Verslag

BSW Weert - Zorg en Zekerheid Leiden

53-99

Datum:
dinsdag 27 januari 2015 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden verslapt geen moment

Eddy Casteels wil dat zijn spelers tot het einde toe geconcentreerd blijven spelen. Dat was vanavond in Weert ook het geval. Tegen een laagvlieger als BSW wil je nog wel eens verslappen, maar daar was in de tweede helft weinig van te merken. Maar liefst 59 punten drukte Zorg en Zekerheid Leiden er na de pauze nog in, zelfs toen het speelde met Averink, Versteeg, Nelemans, Driessen en Felder liep de ploeg nog verder weg van BSW. De einduitslag van 53-99 was dan ook een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen in Limburg.

Zorg en Zekerheid Leiden begint in de niet al te volle sporthal Boshoven redelijk aan de wedstrijd. Joe Willman en Will Felder hebben weinig moeite met scoren. Zij zijn verantwoordelijk voor een 4-7 voorsprong. Maar net zo makkelijk loopt Zorg en Zekerheid Leiden tegen fouten op. Na een score van Worthy de Jong pakt Willman aan de andere kant zijn derde fout. Na zes minuten kan de rossige Amerikaan al plaatsnemen op de bank. Blijkbaar heeft het schot ook de bank opgezocht, want Zorg en Zekerheid Leiden scoort bijna vier minuten niet tegen de zoneverdediging van BSW. Via een serie vrije worpen van Joost Padberg neemt BSW zelfs de leiding over. Dan is het tijd voor aanvoerder De Jong om het spel naar zijn hand te zetten. Met een driepunter doorbreekt De Jong de scoreloze periode van Zorg en Zekerheid Leiden. In de verdediging pakt Mohamed Kherrazi vervolgens een steal om coast-to-coast te finishen. Na een rake vrije worp van Roel Aarts heeft Zorg en Zekerheid Leiden de laatste aanval. Na de derde fout op rij binnen 14 seconden mag Dylon Cormier via vrije worpen de stand na het eerste kwart op 11-16 zetten.

In de tweede periode maakt Zorg en Zekerheid Leiden al snel het verschil. Jan Driessen, die De Jong was komen vervangen, wordt twee keer prima vrijgespeeld en drukt dan ook twee keer succesvol af, waardoor de Leidse formatie naar 13-22 uitloopt. Daarna breekt een actieve periode van de tot dan ongelukkig spelende Jeroen van der List aan. Eerst blockt hij een schotpoging van Kenneth van Kempen. De Weerter center ageert te fel en krijgt een technische fout. Vervolgens scoort Van der List zes punten op rij, allemaal inside balletjes in plaats van zijn gebruikelijke driepunters.

BSW heeft het lastig en gooit ook nog eens teveel ballen weg. Dat is kaassie voor de Leidenaren, met Cormier en De Jong als eindstation. Zorg en Zekerheid Leiden trekt in de laatste drie minuten de verdediging aan. De Limburgers komen niet meer tot scoren. Kort voor rust volgt een hilarisch moment. Roel Aarts heeft de verdedigende rebound gepakt, maar Kherrazi slaat de bal uit zijn handen en speelt het leder door naar Felder die met een verwoestende dunk de ruststand op 19-40 bepaalt.

Na de pauze gaat Zorg en Zekerheid Leiden goed door. Verdedigend zit het prima in elkaar. Typerend voor de sterke Leidse defensie is dan ook de airball die Van Kempen halverwege het derde kwart produceert. Aanvallend weet Zorg en Zekerheid Leiden steeds de vrije man te vinden. Driessen komt door slim te lopen makkelijk aan zijn puntjes. De Jong, die na Van der List als tweede in de dubbele cijfers komt, dunkt een alley-oop van Jansen half achterwaarts af. Ook Van der List wordt door Jansen vrij onder de ring gezet voor een dunk. Kherrazi is weer een rots in de branding en tekent voor een double double met 10 punten en 10 rebounds. Pas tegen het einde van het kwart weet BSW wat terug te doen via Van Kempen, maar van enige spanning is al lang geen sprake meer: 36-67.

In het vierde kwart verzaakt Zorg en Zekerheid Leiden niet. Iets wat nogal eens wil gebeuren als het verschil tussen beide ploegen zo groot is. Casteels waakt hier ook voor en neemt na drie minuten al een time-out om zijn manschappen bij de les te houden. De Jong pakt nog maar eens een steal om aan de andere kant een dunk te plaatsen. Kasper Averink produceert in het slotkwart 10 van zijn 12 punten. Een van zijn fraaiste acties was een anklebreaker voor Fleuren, waarna Averink de bal bij Floris Versteeg bezorgt voor een driepunter. In de slotfase staat Felder in het veld met de jonkies Averink, Versteeg, Driessen en Bas Nelemans. Ook dit vijftal weet het verschil nog wat groter te maken. Alleen de honderd wordt net niet gehaald, maar dat kwam meer door de wat lagere score voor de pauze: 53-99.

Statistieken

comments powered by Disqus