Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Donar Groningen

76-72

Datum:
zaterdag 28 februari 2015 · 20:30
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden boekt belangrijke winst

In een geweldige ambiance heeft Zorg en Zekerheid Leiden een belangrijke zege geboekt op Donar: 76-72. De overwinning van de Leidse ploeg is van groot belang voor een plaats bij de beste twee. In de slotfase waren Rogier Jansen en Joe Willman goud waard voor de withemden.

Wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar worden vaak op details beslist. Hoe ver een ploeg ook voor komt te staan, het kan altijd weer verkeren. Voor de kerst verspeelde Zorg en Zekerheid Leiden al eens een ruime voorsprong om uiteindelijk met klein verschil ten onder te gaan. Eerder in het seizoen was het in Groningen precies andersom. Daar kwam Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze zo sterk terug dat het met twee punten in de tas de thuisreis kon aanvaarden. Zo’n affiche brengt veel mensen op de been. De uitverkochte Vijf Meihal veranderde weer eens in de grootste sauna van Nederland.

Onder luid gejoel begon Zorg en Zekerheid Leiden zeer sterk aan de wedstrijd. Via scores van Mohamed Kherrazi en Joe Willman staat het binnen twee minuten al 7-0 en moet Ivica Skelin in een time-out vluchten. DeJuan Wright, een van de vele oud-spelers van Zorg en Zekerheid Leiden, schiet de hatelijke nul van het bord af. Een opvallende actie komt op naam van Bill Clark, de nieuwe Amerkaan van Donar. In een poging de bal binnen te houden, gooit hij de bal achterwaarts het veld in. Zijn actie wordt door Worthy de Jong op waarde geschat. Dank je wel voor de assist en het scorebord geeft 12-4 aan. Op dat moment is Jansen al naar de kant gegaan met twee persoonlijke fouten. Het komt de opbouw niet ten goede, want De Jong is slordig met de bal. Het geeft hem wel weer de kans om op fabelachtige wijze een lay-up van Lance Jeter te blokken. In de laatste minuut stelt Joe Willman Dylon Cormier in staat om er 20-12 van te maken. Onoplettendheid zorgt ervoor dat Donar de schade weet te beperken. Zowel Mark Sanchez als Jeter schiet nog een bommetje binnen voor 20-18.

Het tweede kwart laat een dominant Zorg en Zekerheid Leiden zien. Er wordt hard verdedigd en dat werpt zijn vruchten af. Donar komt dit kwart maar tot twaalf punten. Onder andere door een dunk van Maurice Creek en fraaie acties van De Jong loopt Zorg en Zekerheid Leiden langzaam weg van Donar. Zelfs een onsportieve fout van De Jong kan dat niet voorkomen. Jansen zorgt voor een van de mooiste acties door na een verdedigende rebound een enorme pass op maat bij Dylon Cormier onder het bord te bezorgen. Twee spelers van Donar kunnen er net niet bij, Cormier faalt niet. Na nog een driepunter van Jansen en twee rake vrije worpen gaan beide ploegen rusten met een 41-30 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden dat in deze periode het spelbeeld dicteerde.

In de derde periode opent Will Felder de score door uit een aanvallende rebound 43-30 aan te tekenen. Daarna gaat Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw in de fout. De verdediging laat het afweten waardoor Donar vaak makkelijk kan scoren. Aanvallend staat de Leidse ploeg vijf minuten droog totdat De Jong 45-41 scoort. Coach Eddy Casteels heeft hier wel een verklaring voor. “Als een ploeg goed verdedigt, zie je dat er aanvallend ook veel lukt. Wij verdedigden in deze fase niet goed en dat heeft dan ook zijn weerslag op de aanval. De Jong en Jansen houden de bal dan lang vast, maar zij durven wel het initiatief te nemen, ongeacht of dat goed uitpakt. Maar als ik hen zo zie spelen, dan leef ik graag met een foutje. Als De Jong niet speelt, wat denk je dat Jeter dan doet.”

Met nog iets meer dan drie minuten te spelen, komt Donar bij 45-46 op voorsprong. Na een driepunter van DeJuan Wright voor 45-49 komt Jansen met hetzelfde antwoord: 48-49. Vlak voor het einde van het kwart dunkt De Jong beide ploegen weer naast elkaar, maar het laatste woord is voor Jeter die het scorebord na drie keer tien minuten op 51-53 zet.

Na een dunk van Felder op assist van De Jong en een score van diezelfde De Jong werd het Jansen time. Zijn vierde driepunter zorgt voor 58-57 en niet veel later brengt zijn vijfde bom Zorg en Zekerheid Leiden op 62-59. Back-t-back scores van Cormier en Jeroen van der List, die kort daarop met vijf fouten zou uitvallen, brengen de stand op 66-60 met nog iets meer dan drie minuten te gaan. Ook deze run is nog niet beslissend, want bij het ingaan van de laatste minuut staan beide ploegen weer op gelijke hoogte, maar hebben Felder en Ross Bekkering op de bank plaatsgenomen met vijf persoonlijke fouten. Die laatste minuut duurde erg lang. Maar liefst achttien vrije worpen werden er genomen, al komt dat ook wel doordat Donar ‘stop the clock’ ging spelen en Zorg en Zekerheid Leiden bij een voorsprong van drie punten (70-67) een snelle fout op Jeter maakte. De Amerikaanse guard maakte geen fout, maar zag zijn collega Wright vervolgens wel een dure fout maken. Wright pakte Jansen vast. Omdat de bal nog niet in het spel is, krijgt Wright een onsportieve fout. Jansen schiet twee keer raak. Bij het innemen van de bal wordt er meteen een fout op Willman gemaakt en die faalt onder het toeziend oog van zijn ouders niet: 74-69. Een drietje van Jeter op tien seconden van het einde brengt de spanning nog een beetje terug, maar Willman velt vanaf de lijn het definitieve vonnis: 76-72.

Het Leidse balverlies (22 keer) stemt Coach Eddy Casteels niet tot tevredenheid. “Wij dwingen door onze verdediging balverlies bij Donar af, maar zelf geven we de bal zomaar cadeau. Donar dwong dat niet af. Daar moeten we in knippen.” Al realiseert Casteels zich ook wel dat het snelle spelletje een paar keer extra balverlies met zich meebrengt. “Snel spelen, maar niet overhaast.”

Tevreden met de winst was de Belg uiteraard wel. “Ik wil me niet richten op Donar, maar voor de eerste plaats gaan. Zonder Bekkering en Cunningham wint Donar van SPM Shoeters. Vandaag doen ze allebei wel mee, maar winnen wij de wedstrijd. Ik wil die eerste plaats zo lang mogelijk vasthouden.”

Statistieken

comments powered by Disqus