Verslag

The Black Eagles - Zorg en Zekerheid Leiden

69-67

Datum:
zaterdag 17 oktober 2015 · 18:00
Team:
Promotiedivisie

ZZ Leiden 2 vergeet te winnen

Het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Rosmalen de punten aan de thuisploeg moeten laten. Ondanks een voorsprong van zes punten op 2.5 minuut van het einde, lukte het ZZ Leiden niet om de wedstrijd te winnen. Black Eagles greep de punten: 69-67.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijden begint Zorg en Zekerheid Leiden scherper aan de wedstrijd, maar mist de intensiteit die nodig is om het verschil te maken. Het eerste kwart gaat dan ook gelijk op en eindigt in 22-19.

Het tweede kwart laat niet een veel beter spelbeeld zien, waardoor ZZ Leiden niet kan weglopen bij Black Eagles. Met nog twee minuten te gaan in het tweede kwart, zet Black Eagles een run in waardoor het van 35-37 in één ruk 44-37 wordt.

Het is dan ook geen verassing dat de opdracht is om met veel meer intensiteit en beleving te gaan spelen. Druk zetten op de bal en druk zetten op de passlijnen. Direct vanaf het begin van het kwart komt hiermee dan ook naar boven dat ZZ Leiden, mits het op 100% speelt, een hele gevaarlijke verdedigende ploeg kan zijn. Er worden veel turnovers geforceerd die gemakkelijke fastbreak punten opleveren. De verdediging houdt Black Eagles in dit kwart op 14 punten. Het probleem in dit kwart ligt bij ZZ Leiden op de vrijeworplijn waar het team slechts één van de negen vrije worpen verzilvert. Het derde kwart eindigt 14-16 met een stand van 58-53 tot gevolg.

De verdediging sluit volledig in het vierde kwart, wat als resultaat heeft dat Black Eagles zeven minuten niet tot scoren komt. ZZ Leiden kan hierdoor dan ook een 0-11 run inzetten, waardoor de Leidse ploeg met zes punten voorkomt. “Wanneer je zes punten voorkomt met nog 2.5 minuut te gaan, moet je de wedstrijd op slot gooien. Mede door onze onervarenheid in die situaties, wordt Black Eagles geholpen om terug te komen in de wedstrijd”, aldus coach Raoul Straathof. Drie harde drives naar de basket van Black Eagles worden niet afgestopt en er wordt geen fout gemaakt, waardoor de stand met nog anderhalve minuut te spelen weer gelijk is. In de laatste minuut zet Juwan Simson ZZ Leiden nog met één punt op voorsprong door één van de twee vrij worpen te maken. In de eerstvolgende aanval scoort Black Eagles uit een aanvallende rebound. ZZ Leiden heeft dan nog een aanval te gaan, maar verspeelt de bal, waardoor de wedstrijd uiteindelijk eindigt in 69-67 voor Black Eagles.

“Cangeroes en Punch hadden we kunnen winnen, wanneer we scherp aan de wedstrijden waren begonnen”, meent Straathof. “In beide wedstrijden komen we van een achterstand van twintig of meer punten terug in de wedstrijd en komen we een paar minuten te kort om de wedstrijd te winnen. Deze wedstrijd hadden we moeten winnen. Wanneer je in de eerste helft 44 punten laat scoren, maak je het jezelf heel moeilijk, zeker als je maar 25 punten tegen krijgt in de tweede 20 minuten. Vervolgens kun je op de vrije worplijn de wedstrijd naar je toetrekken, maar mis je acht vrije worpen. Dan kom je toch nog met 2.5 minuut te gaan op zes punten voorsprong en kun je die vervolgens niet tot een goed eind brengen. Ik denk dat je jezelf dan tekort doet, met alle respect natuurlijk voor Black Eagles dat de wedstrijd terecht wint. We moeten dan ook bewust worden dat we met iedereen kunnen meespelen deze competitie, zolang we maar op 110% spelen.”

Zaterdag wacht Red Stars uit de eerste divisie voor de beker. Een ploeg die zeker niet onderschat mag worden met een backcourt van Terence Robinson en Sonny Waaldijk die beiden op het hoogste niveau hebben geacteerd. Na het aansluiten van Romano Lynch zal dan ook Hoessein Addow voor ZZ Leiden kunnen spelen. “Het aansluiten van deze spelers gaat ons alleen al helpen, doordat iedereen nu op zijn natuurlijke positie kan gaan spelen.”

 

comments powered by Disqus