Verslag

Landslake Lions - Zorg en Zekerheid Leiden

87-55

Datum:
zaterdag 19 september 2015 · 19:30
Team:
Promotiedivisie

ZZ Leiden 2 onderuit in Landsmeer

Het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden is de competitie in de promotiedivisie gestart met een nederlaag. In Landsmeer was Loon Lions met 87-55 te sterk voor het team van Raoul Straathof.

In Landsmeer staat een stabiele en intense spelersgroep met als coach Laki Lakner. Berend Weijs ontbrak nog met een blessure, maar er liep nog genoeg eredivisie ervaring rond met Jos van der Laan en Joël Brandt. Daarnaast zie je dat de ervaring van een Jard Schuit, maar ook veel jongens die gewend zijn om dit niveau te spelen en daar gaan de jongere spelers goed in mee.

Het eerste kwart werd het verschil direct gemaakt doordat Loon Lions met hoge percentages driepunters erin gooide. Aanvallend krijgt ZZ Leiden goede looks, vooral inside bij Ken van Rhee. Helaas merk je dat het ritme er nog niet is, waardoor veel makkelijke ballen onder ring er nog afkomen. Het verschil na een kwart was 29-16 en daarmee was eigenlijk de wedstrijd al gespeeld.

Het tweede kwart was een stuk beter, doordat ZZ Leiden 1-tegen-1 hun man beter afstopte en ook de schutters beter werden verdedigd. Belangrijk hier was Wesley Kikkert die veel werk verzette in de verdediging en daarmee ook zijn speeltijd wist af te dwingen. Ondanks het harde werken scoorde Loon Lions nog zeventien punten, waarvan veel punten uit turnovers gemaakt werden. Het probleem lag dit kwart dan ook in de aanval, zeker wanneer je ziet dat ZZ Leiden maar elf punten scoren. Veel onnodige turnovers, settlen voor jumpers in plaats van de basket aan te vallen. De ruststand was dan ook 46-26.

Het derde kwart begon op zijn Leids slecht. Loon Lions opende met een 15-2 run in 3.5 minuut, waardoor het 61-28 werd. Drie op drie driepunters, een lay-up na een turnover en een and-1, waarvan de vrijeworp gemist werd. Na een time-out kreeg ZZ Leiden het eindelijk op de rit. Er werd hard verdedigd en je zag dan ook eindelijk de communicatie en help terug waar op gewerkt is in de voorbereiding. ZZ Leiden dwong Loon Lions in moeilijke schoten en forceerde turnovers onder leiding van Ingmar Kok en Jim van Zijl. Vanuit de verdediging kon de Leidse ploeg doen waar ze goed in is en dat is transition lopen en de basket aanvallen. Hierdoor sloot ZZ Leiden het kwart af met 15-7. Dit gaf een stand van 68-43 bij het begin van het vierde kwart.

Zonder de illusie te hebben dat je gaat winnen, was het doel om dichterbij te kruipen en kijken waar de score positiever gemaakt kon worden. Zes minuten ging het gelijk op in het vierde kwart, maar hierna was de tank leeg. Romano Lynch ging na een stabiele wedstrijd door zijn enkel en kon dan ook niet verder spelen. Tony Mulder, die ondanks een blessure speelde, werd niet meer ingezet om het risico te vermijden dat de blessure het erger zou worden. Loon Lions schakelde een tandje bij en ZZ Leiden kon dan ook niet meer mee. Vooral Joël Brandt en Jard Schuit waren dan ook de aanjagers en hier zie je dan ook direct het verschil in ervaring terug. Het kwart eindigde met een 13-3 run voor Loon Lions. Eindstand 87-55.

“Wetend dat dit Loon Lions speelt voor de bovenste plekken, had ik gehoopt meer tegenstand te kunnen bieden”, stelde Straathof na afloop. “Maar de rommelige voorbereiding en het verschil in ervaring waren hier dan ook goed terug te zien. We moeten nog veel werk verzetten, maar dat wisten we van te voren. We moeten nu stappen blijven maken en zorgen dat we rond de kerst ons kunnen gaan meten met de bovenste ploegen.”

Scores: Juwan Simson 9, Wesley Kikkert 2, Aldair Strijder 2, Sander Vos 6, Tony Mulder 8, Ingmar Kok 9, Romano Lynch 6, Jonathan Bening 0, Jim van Zijl 8, Ken van Rhee 5.

Volgende week wacht Punch uit Delft, wat ook weer een team is met veel ervaring. “We zullen weer veertig minuten lang hard moeten spelen om te kunnen winnen. Het is nu afwachten hoe Romano herstelt van zijn blessure en hoe Tony zijn bovenbeen reageert op de wedstrijd.”

 

comments powered by Disqus