Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - BSW Weert

85-45

Datum:
woensdag 18 maart 2015 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden moeiteloos naar winst

Zorg en Zekerheid Leiden heeft weinig moeite gehad met BSW. Via een ruststand van 35-20 liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 85-45 overwinning.

BSW moest het vanavond stellen zonder Roel Aarts en Andre Burton. Toch twee spelers die een belangrijke bijdrage leverden in de verrassende zege van de Limburgers tegen Aris Leeuwarden. Eddy Casteels laat Jeroen van der List wel warmlopen, maar besluit de door een polsblessure geteisterde center vandaag niet in te zetten. Ook aanvoerder Worthy de Jong begint op de bank. “Ik wilde Dylon Cormier een keer laten starten. Hij wil dat graag. Dat kan goed zijn voor zelfvertrouwen”, verklaarde Casteels deze aanpassing.

Cormier stelde zijn coach niet teleur. Energiek als altijd zette de Amerikaan zich voor meer dan honderd procent in. Nadat hij zelf de 8-2 aantekent, geeft hij meteen druk op spelverdeler Jeremy Ormskerk die de controle over de bal kwijtraakt. Cormier duikt vervolgens als eerste naar de bal om Rogier Jansen in staat te stellen een lay-up te lopen. Cormier is ook verantwoordelijk voor de laatste Leidse score in dit kwart: 18-8. Zes seconden voor het einde van de periode komt Joost Padberg verkeerd terecht. Met een ambulance is de Weertenaar naar het ziekenhuis afgevoerd. Hij heeft zijn enkelbanden gescheurd en is inmiddels al weer op weg naar huis. Over een week moet hij zich weer melden in het ziekenhuis.

In het tweede kwart bouwt Zorg en Zekerheid Leiden de score langzaam verder uit. De spelpatronen tegen een zone en een man-to-man konden ruimschoots geoefend worden. Veelal onder leiding van Kasper Averink die deze avond bijna 26 minuten speeltijd kreeg. Met 6 punten, 5 rebounds, 5 assists en een block op Ormskerk mag Averink tevreden terugkijken op dit optreden. Als er dan iets te verbeteren valt, is het zijn schotpercentage, want 1 uit 6 is eigenlijk te laag.

De Jong kwam voor rust slechts tien minuten in actie, maar produceerde toch weer een fraaie and 1. Will Felder bepaalt namens Zorg en Zekerheid Leiden de ruststand op 35-20.

In tegenstelling tot de laatste weken kwam Zorg en Zekerheid Leiden goed uit de kleedkamer. Cormier opende met een driepunter, Mohamed Kherrazi scoorde inside waarna Jansen opnieuw een bommetje door het netje liet glijden voor 43-20, binnen anderhalve minuut. Een logische time-out van BSW was het gevolg. De Limburgers weten zich daarna iets te herstellen, maar de mooiste aanval kwam toch van Zorg en Zekerheid Leiden. Cormier pakte op de verdedigingshelft de bal af van Fleuren en speelde het leder in één keer door naar Jansen. De spelverdeler gooide de bal richting de ring waar Will Felder net uit het plafond kwam zakken voor een denderende alley-oop. Vanaf de vrije worplijn zet Averink een 57-39 voorsprong na drie kwarten op het scorebord.

In het vierde kwart is het feest voor Zorg en Zekerheid Leiden en de vele aanwezige supporters. Bas Nelemans scoort twee keer inside, Floris Versteeg dunkt zelfs twee maal en Cormier ziet een toverbal door de ring gaan. Met een kwartstand van 28-6 wordt BSW toch op een aanzienlijke achterstand gezet: 85-45.

Coach Eddy Casteels hield De Jong na rust op de bank en Jansen kwam ook niet verder dan veertien minuten. Het was ook niet nodig om het tweetal meer minuten te geven. “Ik zag Padberg tegen de grond gaan. Dat zag er akelig uit. Voor mij reden om De Jong niet veel te laten spelen. Je wilt zo’n belangrijke speler toch niet out zien gaan in zo’n wedstrijd.”

Casteels kon tevreden terugzien op het optreden van zijn jonge spelers. “Het is zoeken naar de juiste samenstelling”, gaf Casteels te kennen. Bas Nelemans speelde samen met Joe Willman, Floris Versteeg met Will Felder. Een goede manier om de jonge spelers aan het grote werk te laten ruiken. “Dat hebben ze goed gedaan. Ze hebben ieder op hun manier vooruitgang laten zien.” Cormier bedankte zijn coach voor zijn basisplaats door 21 punten te scoren tegen 75% en ook nog eens vijf assists en drie steals aan te laten tekenen.

Door deze zege neemt Zorg en Zekerheid Leiden de koppositie weer over van SPM Shoeters, maar dat is puur op basis van meer gespeelde wedstrijden. Dit zal komend weekend overigens niet veranderen aangezien SPM Shoeters niet in actie komt en Zorg en Zekerheid Leiden het zondag tegen BC Apollo opneemt.

Statistieken

comments powered by Disqus