Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden - Aris Leeuwarden

113-81

Datum:
zaterdag 4 oktober 2014 · 20:30
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden doet aan klantenbinding

Zorg en Zekerheid Leiden is de competitie met een wervelende show begonnen. Tot aan de rust (48-46) kon Aris Leeuwarden het nog bijbenen, na de pauze werden de Friezen in het derde kwart van het kassie naar de muur gestuurd. Het ontketende Zorg en Zekerheid Leiden scoorde na de pauze 65 punten en moest maar 35 Friese punten incasseren, waardoor het 113-81 werd. Tekenend voor het nieuwe Leiden was de alley-oop pass van Dylon Cormier die door uitblinker Worthy de Jong (35 punten, 11 rebounds en 6 assists) loeihard door de ring werd gedunkt.

Meer spektakel, meer fastbreaks en een snel spelletje. Dat waren de wensen van niet alleen het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, maar toch van een groot deel van de supporters. Toon van Helfteren boekte succes met zijn verdedigende stijl, onder de nieuwe coach Eddy Casteels wil men rennen.

Dat zo’n omschakeling tijd nodig heeft, is duidelijk. In de voorbereiding swingde Zorg en Zekerheid Leiden lang niet altijd en in de SuperCup was het spel eigenlijk ronduit zwak. Maar langzaam beginnen de contouren van de nieuwe speelstijl zichtbaar te worden.

Bij een 0-5 achterstand tekende Rogier Jansen voor de eerste twee punten van Zorg en Zekerheid Leiden van dit seizoen. Daarna was het tijd voor de one man show van Worthy de Jong. De atletische swingman was goed voor elf punten op rij. Daardoor bleef Zorg en Zekerheid Leiden in de buurt, want met name Miles Cartwright Jackson (8 punten) en Ryan Watkins (7 punten) kwamen voor Aris Leeuwarden goed door, met als gevolg een 19-20 stand na één kwart.

Na twaalf seconden in de tweede periode pakte Zorg en Zekerheid Leiden via Will Felder de eerste voorsprong in de wedstrijd: 21-20. Toch kwamen de Friezen weer op voorsprong. Na een dubieuze charge van Dylon Cormier kreeg Casteels meteen een technische fout aangesmeerd. Diezelfde Cormier tekende even later voor 25-29. Daarna volgen driepunters van Kasper Averink en Mohamed Kherrazi. Via vijf punten op rij van De Jong werd het zelfs 36-32 voor de thuisploeg. Tot twee keer aan toe slaagde Zorg en Zekerheid er in om een gat van zes punten te slaan (45-39 en 47-41), maar telkens kwam Aris weer terug. Via zijn negende punt bepaalde Cormier de ruststand op 48-46.

Na de pauze liep Zorg en Zekerheid Leiden in eerste instantie weg van Aris. Van 55-50 werd 63-52 en was het eerste serieuze gaatje geslagen. In de laatste fase van het derde kwart werd het van 72-64 in één ruk door 81-64. Met twee steals speelde Kasper Averink een belangrijke rol hierin. Het was ook een fase waarin alles lukte, zelfs een achterover geschoten bal van Worthy de Jong trof nog doel. Toen de rook van het derde kwart na een lay-up van Will Felder verdwenen was, gaf het scorebord 85-65 aan en was de grens van de honderd punten al duidelijk in zicht.

Die grens werd via een dunk na een eigen aanvallende rebound van Will Felder bereikt: 100-71. Van een wedstrijd was inmiddels al lang geen sprake meer. Jeroen van der List, die matig begon, knalde er een paar bommen in (Zorg en Zekerheid Leiden was goed voor 9 driepunters), De Jong dunkte een pass van Cormier binnen en Jan Driessen kreeg nog acht minuten speeltijd toebedeeld, waarin hij goed was voor een score met bord. Uiteindelijk stopte de teller bij 113-81. Overal zag je lachende gezichten. Men sprak lovend over het eerste competitieoptreden van Zorg en Zekerheid Leiden nieuwe stijl. Nu is het zaak om te zorgen dat deze aantrekkelijke speelstijl doorgetrokken wordt.

De 113 punten van Zorg en Zekerheid Leiden waren een scorerecord sinds de terugkeer van het eredivisiebasketbal in Leiden. Het oude record dateerde van 11 maart 2008 toen Groningen met 109-103 werd verslagen. In een uitwedstrijd tegen Aris scoorde Zorg en Zekerheid Leiden ooit 120 punten, maar dat was na twee verlengingen. In de acht voorgaande seizoenen noteerde Zorg en Zekerheid Leiden slechts vijf keer de grens van honderd punten. Dit was dus de zesde keer.

De 37 punten van het derde kwart zijn geen record. Op 16 november 2006 scoorde Zorg en Zekerheid tegen EiffelTowers in het vierde kwart 40 punten. Dat was mede te danken aan vier driepunters van Sjors Besseling.

35 punten was voor Worthy de Jong een persoonlijk record. Tot nu had De Jong als hoogste score 31 punten staan: op 3 december 2011 tegen EiffelTowers en op 19 januari 2013 tegen BC Apollo. Het clubrecord staat op 37 punten. Joshua Duinker was vorig jaar in Rotterdam goed voor 37 punten. De Jong deelt wel de hoogste score in een thuiswedstrijd met Danny Gibson. De Amerikaan flikte dat kunstje op 18 maart 2010.

 

Statistieken

comments powered by Disqus