van de drie pogingen trof doel, dus werd er verlengd bij 76-76.

In de verlenging was het de gehele vijf minuten close, waarin Leiden vier minuten de voorsprong had, maar deze een halve minuut voor tijd opgaf via twee vrije worpen van Landslake Lions. ZZ Leiden had nog één kans om de wedstrijd te winnen. Via een harde penetratie van Hoessein Adow en score nam ZZ Leiden de beslissende voorsprong van één punt. Landslake Lions had nog één aanval, maar de verdediging van ZZ Leiden hield stand en de rebound werd goed gecontroleerd door Tony Mulder. De eerste overwinning van het seizoen is dan ook een feit en daarmee staat Leiden weer gelijk met Black Eagles.
''Ik ben heel trots op de jongens, dat ze kalm zijn gebleven toen het even niet liep. We speelden 40 minuten met de intensiteit en emotie die je nodig hebt om wedstrijden te kunnen winnen", aldus coach Raoul Straathof

De volgende wedstrijd van ZZ Leiden 2 is zaterdag 16 januari in Delft tegen Punch.

Scores: Juwan Simson 5, Sander Vos 6, Tony Mulder 18, Ingmar Kok, 9, Jonathan Bening 5, Jim van Zijl 19 en Hoessein Adow 23.

 

comments powered by Disqus