Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Leuven Bears

61-94

Datum:
zaterdag 20 september 2014 · 20:34
Team:
Eredivisie

Zorg en Zekerheid Leiden had in het Belgische Leuven Bears te maken met de sterkste tegenstander tot dusver in de oefencampagne. Voor rust bood Leiden nog goed tegenstand, maar al vroeg in het derde kwart groeide het verschil tot boven de twintig punten. Coach Eddy Casteels besloot daarop zijn vermoeide basis vijf enige rust te gunnen, waardoor de jeugdige spelers hun kansen kregen hun waarde voor het team te tonen. De ruime 61-94 uitslag deed er verder weinig toe.

De Belgische ploeg, met slechts één Amerikaan en veelal jonge, zelf opgeleide, maar zeer talentvolle spelers, had het vizier met in totaal 14 op 25 rake driepunters behoorlijk scherp staan. Drie drietjes al in het eerste kwart leidden tot een 14-21 voorsprong, voordat Jeroen van der List met ook de eerste driepunter voor Leiden in de buzzer het kwart afsloot bij 17-21. Een heerlijke dunk van Will Felder na een aanvalsrebound en een alley oop dunk van Worthy de Jong op aangeven van Rogier Jansen waren twee spektakelmomenten in die eerste periode, waarin ook Floris Versteeg al zijn opwachting mocht maken. De jonge power forward (20) speelde nog niet al te veel in het shirt van Leiden, maar kwam in uiteindelijk nu ruim 15 minuten tot 4 punten en 5 rebounds.

Bij 31-30 (score Felder plus bonus) was er de eerste en ook enige voorsprong van Leiden in de wedstrijd. Mohamed Kherrazi maakte er met een jumpertje vanaf de baseline even later nog wel 34-36 van, maar in de slotfase van de tweede periode plaatste Leuven een 0-10 run naar 34-46. Leiden ging zelfs met een 36-49 achterstand rusten, omdat Jason Westrol namens Leuven in de buzzer nog een hele verre driepunter vanuit de loop raak knalde. Leiden kreeg dus opnieuw veel punten tegen, maar de ploeg heeft ook nog nauwelijks op een defensief team concept getraind.

Vooral bij de internationals De Jong en Kherazzi begint de vermoeidheid na een lange zomer met het Nederlands team zijn tol te eisen. Casteels begrijpt dat als geen ander en uitte zelfs bewondering voor wat de twee Nederlanders kunnen opbrengen. “Fysiek gaat het misschien nog wel, maar mentaal is het ook zwaar.” Omdat de Belg ook gedoseerd om moet gaan met Rogier Jansen en Jeroen van der List, die beiden terugkomen van een blessure, ging de derde wedstrijd binnen een week zijn tol eisen. Daarbij komt dat zondag ook een lange dag wordt, met clinics op de open dag, ontmoetingen met de fans en ook nog de oefenwedstrijd tegen Zwolle.

Leuk was daarom om te zien dat de pas 17-jarige Jan Driessen mocht beginnen aan de tweede helft en opnieuw de nodige minuten kreeg. De bijna 2.00 meter lange Driessen acteerde nuttig en speelde slim en zonder vrees. Leiden begon nog wel goed na de rust met meteen een drietje van Jansen (39-49), maar daarna viel de ploeg aanvallend stil. Verdedigend liet Casteels zijn ploeg een aantal malen in een zone staan, maar daar bracht Leiden Leuven niet mee van de wijs. Het werd 40-60 en kort daarop zelfs 40-65, voordat Kherrazzi weer wat terugdeed met een score met bonus. Met de derde driepunts buzzerbeater aan het einde van een kwart sloot Leuven de derde periode af bij 51-75.

Ook Adeola Morren (18 jaar), inmiddels ingevallen, mocht tegen Leuven laten zien waarom hij bij de selectie zit. Hij beging in korte tijd wel een paar persoonlijke fouten, maar dat is ook het credo van Casteels. Geen vrije lay-ups weggeven en liefst nog een overtreding maken in de dribbel, in plaats van de tegenstander ‘twee maal’ te bezorgen.

Morren dwong in elk geval zelf ook twee keer een gang naar de vrije worplijn af, met onder meer een op hem gemaakte opzettelijke fout door Stijn Stevens van Leuven. Het verschil tussen Leiden en Leuven leek bij 54-91 even richting de veertig punten te gaan, maar via scores van Felder (vrije worp), Versteeg en een driepunter van Kasper Averink kwam Leiden iets terug tot 60-91. Met die drie spelers en Driessen en Morren sloot een heel jeugdig Leiden ook de wedstrijd af.

Casteels was na afloop niet geschrokken van het flinke verschil in de score. “Leuven heeft een heel goede ploeg, die dit jaar in België zeker de play-offs moet kunnen halen. We kunnen bovendien zelf alleen beter worden door te spelen tegen ploegen die sterker zijn dan wij. Leuven speelt met heel veel zelf opgeleide spelers waarin ze drie jaar hebben geïnvesteerd. Bovendien is die ploeg fysiek heel goed in orde. Maar als wij dat op een dergelijke manier ook bij Leiden kunnen doen, hebben we over een paar jaar ook een zelfopgeleide topspeler.”

Statistieken

comments powered by Disqus