Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - SPM Shoeters Den Bosch

66-67

Datum:
zaterdag 8 november 2014 · 20:30
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden raakt ongeslagen status kwijt

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in een ware thriller de ongeslagen status kwijtgeraakt. In een bomvolle Vijf Meihal had de thuisploeg op het einde voor het grijpen. Dylon Cormier, voor de wedstrijd nog uitgeroepen tot speler van de maand oktober, miste bij een stand van 66-65 en nog zestien seconden te gaan twee vrije worpen. Aan de andere kant bezegelde Chris Denson het lot van Zorg en Zekerheid Leiden: 66-67.

Het was voor Zorg en Zekerheid Leiden een uiterst bizarre week. Dylon Cormier kon afgelopen zondag niet spelen in het oefenduel in België vanwege een lichte hersenschudding, Kasper Averink brak zijn wijsvinger, Floris Versteeg kneusde zijn duim, Jeroen van der List kreeg weer last van zijn rug en Worthy de Jong liep een neusblessure op. Teammanager Gerry van der Vliet bracht veel tijd door in het ziekenhuis. De Jong had zijn neus weliswaar niet gebroken, maar speelde wel met een masker. Niet de meest ideale voorbereiding voor de topper tegen SPM Shoeters, dat het overigens zonder de beer Reggie Johnson moest stellen.

In de bomvolle Vijf Meihal gaat iedereen er eens goed voor zitten. Al snel wordt duidelijk dat beide teams veel belang hechten aan een goede verdediging. Vrije schoten worden vrijwel niet weggegeven. Zorg en Zekerheid Leiden zoekt het meer van buiten, waar SPM Shoeters het spel via de post laat lopen of door middel van snelle acties van vooral Chris Denson probeert te scoren. Beide ploegen blijven vrijwel gelijk opgaan. Joe Willman is aan Leidse zijde meteen actief door zijn basisplaats op te sieren met zes punten in het eerste kwart en een block op Denson. De Jong tekent voor zeven punten in het openingskwart dat met 15-19 naar SPM Shoeters gaat. Dat is vooral te danken aan de tweede kansen die de Bosschenaren krijgen.

Aan het begin van het tweede kwart loopt het verschil op naar acht punten (15-23). Zorg en Zekerheid Leiden leunt te veel op het schot en met een Rogier Jansen die voor rust 0 op 7 schiet, is dat eigenlijk geen goede keuze. Er wordt amper één-tegen-één gegaan en de post is meer een doorgeefluik, want ook daar worden geen acties ingezet. Bij 18-25 krijgt Cormier het op zijn heupen. De jonge Amerikaan scoort tien punten op rij en brengt zijn ploeg weer op een voorsprong: 28-27. Niet voor lang, want het zijn de insidespelers van SPM Shoeters (Marcel Aarts, Stefan Wessels en Ralf de Pagter, alle drie acht punten voor rust) die de Bosschenaren weer lucht verschaffen: 31-37. Via twee driepunters op rij van Van der List wordt de eerste helft afgesloten met een 37-39 achterstand voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Na de pauze gaat Van der List gewoon door met driepunters schieten. Vogelvrij mag hij telkens aanleggen. Van zijn drie pogingen benut hij er twee, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong komt: 40-39 en 43-42. Ondertussen pakt hij ook zijn vierde fout tegen Aarts. Dat Zorg en Zekerheid Leiden in deze fase de bovenliggende partij is, ziet het luidruchtige publiek ook. Er heerst een ambiance alsof het al de play-offs zijn en er in Leiden een feestje zit aan te komen. De hal ontploft als Will Felder loeihard over Mike Schilder heen dunkt en De Jong er even later zelfs 49-44 van maakt. Met nog 3’42 te spelen in het derde kwart, maakt Van der List echter een onnodige overtreding aan de zijlijn. Coach Eddy Casteels predikt dat zijn spelers professioneel genoeg zijn om met vier fouten te kunnen spelen. Voor Van der List is het echter wel zijn vijfde fout en dat komt niet goed uit. Via Arvin Slagter eindigt het derde kwart wel in Leids voordeel: 51-49.

In het vierde kwart komt Zorg en Zekerheid Leiden moeizaam uit de startblokken. Cormier maakt er nog wel 53-51 van, maar daarna komt SPM Shoeters langszij. Via De Jong met een score en twee rake vrije worpen komt de ploeg van Eddy Casteels met nog 6’28 te spelen op een 57-55 voorsprong. Het is de aanloop naar een echte nagelbijter. Met nog 4’26 te gaan, moet Mohamed Kherrazi met vijf fouten het veld verlaten. Vanaf de lijn zorgt Wessels voor 59-60, waarna Jansen antwoordt met een driepunter. Wessels mist vervolgens één vrije worp. De Jong profiteert aan de andere kant door 64-61 aan te tekenen, met nog 3’49 te gaan.

Bij het ingaan van de laatste minuut zorgt Willman voor 66-65. In de hal stijgt de temperatuur enorm en ook de hartslagmeters slaan alle kanten uit. De Pagter krijgt een fout voor een illegal screen, maar Jansen mist aan de andere kant een driepunter. Met nog 27 seconden te gaan, blockt Felder een schot van De Pagter. SPM Shoeters moet een fout maken en stuurt Cormier naar de lijn. Het parool is duidelijk: twee vrije worpen raken voor 68-65 en dan een fout maken voordat SPM Shoeters een driepunter kan schieten. Cormier, tot voor deze wedstrijd goed voor 18 uit 25 (72%), mist echter beide vrije worpen, waarna Denson over zijn favoriete linkerhand de bucket in kan dribbelen en een floater voor 66-67 loslaat. In de resterende zes seconden komt Zorg en Zekerheid Leiden niet meer tot een goed schot en moet de ploeg de eerste nederlaag incasseren.

Coach Casteels is niet te spreken over zijn team. Reboundend heeft zijn ploeg het laten afweten en inside is er niet goed verdedigd op de lange mannen van SPM Shoeters. “We hadden hier met twintig punten verschil moeten winnen.” Ook over de verdediging van de laatste aanval van SPM Shoeters, heeft Casteels geen goed woord over. “Denson mocht zo maar over links naar binnen dribbelen, zonder dat iemand hem iets in de weg legde.”

Statistieken

comments powered by Disqus