Verslag

Red Giants - Zorg en Zekerheid Leiden

106-61

Datum:
zaterdag 3 oktober 2015 · 20:00
Team:
Promotiedivisie

Twee uitersten in promotiedivisie treffen elkaar

Het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om Red Giants pootje te lichten. De ploeg uit Meppel was in eigen huis met 106-61 te sterk voor de door blessures geplaagde Leidse formatie van Raoul Straathof.

Het jonge ZZ Leiden gaat op bezoek bij de verliezend finalist van afgelopen seizoen en de gedoodverfde favoriet van dit seizoen. Het is op voorbaat al een bijzonder lastige wedstrijd voor het onervaren team uit Leiden, dat naast de blessure van Romano Lynch ook geen beroep kan doen op Aldair Strijden (lies) en Jonathan Bening (ziek). Helaas zijn Hoessein Addow en Nigel Sultana nog niet speelgerechtigd, waardoor er maar met zeven man kan worden aangetreden.

Waar ZZ Leiden startte met Wesley Kikkert als meest onervaren speler, was dat voor Red Giants Bas Roozendaal. De 2.15 lange center is neergestreken in een team met jarenlange eredivisie ervaring. Buiten dat Roozendaal zelf ook eredivisie heeft gespeeld, zijn het Alexandre de Sa en Rein van der Kamp die jarenlang op het hoogste niveau hebben gespeeld. Daarbij hebben ze Arno Bunnig en Jesper Jobse die nog gemakkelijk bij een eredivisieploeg aan de bak zouden kunnen.

Ondanks het grote verschil in ervaring was het eerste kwart voor ZZ Leiden dat brutaal speelde, waarin vooral Sander Vos en Juwan Simson agressief hun tegenstander opzochten. Door goed verdedigen en rebounden won ZZ Leiden het eerste kwart met 12-13. Helaas was Ken van Rhee met twee fouten op de bank beland, waardoor er noodgedwongen tegen het lange Red Giants klein gespeeld moest worden, met Tony Mulder (1.90 m) in fases als langste man.

Wat je op voorhand kon verwachten, gebeurde dan ook. De teugels werden door Red Giants aangetrokken en het tempo ging omhoog. ZZ Leiden had veel moeite met de press en de double teaming van Red Giants wat voor veel turnovers zorgde. Na vijf minuten in het tweede kwart begon ook de kleine rotatie zijn rol te spelen, wat Red Giants afstrafte met een 21-5 run. Vooral met de snelle omschakeling van met name Rein van der Kamp had Leiden moeite. Het verdedigend evenwicht was niet op orde en had dan ook een ruststand van 44-24 tot gevolg.

Ondanks het verschil in ervaring, lengte, kwaliteit en aantal spelers wil je op zijn minst competitief blijven. Knokken voor elk balbezit en kijken of je puntje voor puntje wat dichterbij kan kruipen. Het derde kwart speelde ZZ Leiden dan ook gelijk op met Red Giants, maar kon het niet de stops in de verdediging maken om dichterbij te komen. Vooral Jesper Jobse, die in de wedstrijd goed is voor 32 punten, was een mismatch voor ZZ Leiden die niet gestopt kon worden. De linkshandige schutter maakte dankbaar gebruik van zijn lengteoverwicht op met name Tony Mulder, die het harde werken niet ontzegd kon worden, maar geen antwoord had op de post moves van Jobse. Na 30 minuten stond het 72-46.

Red Giants toonde in het vierde kwart ook geen genade en bleef agressief pressen en double teamen wat een 13-4 run tot gevolg had. ZZ Leiden was niet meer bij machte om nog echte tegenstand te geven, door gebrek aan adem en frustratie. Het vierde kwart is dan ook een kwestie van afwachten tot de zoemer gaat. De wedstrijd eindigde in 106-61.

“Alle respect voor Red Giants die laten zien wat er nodig is om op dit niveau te kunnen winnen”, complimenteerde coach Raoul Straathof de tegenstander na afloop. “Wij moeten leren van dit soort wedstrijden en zorgen dat we rond de kerst stappen hebben gemaakt. Het aansluiten van Hoessein en Nigel gaat zeker helpen, aangezien we duidelijk lengte en scorend vermogen missen.”

Scores: Ingmar Kok 27 (7-9 tweepunters), Juwan Simson 18, Jim van Zijl 8, Sander Vos 7, Tony Mulder 1, Ken van Rhee 0 (8 rebounds).

 

comments powered by Disqus