Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Apollo Amsterdam

76-50

Datum:
zaterdag 23 januari 2016 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden na rust op stoom

Zorg en Zekerheid Leiden had voor rust de nodige moeite met Apollo Amsterdam, maar na de pauze was het een heel ander verhaal. De Leidse ploeg was op stoom gekomen en liep van 31-28 door naar een ruime 76-50 overwinning.

Marquise Simmons maakte vanavond zijn officiële debuut voor Zorg en Zekerheid Leiden. De linkshandige Amerikaan kreeg van coach Eddy Casteels meteen een plaats in de startende vijf. De andere vier spelers die voor Zorg en Zekerheid Leiden vertrokken waren Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Thomas Koenis en Cashmere Wright. Simmons was ook de speler die de score in de wedstrijd opende.

Een Leids feestje werd het in het eerste kwart echter niet, al waren er wel enkele hoogtepunten te ontdekken. Zoals het blok van Kherrazi op een dunk van Max van Schaik, die voor het eerst dit seizoen bij Apollo aanwezig was in een confrontatie met de Leidse formatie. Een driepunter van De Jong bracht de blauwhemden na zes minuten op een 11-7 voorsprong. Dimeo van der Horst, die een gemiste vrije worp goedgekeurd zag worden, en Nikki Hulzebos zorgden voor een 0-6 run van Apollo, maar Floris Versteeg en De Jong bepaalden de stand na tien minuten op 15-13.

In de tweede periode opende Jeroen van der List de score met een driepunter. Zorg en Zekerheid Leiden vergat echter door te drukken en hield er hetzelfde tempo op na als de Amsterdammers. “In de eerste helft speelden wij wandelbasketbal”, mopperde Casteels. Versteeg liet zich nog even zien met een blok op Van der Horst, maar weglopen van de Amsterdammers was er niet bij. Bij rust was het verschil slechts drie punten: 31-28.

De tweede helft gaf een heel ander beeld te zien. Twee inside scores van Kherrazi, die ook nog een assist gaf op Van der List, brachten Zorg en Zekerheid Leiden op een 37-28 voorsprong. Na een misser van Van Schaik knalde De Jong een driepunter binnen en was een time-out van Apollo binnen de eerste drie minuten een logisch gevolg. Het gaatje was geslagen. Apollo Amsterdam, dat afgelopen donderdag nog een kwartfinalewedstrijd voor de beker tegen Landstede Basketbal speelde en feitelijk met slechts zeven man speelt, had geen energie meer om het opeens sneller spelende Zorg en Zekerheid Leiden bij te houden. Een driepunter van Rogier Jansen in het eindsignaal van het derde kwart was een volgende doodsteek voor Apollo.

Nadat Versteeg met een vrije worp en Kherrazi met een score het vierde kwart openden en de stand op 54-38 brachten, was het helemaal gedaan. Koenis kwam nog een keer goed door met een mokerdunk nadat hij in een ouderwetse pick & roll de bal van Jan Driessen terug had gekregen. Versteeg bleef vervolgens aan de lopende band scoren, terwijl Driessen een aantal keren fouten uitlokte en aan de lijn verscheen. In de laatste drie minuten mocht de hele bank van Apollo het veld in. Op het laatst stond Jansen in het veld met Versteeg, Driessen, Bas Nelemans en Siem Willems. Ook in die opstelling bleef Zorg en Zekerheid Leiden oppermachtig. Nelemans knalde twee vrije worpen raak, waarna Versteeg en Driessen back-to-back driepunters door de ring knalden. Het laatste woord was voor de topscorer van de avond Versteeg die een assist van Jansen op waarde behandelde en zijn achttiende punt aantekende: 76-50.

“In de tweede helft ben ik met een andere line-up begonnen. Een vijftal dat meer ritme heeft en beter verdedigt. Zij kregen grip op de wedstrijd”, aldus Casteels. “Vijftig punten tegen is goed. We hebben geen steek laten vallen tegen de giant killer, maar de zaak afgemaakt.”

Niettemin stelt Casteels dat er nog veel werk aan de winkel is. “We hadden de afgelopen periode zieken (Van der List, Jansen, Driessen, De Jong) en geblesseerden (Averink, Jansen). Daarnaast moeten we twee Amerikanen inwerken die het hoge tempo nu nog niet kunnen volgen. Simmons is een harde werker. Als Cashmere Wright zijn niveau van twee jaar geleden gaat halen, doen we mee voor de titel.”

Statistieken

comments powered by Disqus