Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Challenge Sports Rotterdam

80-69

Datum:
zaterdag 28 november 2015 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden weer te sterk voor Rotterdam

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede ontmoeting met Challenge Sports Rotterdam in winst omgezet. In de Vijf Meihal werd het 80-69. Jan Driessen bracht het publiek op de banken met twee fantastische dunks.

Op 16 oktober 2008 verliet Challenge Sports Rotterdam de Vijf Meihal met twee punten in de tas. Zorg en Zekerheid Leiden werd destijds met 68-84 verslagen. Sindsdien heeft de Leidse formatie alle officiële duels tegen de Rotterdammers in de Vijf Meihal in winst omgezet. Het is Challenge Sports Rotterdam in de laatste anderhalf jaar niet meer gelukt om een ploeg uit de top-4 (Landstede Basketbal, SPM Shoeters, Donar en Zorg en Zekerheid Leiden) pootje te lichten.

Daar kwam vanavond in Leiden geen verandering in. Via Michael Kok en Ties Theeuwkens namen de bezoekers meteen een 0-4 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden kwam via driepunters van Jeroen van der List en een aantal scores van Mohamed Kherrazi, de man in vorm snel langszij. Aan het eind van het eerste kwart leek Zorg en Zekerheid Leiden wat afstand te nemen (22-16), maar na vier minuten in het tweede kwart had Challenge Sports Rotterdam brutaal de leiding weer genomen na vijf punten op rij van Don Rigters en een driepunter van Theeuwkens: 27-29. Kasper Averink en Rogier Jansen dropten vervolgens twee bommetjes. Het hoogtepunt van de wedstrijd volgde kort daarop. Jan Driessen penetreerde naar binnen en dunkte alleen nog gehinderd door Theeuwkens snoeihard twee punten binnen. Driessen miste weliswaar zijn bonus, maar zijn actie was wel de inspiratiebron voor Zorg en Zekerheid Leiden om door te stoten naar een 44-35 ruststand.

In het derde kwart liep de thuisploeg langzaam weg bij de Rotterdammers. Thomas Koenis en Van der List scoorden inside. Toen Worthy de Jong, die voor rust goed uit het spel werd gehouden door de bezoekers, zich even met de score ging bemoeien, was het verschil opeens opgelopen naar veertien punten: 55-41. Bij het ingaan van de laatste periode was er nog steeds een veilige marge: 61-49.

Challenge Sports Rotterdam gaf zich echter nog niet gewonnen. Na scores van Rigters en Kok was het binnen een minuut 63-56, maar Averink vergrootte de marge weer naar tien punten. Het startsein voor Zorg en Zekerheid Leiden om een groter gat te slaan: 78-62 en nog twee minuten te gaan. De bezoekers wisten de schade nog wat te beperken. Met een dunk op assist van Koenis tekende Driessen voor de laatste score van Zorg en Zekerheid Leiden: 80-69.

Jan Driessen is na afloop de nuchterheid zelve. “Ik was open en kwam hoog genoeg. Dan moet je die bal dunken”, verklaarde de 18-jarige forward over zijn allereerste dunk in de hoofdmacht van Zorg en Zekerheid Leiden. “En dan meteen maar twee. Ook mijn schoten vielen. Dat is nog niet goed genoeg, vind ik, maar we werken hard aan mijn schot.” Om er vervolgens aan toe te voegen: “Dit was echt mijn beste pot in het eerste. Fantastisch! Al ging het als team wel moeizaam.”

Driessen mocht tegen FC Porto in de laatste minuut nog het veld in omdat Rogier Jansen met vijf fouten naar de kant moest. Tegen de Rotterdammers stond Driessen zeventien minuten binnen de lijnen. Qua speeltijd is het nogal wisselend. “Je weet nooit of in het veld komt, maar ik zorg er wel voor dat ik er altijd klaar voor ben. Ik kijk wat er in het veld gebeurt, wat de spelers doen die ik eventueel moet verdedigen. Maar het is makkelijker als je van tevoren al weet dat je niet gaat spelen.”

In tegenstelling tot vorig seizoen komt Driessen vaker in actie. De 2.01 meter lange Noordwijker draait namelijk ook volledig mee in het U24-team dat uitkomt in de Dutch Talent League. “Vorig seizoen was ik alleen bij het eerste team aanwezig. Dan speel je soms niet. Nu houd ik wel wedstrijdritme, want ik maak minuten bij het DTL-team. Ik heb daar wel een andere rol, want ik moet daar veel meer doen. Op dit moment ben ik nog niet tevreden hoe ik in dat team speel. Ik moet beter kunnen dan wat ik daar tot nu toe heb laten zien.”

comments powered by Disqus