Verslag

SPM Shoeters Den Bosch - Zorg en Zekerheid Leiden

91-78

Datum:
zaterdag 11 april 2015 · 20:00
Team:
Eredivisie

Geen eerste plaats voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden had met het oog op de play-offs goede zaken kunnen doen door in Den Bosch voor het eerst dit seizoen van SPM Shoeters te winnen. De Leidse ploeg slaagde daar niet in (91-78) en zal het reguliere seizoen afsluiten op de tweede plaats.

De vierde editie van SPM Shoeters tegen Zorg en Zekerheid Leiden is er eentje waar nogal wat op het spel staat. Beide ploegen weten al dat ze in de eerste ronde van de play-offs niet hoeven te spelen, maar tussen beide ploegen is ook nog geen verschil in de stand gemaakt. Om thuisvoordeel gedurende de hele play-offs te krijgen, moet Zorg en Zekerheid Leiden niet alleen vanavond winnen, maar ook volgende week bij Donar.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden begint Worthy de Jong op de bank. De Leidse ploeg start met Rogier Jansen, Dylon Cormier, Joe Willman, Mohamed Kherrazi en Jeroen van der List. Zorg en Zekerheid Leiden opent sterk met back-to-back driepunters van Willman en Cormier. Maar na een onsportieve fout van Mohamed Kherrazi draait SPM Shoeters de rollen om. Balverlies van Zorg en Zekerheid Leiden wordt razendsnel afgestraft door de snelle Bossche guards Chris Denson en Brandyn Curry. Van 4-8 loopt SPM Shoeters weg naar 21-10. Dan begint het Leidse herstel. Cormier scoort inside, waarna Jansen een driepunter binnen knalt. SPM Shoeters vlucht in een time-out, maar moet meteen toestaan dat Kherrazi de stand op 21-17 brengt. Via een score van De Jong en een driepunter van Willman sluit Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 23-22 achterstand af.

In de tweede periode neemt SPM Shoeters het heft weer in handen. Reggie Johnson vergt veel van de Leidse verdediging. De zware Amerikaan scoort twee keer uit de aanvallende rebound en wordt ook nog een keer op de lijn gezet. Maurice Creek doet namens Zorg en Zekerheid Leiden het nodige terug. Zijn eerste score wordt nog afgekeurd vanwege een charge, maar daarna vervolgt Creek met een driepunter en een gewone veldscore. Daar tussendoor valt ook nog een score van Will Felder die voor het eerst sinds 22 maart weer in actie komt. Halverwege het kwart staan beide ploegen weer gelijk: 29-29. Zorg en Zekerheid Leiden gaat er echter niet over. Via vooral Curry loopt SPM Shoeters weer weg van de Leidse ploeg. Tegen het einde van het kwart plaatst Felder nog wel twee mokerdunks. Aan de andere kant heeft Denson ook een fraaie dunk met bonus na een fout van Kherrazi. Met een 43-39 achterstand gaat Zorg en Zekerheid Leiden de kleedkamer in.

Dan is het verschil in speelstijl al waarneembaar op de scoutingsformulieren. SPM Shoeters zoekt het inside en is daarin moeilijk af te stoppen. Zorg en Zekerheid Leiden moet het vooral van de driepunter hebben (over de hele wedstrijd nam de ploeg 28 schoten en dat resulteerde in 11 treffers. Vooral het feit dat Zorg en Zekerheid Leiden niet wat meer naar binnen gaat, zorgt voor een groot verschil in vrije worpen. Voor rust kwam alleen Kherrazi op de lijn te staan voor twee pogingen (één raak). SPM Shoeters staat dan al op 8 uit 9. Aan het eind zijn de verhoudingen wel erg verschillend: Zorg en Zekerheid Leiden acht vrije worpen (vijf raak) tegen SPM Shoeters 32 (29 raak).

Meteen na rust maakt SPM Shoeters het verschil met een 9-0 run. Binnen drie minuten moet Eddy Casteels bij een stand van 52-39 al naar de time-out grijpen. Jansen, Felder en Willman proberen Zorg en Zekerheid Leiden in de race te houden, maar vooral Stefan Wessels staat aardig in de weg. De Jong staat dan niet meer in de weg. Zijn shirt is aan gruzelementen, maar een shirt met een ander nummer mag hij niet aantrekken. Met tape worden de gaten weer gedicht en kan De Jong verder aan het spel deelnemen. Na een steal plus score van Jansen en een driepunter van Van der List komt Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 62-55. Maar nog voor het einde van de derde periode betaalt Kees Akerboom met gelijke munt terug: 65-55. In deze fase raakt Zorg en Zekerheid Leiden eerst Cormier kwijt met een knieblessure, vlak daarna knalt Jansen tegen het hoofd van Mike Schilder aan, die juist een duwtje kreeg van Kherrazi.

Aan het eind van het derde kwart is Jan Driessen al binnen de lijnen gekomen. En de Noordwijker doet het niet slecht. In een kleine tien minuten pakt hij toch al zes punten mee. Het is mede aan de energie van Driessen te danken dat Zorg en Zekerheid Leiden wéér terugkomt. Met nog zeven minuten te gaan, is het gat nog maar zes punten: 69-63. Dichterbij komt Zorg en Zekerheid Leiden niet. Wessels en Marcel Aarts zorgen weer voor een grotere voorsprong. Na twee vrije worpen van Slagter wordt het grootste verschil gerealiseerd: 80-63. Nog geeft Zorg en Zekerheid Leiden niet op. Van downtown is Van der List twee keer succesvol. Ook Creek komt nog door met een bommetje. Met nog 3.36 minuut op de klok geeft het scorebord 80-69 aan. De hoop op een Leidse zege is inmiddels vervlogen. SPM Shoeters pakt via 91-78 het thuisvoordeel in de play-offs en verslaat daarmee de Leidse ploeg voor de zevende keer op rij in eigen huis.

Casteels voelt zich na afloop ontgoocheld. “Nu moeten we in de halve finales waarschijnlijk tegen Donar, een hele gevaarlijke ploeg. Dat hebben we in de beker wel gezien.” Over SPM Shoeters: “As je tegen deze ploeg tien of meer punten achter komt te staan, kun je het wel vergeten. We komen dan nog wel terug tot zes en acht punten, maar daar blijft het verder dan wel bij.”

Statistieken

comments powered by Disqus