Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-GasTerra Flames

66-72

Datum:
donderdag 8 mei 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

Groningen slaat toe in de Vijf Meihal

LEIDEN - GasTerra Flames heeft wat het wil; een vijfde en beslissende wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden redde het opnieuw niet om de finale te bereiken in een enorm chaotisch duel waarbij het wel wederom ongelofelijk spannend bleef. Een aantal factoren werd Leiden uiteindelijk te veel en het moest bij 66-72 capituleren. Zondag moet dan de beslissing vallen in de MartiniPlaza, omdat het in de serie nu 2-2 staat.

Voor aanvang nam de Vijf Meihal een zeer indrukwekkende minuut stilte in acht. Vanmiddag kreeg de ploeg te horen dat de moeder van Mohamed Kherrazi onverwachts is overleden. Een enorme klap voor Mohamed, familie en vrienden, maar zichtbaar ook voor het team en de club in het algemeen. We wensen Mohamed ongelofelijk veel sterkte in deze vreselijke tijd.

Hoe hard en vooral relativerend het ook is, natuurlijk ging ook de enorm spannende strijd tussen Leiden en Groningen ‘gewoon’ door donderdag. Door het gemis van Kherrazi had Leiden van begin af aan een probleem in de rebound. Nu was dat in Groningen mét de sterke verdediger al zo, nu was dat dus helaas niet anders. Mike Schachtner kreeg de bomvolle Vijf Meihal wel direct mee met een rake bom, maar ook Cashmere Wright haalde twee keer de trekker over. Omdat ook Arvin Slagter vogelvrij mocht aanleggen voor drie, nam Toon van Helfteren een time-out bij 6-14.

Gelukkig bleef de schade na tien minuten beperkt. Dat kwam omdat Zorg en Zekerheid het verdedigend wat beter voor elkaar kreeg en onder meer Josh Duinker twee mooie scores op zijn naam bracht. De 12-16 van Worthy de Jong voor drie uit een snelle fastbreak was een belangrijke aansluiting, waardoor Leiden niet al vroeg stevig in de problemen kwam. Daardoor leek het bij 14-18 verder te kunnen gaan in kwart twee, ware het niet dat er problemen waren met de klok, waardoor het spel moest worden stilgelegd. Er moesten nieuwe 24 seconden klokken worden neergezet, waardoor er een stevig oponthoud ontstond.

Na een lang oponthoud en de conclusie dat de gewone schotklok het blijkbaar toch ineens weer deed, profiteerde Leiden bepaald niet van het misschien wel even gewenste oponthoud. Jessey Voorn raakte ondanks overduidelijk lopen van Arvin Slagter en Pryor drukte af in een verder hele slechte periode, waarin het louter chaos was op het veld. Leiden nam logischerwijs nog maar eens een time-out, maar het was vechten tegen de bierkaai, omdat Paul van den Heuvel in het heetst van de strijd Van Helfteren een technische fout gaf na een wat merkwaardige call op DeJuan Wright die gewoon leek te scoren.

De Vijf Meihal ontplofte van woede, inclusief Van Helfteren die de scheidsrechter wel aan kon vliegen en dat ook bijna deed. Tot overmaat van ramp werd er vanaf de kant ook nog bier het veld op gegooid, wat weer oponthoud tot gevolg had. Voorn had daar ondertussen geen boodschap aan, hij knalde voor 14-28 raak van afstand. Toen er eindelijk weer gebasketbald werd kwam Leiden in de consternatie weer eens tot scoren. Wright rondde knap af met nog één seconde op de schotklok. Hij kreeg er een toetje bij. Omdat Schachtner zijn tweede bom dropte, was het bij 20-28 toch weer spannend.

Maar de thuisploeg bleef van de leg door, laten we het maar netjes zeggen, waarschijnlijk een combinatie van factoren. Terwijl de Groningen-supporters het wel leuk begonnen te vinden wat zich allemaal afspeelde op het veld, bleef het verschil hangen rond de tien punten. Leiden ging naar het slot van de eerste helft wat fysieker spelen en dat bracht GasTerra veelvuldig op de vrije worplijn. Het leverde een 26-35 ruststand op, waarbij Leiden zichzelf niet was in een ongelofelijk chaotische eerste helft, waarin Leiden de felheid miste die het eerder wel had in de vorige duels. Het reboundverschil van 12 tegen 22 zei voldoende.

Zorg en Zekerheid startte de tweede helft in ieder geval wat intensiever en het kwam bovendien al snel terug in de wedstrijd. Schachtner vuurde een bom af en Josh Duinker kwam lekker door met een sterke score op aangeven van Holcomb-Faye. Duinker scoorde opnieuw voor 33-37 en het publiek ging er eens lekker voor zitten. Maar opnieuw kwam daar een slechte call die het feestje in de war gooide. Slagter dook de bucket in en maakte wederom duidelijk lopen, maar Joske Kuut zag het als een sprongbal. Een stukje gerechtigheid volgde, omdat Slagter daarop een onsportieve fout kreeg omdat hij opzichtig Holcomb-Faye tegen de grond werkte.

Holcomb-Faye raakte eenmaal en leverde een prachtige pass af op Wright die een simpele lay-up liep voor 36-40. Bij 36-42 haalde Skelin zijn team even naar de kant omdat het ondanks de grote verschillen in statistieken toch gewoon een wedstrijd bleef. Eindelijk kwam het vuur dan in de wedstrijd halverwege het derde kwart. Schachtner mocht naar de lijn en Duinker maakte er met een hele fraaie actie 40-42 van. Maar Groningen had Ross Bekkering die een dijk van een wedstrijd speelde, waardoor het verschil constant intact bleef. Die andere oud-Leidenaar Slagter leek zijn ploeg een uitstekende dienst te bewijzen met een open driepunter voor 42-47.

Maar niets was minder waar, want met een wel hele opzichtige flop vloog Slagter tegen de grond na een vermeende fout van Kevin Thompson. Gelukkig nam Antio Sinterniklaas nu wel de juiste beslissing en gaf een technische fout. Schachtner raakte eenmaal en Cunningham bracht de hal volkomen in extase met een driepunter voor toch weer een voorsprong bij 50-49. Het leeuwenhart ging open en samen met het uitzinnige publiek behield Leiden met hangen en wurgen de voorsprong bij 52-51 na drie kwarten. Dezelfde tussenstand als dinsdag in de MartiniPlaza op het bord stond na 30 minuten overigens.

Maar weer Van den Heuvel gooide roet in het eten. Eerst gaf hij Thompson volkomen onterecht een vierde fout, waarna zijn collega Kuut het karwei afmaakte om Thompson het veld uit te sturen. Hij kreeg zijn vijfde fout en tot grote ontsteltenis van alles en iedereen en vooral van hemzelf moest hij gaan zitten. En terwijl Bekkering 54-56 maakte kreeg Pryor drie vrije worpen na een fout van Wright. Van Helfteren nam een time-out om weer even wat stoom af te blazen voordat Pryor twee vrije worpen raak schoot voor 54-58.

Maar ook Leiden zelf maakte het zich niet gemakkelijk daarna. De Jong en Holcomb-Faye draaiden zich vast en alleen een straffe defensie hield het team overeind. Terwijl de Vijf Meihal nog maar eens ging staan omdat het onvoorwaardelijk achter de ploeg blijft staan, nam Cunningham een slechte beslissing om het weer van afstand te proberen, zijn zesde misser van de avond. Voorn leerde hem met een bom op een heel mooi moment een lesje in effectiviteit door wel te scoren voor 54-61. En Cashmere Wright leek het met vier minuten te gaan te beslissen met zijn driepunter voor 54-64.

Gelukkig scoorde Leiden snel tegen door Duinker, maar nu was het weer Holcomb-Faye die een onhandige fout maakte op Wright, die dat cadeautje maar al te graag wilde uitpakken. Opnieuw Schachtner, die een hele goede wedstrijd afleverde, hield de hoop levend met een driepunter en ook Holcomb-Faye deed dat met een prachtige score met bonus voor 62-68 met nog iets meer dan twee minuten. Slagter deed Leiden daarop pijn met een heel lekker jumpshotje maar de thuisploeg weigerde nog even te capituleren.

Maar de enorme vermoeidheid speelde een grote rol bij de kleine ploeg van Leiden, dat ook niet speelde met Kasper Averink bijvoorbeeld. Na een Leidse time-out scoorde Duinker razendsnel en het foutenspelletje begon. Wright bleef ijzig koel en maakte 66-72, waarmee het over en uit was. Zondag volgt de beslissende vijfde wedstrijd in de MartiniPlaza.

Statistieken

comments powered by Disqus