Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Aris Leeuwarden

84-54

Datum:
donderdag 4 februari 2016 · 20:00
Team:
Eredivisie

Makkelijke zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden moest eerst een helft warmdraaien tegen Aris Leeuwarden. Na de pauze denderde de Leidse trein over de Friezen heen om uiteindelijk met dertig punten verschil te winnen: 84-54. Thomas Koenis vestigde een clubrecord met 19 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het tegen Aris Leeuwarden stellen zonder de zieke Rogier Jansen en de geblesseerden Floris Versteeg (schouder uit de kom) en Bas Nelemans (hersenschudding). Voor aanvang werd Versteeg nog wel gehuldigd als speler van de maand januari.

Voor de camera’s van Ziggo Sport zette Aris in de openingsfase meteen de toon van de wedstrijd. Nigel van Oostrum, de assistkoning in de Dutch Basketball League, poedelde bij twee driepuntspogingen. Zijn ploegmaat Javier Duren volgde zijn voorbeeld in de derde minuut. Ook al spartelde Aris nog even tegen via Josiah Heath, niemand had het idee dat Zorg en Zekerheid Leiden dit varkentje niet zou wassen. Marquise Simmons was in de openingsfase van het duel bijzonder actief. De forward komt steeds beter in zijn spel en misschien was er nog een extra stukje motivatie omdat hij tegen zijn oude ploeg speelde.
Ook Cashmere Wright liet zich niet onbetuigd. In een fase waarin Zorg en Zekerheid Leiden van 10-7 uitliep naar 18-7, pakte Wright twee keer op rij een steal om aan de andere kant twee lay-ups erin te lopen. Kasper Averink sloot het eerste kwart af met een score in de buzzer: 22-14. Een signaal dat goed te horen was, nu de Vijf Meihal van nieuwe scoreborden was voorzien.

Het begin van het tweede kwart was duidelijk voor de thuisploeg. Jan Driessen knalde meteen een driepunter binnen en ook Averink deed met vijf punten een duit in het zakje. De blauwhemden liepen in één ruk door naar 33-16, maar daarna kwam de klad erin. Aris antwoordde met een 0-7 run, vooral door sterk aanvallend spel van Heath. “Als we Heath laten doen wat hij wil, dan klopt er iets niet”, mopperde coach Eddy Casteels over de verdediging. Al waren er ook in de eerste helft fases dat Aris met moeite over de middenlijn wist te komen. Ondanks een time-out van Casteels mocht Heath in de laatste twee minuten voor rust nog eens vier punten aantekenen. Daarmee kwam de Amerikaan op 15 punten te staan. Na de pauze kwam Heath niet meer in het spel voor. Hij scoorde nog maar twee punten.

De ruststand van 38-29 bood Aris nog enig soelaas, maar de Friese hoop op een succesje werd in de openingsfase van het derde kwart meteen de grond ingeboord. Kherrazi buffelde zich onder de ring naar vier punten, Jeroen van der List verwerkte zijn steal tot een dunk en Wright knalde nog maar eens vijf punten binnen. Bij een score van 49-32, bereikt binnen drie minuten, vluchtte Michael Schuurs in een time-out. Zorg en Zekerheid Leiden bleef het tempo opvoeren. Een lange pass van Wright werd door Kherrazi omgezet in een dunk. Na een driepunter van Jeroen van der List was het verschil al opgelopen tot 25 punten: 64-39. Worthy de Jong had inmiddels ook zijn eerste score laten aantekenen. De international was niet op schot – hij eindigde met slechts vier punten -, maar kon na afloop toch 7 rebounds, 6 assists en 2 steals achter zijn naam zien staan. Oud-speler Jason Conrad, die op doorreis was naar zijn nieuwe club in China, zag dat het goed was. Ooit hoopt hij nog een keer terug te kunnen keren in de Vijf Meihal.

Na dertig punten van Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart, dat eindigde bij 68-45, viel het laatste kwart wat tegen. Pas na drie minuten maakte Driessen de eerste score van het laatste kwart. Simmons produceerde nog gauw even zeven punten om de wedstrijd als topscorer te eindigen met 17 punten. Via een kwartstand van 16-9 werd de eindstand uiteindelijk op 84-54 bepaald.

Koenis verscheen na afloop voor de camera’s van Ziggo Sport. De sterke center had namelijk een Leids record gebroken. Op 19 oktober 2006 was Nick Curtis erin geslaagd om 18 rebounds te pakken. In een oefenwedstrijd had Koenis al eens 19 rebounds gepakt, maar die wedstrijden tellen niet mee voor records. Maar vanavond was het dus wel raak. Koenis plukte opnieuw 19 rebounds (waarvan 10 aanvallend) en verdreef daarmee de prestatie van Curtis uit de recordboeken.

Casteels was niet tevreden over de 20 turnovers van Zorg en Zekerheid Leiden. “Dat zit wel in de natuur van onze spelers. Ik kan leven met turnovers, maar dit was te veel. Topploegen straffen dit meteen af. Natuurlijk wil ik een hoger tempo hebben, maar dit was te veel.” De coach uitte zich positief over de Amerikaanse inbreng. “Wright krijgt steeds meer ritme. Hij vindt zijn benen terug. Door de late komst van de Amerikanen is onze defensive approach wat vertraagd, maar dat hebben we naar het einde van het seizoen wel nodig.”

Zorg en Zekerheid Leiden speelt zondag nog in Soest tegen Red Stars voor de beker. Daarna wordt er vier dagen toegewerkt naar de topper in Zwolle tegen Landstede Basketbal. “Dan kan ik zien waar we als ploeg staan en wat er nog nodig is”, aldus Casteels.

Statistieken

comments powered by Disqus