Verslag

SPM Shoeters Den Bosch - Zorg en Zekerheid Leiden

82-77

Datum:
vrijdag 26 december 2014 · 15:00
Team:
Eredivisie

Eervolle nederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is er zonder de geblesseerde Mohamed Kherrazi niet in geslaagd om in Den Bosch te stunten met een zege op SPM Shoeters. De Leidse ploeg speelde een prima wedstrijd, had lange tijd de leiding, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. Aan het einde stond er een 82-77 nederlaag voor Zorg en Zekerheid Leiden op het scorebord, maar het spel biedt wel hoop voor de wedstrijden na het kerstreces.

“Dit was een geweldige wedstrijd. Goed voor het Nederlandse basketbal”, liet Eddy Casteels na afloop van de met 82-77 verloren kerstwedstrijd in Den Bosch weten. “Een fantastische ambiance, veel publiek en twee ploegen die op het plankier staan om te basketballen.”

Casteels moest het wel zonder de inbreng van Mohamed Kherrazi stellen. De noeste werker heeft nog last van zijn tegen Donar opgelopen enkelblessure. Vanwege het kerstreces krijgt Kherrazi de tijd om goed te herstellen van zijn blessure. In zijn plaats begint Dylon Cormier.

Het eerste schot van Cormier draait uit de ring, waarna Brandyn Curry aan de andere kant 2-0 maakt. Prompt vliegen honderden knuffels het veld op, in het kader van de Teddy Bear Toss 2014. Deze knuffels worden aan een goed doel geschonken. Dit levert een oponthoud van vijf minuten op. Als Worthy de Jong vervolgens aan de andere kant scoort, vliegen er nog wat knuffels uit het Leidse vak het veld op.
In het eerste kwart gaat het er hard aan toe. Met name als de zware Reggie Johnson in de post de bal krijgt. Als een ware tsunami beukt hij de Leidse verdedigers alle kanten op. Voor rust komt Johnson er nog niet echt aan te pas. Een schotpercentage van 14,3 % (1 uit 7) is niet indrukwekkend. Dat komt ook omdat ZZ Leiden attent reageert vanuit de help. Zo blockt De Jong Johnson al vrij snel in de wedstrijd.

Rogier Jansen kent een sterke openingsfase door back-to-back driepunters te verzilveren voor 5-9. Verdedigend klopt het nog steeds bij ZZ Leiden. Will Felder blockt Kees Akerboom en Dylon Cormier mept een schot van Curry weg. Na vijf minuten vlucht Sam Jones na een score van Cormier (5-11) in een time-out. ZZ Leiden raakt echter niet van de wijs en komt na een lay-up van Jansen op 8-17. Dan valt de ploeg na wat wissels stil, waarna Chris Denson en Arvin Slagter SPM Shoeters aan het eind van het kwart terugbrengen tot 13-17.

De tweede periode is nog maar amper begonnen of Jeroen van der List heeft al een technische fout te pakken, want hij reageert te fel als hij een fout op Denson krijgt. Arvin Slagter schiet vervolgens twee vrije worpen binnen, maar dat is tegen de regels. Denson moet eerst twee vrije worpen nemen voor de persoonlijke fout en daarna volgt de afhandeling van de technische fout. Niettemin is het Slagter die met een driepunter beide ploegen weer naast elkaar zet. Van der List antwoord echter meteen met een bommetje.

ZZ Leiden doet in dit kwart beslist niet onder voor Den Bosch. Felder verzilvert een hoge aanvallende rebound, Cormier slingert zich naar de ring en Joe Willman schiet droog twee balletjes achter elkaar raak. Na een block van Felder op Denson, bepaalt diezelfde Felder op assist van Kasper Averink de ruststand op 29-30 in Leids voordeel. Vooral over dit kwart is Casteels goed te spreken. “We houden Den Bosch op zestien punten, waarvan nog eens negen uit vrije worpen.”

Na de pauze begint ZZ Leiden opnieuw goed. Jansen schiet een driepunter binnen en Van der List besluit om meer één-tegen-één te gaan tegen de trage Johnson en heeft daarmee een aantal keer succes. Arbiter Zwiep vindt echter dat Casteels te veel commentaar levert op de leiding en geeft de Leidse coach vanaf de andere kant van het veld een technische fout. Kees Akerboom benut de vrije worp en scoort vervolgens meteen: 38-40. ZZ Leiden speelt vervolgens Felder vrij onder de ring voor een verwoestende dunk. Johnson steekt daar een stokje voor, maar tot verbazing van iedereen komt de Amerikaan daarmee weg.

Het wordt nu echt een puntje-puntje wedstrijd. Ook de Leidse supporters roeren zich, maar de deejay van de Bossche ploeg snoert hen telkens de mond door de muziek op tien door de zaal te laten schallen. In het veld wisselen Slagter en Van der List scores uit. Bij 49-48 en nog iets meer dan twee minuten te spelen, zorgt Mike Schilder met twee drietjes op rij voor een eerste gaatje: 55-50. De nood is bij ZZ Leiden aan de man, want Willman en Felder staan al op vier fouten. De Jong maakt er op 25 seconden van het einde van het derde kwart nog 55-51 van. Op de drive van Denson komt Felder over om te helpen, maar daardoor kan Marcel Aarts in de buzzer makkelijk een rebound omzetten in een score: 57-51.

ZZ Leiden weigert echter op te geven, ook niet als Johnson meteen al 59-51 aantekent. Averink antwoordt met een driepunter. Na een vrije worp van Johnson (na de vijfde fout van Felder) en een score van Curry, pareert De Jong de Bossche uitlooppoging met een driepunter: 62-57. ZZ Leiden blijft op korte afstand meespelen, maar slaagt er niet in om het gat te dichten. Met nog twee minuten te gaan, zorgt Cormier voor 72-70. In de tegenaanval mag Willman ook het veld verlaten met vijf kruisjes achter zijn naam. Door de foutenlast krijgt Bas Nelemans de nodige speelminuten toebedeeld. Als Cormier een score met bonus afrondt, is het met nog een minuut te gaan 74-73.

Als Slagter vervolgens mist, heeft ZZ Leiden de kans om op voorsprong te komen. De Jong zet aan voor een drive en wordt zwaar gehinderd. De arbitrage komt ietwat laat met een fluitsignaal. Maar wat blijkt: geen tweemaal voor De Jong, maar twee vrije worpen voor Stefan Wessels omdat Nelemans bij het kiezen van positie onder het bord een duwfout heeft begaan. Wessels faalt niet: 76-73 met nog 25 seconden te spelen. ZZ Leiden speelt de aanval goed uit en krijgt een open driepunter voor Van der List. Het schot van de lange Gouwenaar treft echter geen doel, waarna Van der List ook met vijf fouten op de bank plaats moet nemen. Over en weer worden nog persoonlijke fouten gemaakt. In de laatste negen seconden mogen beide ploegen nog vier vrije worpen nemen, voor het eindresultaat van de wedstrijd maakt dat niet meer uit. Met 82-77 blijven de punten in Den Bosch.

Casteels had het al over positieve reclame voor het Nederlandse basketbal, maar moet toch ook een dissonant aanwijzen. “Twee van de drie scheidsrechters hebben deze wedstrijd totaal niet goed aangevoeld. Zij maakten er hun show van. Dat is jammer.” Maar ondanks dat (ZZ Leiden kreeg 30 fouten toebedeeld) heeft ZZ Leiden het Den Bosch behoorlijk lastig gemaakt, met passie en op karakter.

Statistieken

comments powered by Disqus