Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Aris Leeuwarden

94-83

Datum:
zaterdag 17 januari 2015 · 20:30
Team:
Eredivisie

ZZ haalt de trekker laat over

Gemakkelijk was het niet, maar de punten bleven zaterdagavond toch in de Vijf Meihal. Zorg en Zekerheid Leiden was niet bij machte er een spetterende galavoorstelling van te maken tegen nummer zes Aris Leeuwarden, maar won wel, het werd 94-83.

et eerste kwart begon rommelig. Aris, dat moest aantreden zonder zowel Miles Jackson-Cartwright als de Noor Torgrim Sommerfeldt, begon brutaal en schoot uit de startblokken. Met scores van Dexter Hope en twee keer Tjoe de Paula was het 0-8 en was Leiden klaarblijkelijk nog niet wakker. Dat werd het wel in de minuut daarna, waarin het als een wervelwind over de Leeuwardse ploeg heen denderde.Letterlijk binnen een minuut was het weer 10-8, na de ene na de andere schitterende aanval, waarbij vooral wie anders dan Worthy de Jong de kar trok. Jeroen van der List knalde 6-8 binnen, waarna Mohamed Kherrazi er 8-8 van maakte. Voor de eerste Leidse voorsprong toverde de ploeg van Eddy Casteels de mooiste aanval van de avond tevoorschijn. De Jong stormde naar een open ring en gooide de bal bewust tegen het bord, waarna Will Felder fenomenaal hard raak dunkte voor 10-8.

ZZ Leiden was aanvallend los, maar het raakte Leeuwarden voorlopig nog niet helemaal kwijt. De Jong met een driepunter maakte 16-16, waarna Rogier Jansen De Jong nog maar eens heerlijk bediende met een alley-oop pass, die met een minidunk werd besloten. Daarna dunkte De Jong geweldig door na een misser van de gemaskerde Dylon Cormier en besloot hij het kwart met een score voor 22-22 in de buzzer van het eerste kwart. Het mag duidelijk zijn, het eerste kwart was van Worthy de Jong.

Daarna kroop ZZ Leiden langzaam weg bij Aris, dat met een extreem smalle ploeg speelde door de twee geblesseerde sterkhouders. Met nog maar eens een heerlijk block van De Jong waardoor Aris weer niet tot scoren kwam, deed Felder dat aan de andere kant wel en beloonde Kasper Averink zijn eerste invalbeurt met een sterke score met bonus. Een bom van Cormier betekende 36-26 en het eerste gaatje was geslagen.

Maar als gezegd kwam Leiden niet weg van Aris. Daarvoor speelde het veel te slordig en was het na een rake score niet bij machte ook de tegenstander af te stoppen in de aanval daarop. Met name Marquise Simmons mocht aan de lopende band scoren en Philip Bach knalde een drietje raak voor 42-38. Simmons maakte er 42-40 van en bijna was de voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. Het is dat Jansen nog een drietje raak knalde in de kluts, waardoor Leiden nog met een magere 45-42 voorsprong de kleedkamer in kon.

Ook in het derde kwart pakte ZZ Leiden halverwege weer een gaatje. De scores waren schaars, maar meestal wel in het voordeel van Leiden. De Jong scoorde twee keer, waarvan één keer na een prima combinatie met Jansen, niet voor het eerst deze avond, en Jansen drukte zelf af voor drie, waarna het 55-49 was. Een sterke score met bonus van Felder leek Leiden weer wat lucht te geven en omdat Leeuwarden zichtbaar vermoeid raakte door de kleine bezetting op deze zaterdagavond, brak het verzet langzaam.

Omdat ook Jansen het daarna even stevig op de heupen kreeg, hij knalde 9 punten op rij voor Leiden raak, was het na kwart drie 67-58 en had Zorg en Zekerheid Leiden de touwtjes stevig in handen. Felder draaide direct in het vierde kwart een lay-up raak en het verschil liep daarmee op tot boven de tien punten bij 69-58. Alhoewel het nog altijd wel ongeïnspireerd en slordig was bij Leiden, kon de ploeg het zich schijnbaar permitteren tegen de Friezen, die het zonder twee basisspelers uitermate lastig hadden. Aan de andere kant had de thuisploeg de pech dat Felder zijn vijfde fout kreeg toebedeeld vroeg in het vierde kwart. 

Maar ZZ Leiden drukte niet door, wat wel vaker is voorgekomen, waardoor het toch nig onnodig spannend werd in de Vijf Meihal. Van der List stond lucht te dekken en torpedeerde daarna Ryan Watkins die mocht scoren met een bonus vrije worp voor 73-71. Casteels moest alle zeilen bijzetten om zijn team op de rit te houden. Dat lukte min of meer aan de hand van Jansen die zijn ploeg op 78-71 zette.

Van der List, zo ongelukkig als hij speelde, was wel belangrijk met een knappe driepunter voor 81-73. Het was een klap in het gezicht van de Friezen, die eigenlijk alleen met Simmons, De Paula en Watkins gevaarlijk waren. Een heerlijke drive en score van De Jong bracht Leiden weer op een redelijk veilige marge bij 84-75 met iets minder dan drie minuten te gaan.

De trekker werd definitief overgehaald door Cormier, die een bom dropte voor 87-77 met nog iets meer dan een minuut te gaan. De rest van het duel was slechts voor de statistieken interessant.

 

Statistieken

comments powered by Disqus