Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Limburg United

89-72

Datum:
dinsdag 17 februari 2015 · 16:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden verslaat Boxley en kornuiten

Zorg en Zekerheid Leiden boekte een prima winst in de oefenwedstrijd tegen Limburg United, het team van Seamus Boxley. In een weergaloze eerste helft (57-33) werd al de basis gelegd voor de 89-72 overwinning.

Al ver voor vieren liepen de tribunes aan de kantinezijde vol. Om vijf uur was de hele lange zijde bijna gevuld. Voor een oefenwedstrijd van Leiden tegen de ploeg van de Leidse cultheld Seamus Boxley. “Een schril contrast met vorige week. Toen speelden we in Charleroi en zat er niemand op de tribune”, zei een verbaasde kort voor aanvang van de wedstrijd. Overigens speelde Zorg en Zekerheid Leiden zonder Will Felder. De Amerikaan kwam in het duel tegen Landstede Basketbal ongelukkig ten val en heeft last van zijn rug. “We bekijken het van dag tot dag”, stelde Felder die zondag in de All*Star Game en de Dunk Contest op het All*Star Gala in actie komt. “Als het gaat natuurlijk. Mijn rug is nu nog aardig beurs.”

Onder luid applaus kwam Boxley uit de kleedkamer. “It’s good to be back home”, gaf The Box na afloop te kennen. Het was ook Boxley die de eerste vier punten, waaronder een dunk, voor de laat gearriveerde en incomplete (twee Amerikanen ontbraken) Belgische ploeg produceerde. Tot 8-8 wist Limburg United nog gelijke tred te houden met Zorg en Zekerheid Leiden, maar daarna gaf de ploeg gas. Via drie dunks (Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List) en goed uitgespeelde aanvallen begon Zorg en Zekerheid Leiden aan de lopende band te scoren. Limburg United oogde niet scherp en nam ook geen enkele time-out in het eerste kwart. Toen na tien minuten de rook was opgetrokken, had Zorg en Zekerheid Leiden een 26-11 voorsprong genomen.

In de tweede periode wist Limburg United de weg naar de basket beter te vinden, maar moest het ook nu weer ruim afleggen tegen de ploeg van Eddy Casteels die de jonkies Bas Nelemans en Floris Versteeg al ruim voor de pauze inzette. Na twee minuten dunkte Dylon Cormier het verschil naar twintig punten: 37-17. Ondertussen bleef Casteels Nelemans, Versteeg en ook Kasper Averink van de nodige tips voorzien. In een fastbreak probeerde Rogier Jansen Joe Willman in stelling brengen voor een dunk, maar dat mislukte door een fout van de Belgen bij wie eigenlijk alleen de Amerikaan Scott Thomas voor de pauze in het tempo van Zorg en Zekerheid Leiden mee kon gaan. Diezelfde Thomas zag zijn buzzerbeater van de middenlijn geblockt worden door Versteeg. Daarmee kwam de ruststand op 57-33.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het derde kwart nog goed. Na een score van Jansen volgde Jan Driessen tot twee keer toe zijn voorbeeld, waarbij hij bij zijn tweede score fantastisch werd aangespeeld via een bounce pass van De Jong: 63-33. Daarna verviel Zorg en Zekerheid Leiden in slordiger spel. Bovendien deden de Limburgers er nog maar eens een schepje bovenop, want naar huis gaan met een nederlaag van meer dan dertig punten verschil, was te gek voor woorden. Mede door acht punten van Boxley kwam Limburg United in de derde periode terug tot 70-56. In het laatste kwart werd het verschil zelfs teruggebracht naar elf punten: 74-63. Cormier en Van der List waren er verantwoordelijk voor dat Zorg en Zekerheid Leiden de Belgische ploeg niet dichterbij liet komen. Cormier pakte vijf punten mee en Van der List scoorde eerst uit een aanvallende rebound en dunkte daarna een breakpass van De Jong af voor 83-65. Daarmee was de koek voor de bezoekers op. Uiteindelijk eindigde deze leuke en opmerkelijk goed bezochte oefenwedstrijd in een 89-72 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Boxley had na afloop niets dan lof voor de Leidse formatie. “Dit is een goed team. Ze spelen wel anders dan ik gewend was van Zorg en Zekerheid Leiden, maar Casteels 'does a good job'. Ik geef Zorg en Zekerheid Leiden goede kansen om kampioen te worden of de beker te winnen.”

Statistieken

comments powered by Disqus