Verslag

SPM Shoeters Den Bosch - Zorg en Zekerheid Leiden

85-66

Datum:
zondag 20 december 2015 · 15:00
Team:
Eredivisie

Slap ZZ Leiden geeft niet thuis

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanmiddag in Den Bosch geen goede wedstrijd gespeeld. De intensiteit ontbrak, behalve bij de talrijke meegereisde supporters. SPM Shoeters pakte dan ook verdiend de winst met 85-66. Zorg en Zekerheid Leiden kon wel terugzien op een goed debuut van Cashmere Wright.

Er heerste vanmiddag bij de wedstrijd tussen de twee aartsrivalen een prima sfeertje. Veel Leidse supporters waren naar de Maaspoort afgereisd – met de supportersbus of op eigen gelegenheid -, het Bossche publiek was ook goed vertegenwoordigd en de camera’s van Studio Sport legden alles vast. Voor en gedurende de wedstrijd was het Leidse zangkoor ook goed te horen.

Stefan Wessels liet zich al meteen gelden door in de aanval Jeroen van der List tot twee keer toe af te troeven. Na zijn eerste score daalde een regen aan knuffels op het veld neer, bestemd voor een organisatie die kinderen blij maakt met een nieuwe knuffel. Na de gelijkmaker van Thomas Koenis lieten de Leidse supporters zich ook niet onbetuigd en gaven deze Teddy Bear Toss nog meer sjeu.

Na drie minuten spelen bezorgde Rogier Jansen met een driepunter Zorg en Zekerheid Leiden een eerste – en naar later bleek ook laatste – voorsprong. Waar de Leidse ploeg voornamelijk bleef volharden in verre afstandsschoten (over de hele wedstrijd werden dertig driepunters afgevuurd, terwijl het aantal tweepunters bij 29 bleef steken), zocht SPM Shoeters het zowel inside met Dejan Kravic en Wessels of van buiten met een met scherp schietende Kees Akerboom of Arvin Slagter. De pogingen van de Leidse ploeg om inside te spelen met Mohamed Kherrazi mondden veelal uit in balverlies. Verdedigend had Jansen het ook moeilijk tegen Akerboom die zijn lengteoverwicht goed uitbuitte.

Tegen het einde van het eerste kwart kwam SPM Shoeters op een 24-13 voorsprong. De in de ploeg gekomen Cashmere Wright speelde de laatste seconden uit en knalde er vervolgens een driepunter in, net voor de buzzer: 24-16. Dit was de aanzet voor een goed tweede kwart. Worthy de Jong opende met een driepunter, waarna Wright de bal van Mike Schilder afpakte en een lay-up binnenliep voor 24-21. De thuisploeg herpakte zich en liep weer uit naar 30-23, waarna opeenvolgende driepunters van Jansen en Van der List de spanning weer terugbrachten. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg zelfs een kans om nog dichterbij te komen, maar een passfout van Kherrazi voorkwam dat. Halverwege was de stand 35-32 in het voordeel van SPM Shoeters, maar het tweede kwart van Zorg en Zekerheid Leiden beloofde veel voor de tweede helft.

Zover kwam het niet. De Leidse ploeg kwam slap uit de kleedkamer, leed meteen drie keer balverlies en was gedwongen een noodschot te lanceren. SPM Shoeters bracht binnen drie minuten het verschil op zeventien punten (14-0 run naar 49-32), mede geholpen door een technische fout van Eddy Casteels. De coach wilde al eerder een time-out, maar doordat de techniek in de Maaspoort faalde (het signaal van de zoemer liet het afweten), kreeg Casteels pas zijn time-out nadat Zorg en Zekerheid Leiden de bal al weer verspeeld had.

Toch was de wedstrijd nog niet gespeeld. Zorg en Zekerheid Leiden herstelde zich en door twee driepunters van Wright kwam de Leidse ploeg op drie minuten van het einde van het derde kwart terug tot een achterstand van acht punten: 53-45. Akerboom en Jansen wisselden nog driepunters uit, maar na drie kwarten had SPM Shoeters nog wel een voordelige marge van dertien punten: 61-48.

Van der List opende het laatste bedrijf meteen met een driepunter, waarna het verschil lange tijd rond de tien punten schommelde. Koenis scoorde vlak voordat hij met vijf fouten uitviel inside, terwijl De Jong ook wat vaker de basket opzocht. Met nog een dikke vier minuten te spelen maakte Wessels met twee verre driepunters op rij een einde aan de Leidse illusies: 78-62. Uiteindelijk ging de winst, ietwat geflatteerd maar wel terecht, naar SPM Shoeters: 85-66.

Het eerste optreden van Cashmere Wright viel beslist niet tegen. De nieuwe floorleader van Zorg en Zekerheid Leiden sloot zijn eerste wedstrijd af met 15 punten, 4 assists en 3 steals. De 1.83 meter lange guard bezorgde SPM Shoeters veel problemen. Maar liefst negen keer hadden de Bosschenaren een fout nodig om Wright af te stoppen. Hij zal nog wel even naar zijn plek in de ploeg en ritme moeten zoeken, maar nu is al duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden nog veel plezier aan Wright gaat beleven.

Statistieken

comments powered by Disqus