Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-GasTerra Flames

62-59

Datum:
zaterdag 3 mei 2014 · 20:30
Team:
Eredivisie

En weer een Leids feestje!

LEIDEN - Heel af en toe deed het even denken aan 29 mei 2011. Een wedstrijd met alles erop en eraan in de play-offs tussen Zorg en Zekerheid Leiden en GasTerra Flames Groningen die onder een immense druk werd uitgevoerd zaterdagavond. In een thriller waar de vonken vanaf spatten, kwam Leiden ook nu als winnaar uit de bus. In de halve finale staat het na een waanzinnig gevecht nu 2-0 na een zwaarbevochten maar fantastische 62-59 zege.

De druk voor Groningen was enorm en dat was in de beginfase aan alles te zien. Leiden startte opnieuw feller en ging in principe gewoon door waar het in de MartiniPlaza geëindigd was, veel druk zetten en in de rol van underdog gewoon beter spelen dan de tegenstander. Sean Cunningham opende de score en Josh Duinker wakkerde het toch al heerlijke sfeertje nog wat verder aan. Een block van DeJuan Wright op Jason Dourisseau liet de Vijf Meihal al vroeg ontploffen, maar toch bleef GasTerra dichtbij.

Dat de ploeg van Ivica Skelin iets moest doen was wel duidelijk, vooral nadat Zorg en Zekerheid een 17-10 voorsprong nam na een prima fase, waarin de ene score nog mooier was dan de ander. Vooral de 15-10 waarbij Wright werkelijk uit de lucht kwam vallen om een alley-oop pass van Cunningham vakkundig af te maken was heerlijk. Toch plaatste Groningen een 0-8 tussensprint, waardoor het na tien minuten spelen weer helemaal gelijk was bij 18-18.

Op het veld begonnen als verwacht de eerste schermutselingen zich op te hopen. Duinker en Ross Bekkering hadden het aan de stok, Arvin Slagter bewees weer eens waarom hij niet overal even geliefd is met een paar onsportieve acties en de spelers waren meer met elkaar en de scheidsrechters bezig die overigens zonder probleem mee gingen in de malaise. Liefst 5.30 minuut achter elkaar werd er niet gescoord in een basketbal-technisch gezien vreselijk slecht kwart. Maar de ambiance en de enorme spanning vergoedde veel en de bomvolle Vijf Meihal kon er geen genoeg van krijgen. Een mooie actie van Worthy de Jong naar de ring bracht eindelijk weer eens een score op het bord voor 27-22, maar Slagter antwoordde onmiddellijk met een bom.

Bij 27-25 mochten de rookwolken even optrekken en was een van de belangrijkste conclusies dat Leiden verdedigend het weer fantastisch deed, maar aanvallend daarvoor de tol moest betalen. Het hield Groningen op een schotpercentage van 35 procent en pakte bovendien wat meer rebounds, waardoor de 9-7 kwartstand een minimale voorsprong opleverde. Tegenvaller was wel de oogblessure die Duinker opliep na een ongelukkige botsing met Craig Osaikhwuwuomwan. Gelukkig was hij er na de rust wel weer bij.

Het play-off sfeertje werd alleen maar beter en beter nadat Ross Bekkering kort na rust weer twee vrije worpen miste. Aan de andere kant profiteerde Wright met een heerlijke score met bonus en Duinker maakte er zelfs 32-25 van. Terwijl het behoorlijk gevulde Groningse vak even heel erg stil werd en Bekkering weer eenmaal faalde vanaf de lijn, bleef Leiden verdedigend fantastisch spelen. Daarmee dreef het de Flames tot wanhoop en moest Skelin vanaf de kant alles uit de kast halen om zijn team in de wedstrijd te houden.

Dat lukte omdat de thuisploeg aanvallend nog steeds niet altijd even secuur was en Dourisseau als enige Groninger het vizier wel op scherp had staan. Dan Coleman maakte er halverwege het kwart 34-33 van en Leiden hielp zichzelf helemaal in de problemen toen Whit Holcomb-Faye een onsportieve fout kreeg omdat hij Quentin Pryor aantikte na een steal. Die faalde echter ook vanaf de vrije worplijn, waardoor het Groningse totaal op 2 op 10 kwam. Groningen kwam wel weer op voorsprong, door een lekker jumpshotje van Dourisseau die daarna wel zijn derde persoonlijke fout pakte. Niet erg handig, gezien zijn status van beste Groningse speler van de avond.

Wright en Slagter wisselden vervolgens drietjes uit, waardoor het een ongelofelijk intensieve en spannende wedstrijd bleef om naar te kijken. Dourisseau deed zijn eigen ploeg iets voor het einde van kwart drie wel heel erg pijn door een oliedomme fout te maken op Cunningham die een steal pakte en in principe al door was naar de basket. Hij kreeg een onsportieve fout en Skelin had een probleem richting het vierde kwart omdat zijn beste speler in foutenlast zat. Cashmere Wright nivelleerde de score in de zoemer van kwart drie wel weer volkomen. Bij 42-42 bleef het nagels bijten.

Pryor was de eerste die de trekker overhaalde in kwart vier. Mike Schachtner deed dat op prachtige wijze eveneens. Waar de personele problemen bij GasTerra er waren omdat ook Dan Coleman geblesseerd raakte, gebeurde dat ook bij Leiden. Zowel Mohamed Kherrazi als Kevin Thompson werden getrakteerd op absoluut onterecht gefloten fouten. Dat maakte zowel Toon van Helfteren als het Leidse publiek terecht woest, omdat de drie in het oranje voor de zoveelste keer op het moment dat het erom ging faalden.

Daar valt simpelweg niet tegenop te spelen, maar Leiden was ook zelf niet goed genoeg om Groningen definitief terug te wijzen. Wright dunkte de frustratie wel even lekker van zich af na een goede steal op Bekkering. Pryor en Cashmere Wright waren vervolgens wel uitermate belangrijk met mooie scores, waardoor Van Helfteren bij 46-50 in een time-out vluchtte om in de laatste drie minuten het tij te keren. Schachtner deed daarna voor de zoveelste keer wat er van hem verwacht wordt op het moment dat het moet, hij scoorde knap.

Met twee minuten te gaan kwam Leiden in de problemen door eigen fouten. Slagter miste een vrije worp, maar de rebound ging naar Groningen bij 50-53. Schachtner miste daarna wel zijn schot waardoor het met 50 seconden te gaan 'do or die' was voor Leiden. Wie anders dan Wright hielp zijn team voor de zoveelste keer uit de problemen met een fenomenale bom –met bord- voor 53-53 met nog iets meer dan een halve minuut te gaan. Een Groningse time-out volgde, maar het mocht niet baten. Dourisseau dunkte op een bizarre manier mis en Wright miste de ultieme poging op een nieuwe stunt, waardoor er vijf nieuwe minuten op het scorebord verschenen.

Daarin droop de spanning van de ploegen af, zoals eigenlijk al 40 minuten in grote delen het geval was geweest. Dourisseau scoorde nu wel onder het bord, maar ook Holcomb-Faye deed dat heel knap over Thomas Koenis heen. Terwijl de verdedigingen zich heel goed bleven sluiten, ging ook de vermoeidheid een rol spelen. De Jong miste met twee minuten te gaan twee vrije worpen, maar ook aan de andere kant bleef het aanvallend gewoon zwak. De Jong maakte zijn fout vervolgens goed door wel zijn strafworpen te raken op een fout van Arvin Slagter. Bekkering deed dat gek genoeg na zijn 2 op 8 eerder in de wedstrijd ook. Wright maakte er vervolgens eentje, waardoor het bij 58-57 bloedstollend bleef.

Slagter kreeg vervolgens lopen en na een lange aanval kreeg De Jong de bal zomaar in zijn handen onder de ring, waarna hij de Vijf Meihal liet ontploffen zoals nog niet eerder dit seizoen is gebeurd. In een waanzinnige sfeer in een wedstrijd die opnieuw alles bevatte wat basketbal zo mooi maakt raakte Groninger Wright in moneytime wel knap vrije worpen. Na een Leidse time-out mocht Wright met zes seconden naar de vrije worplijn bij 60-59. Hij miste, maar in de kluts ging de bal via een Groninger over de zijlijn, waardoor nu Schachtner naar de lijn mocht met 1.9 seconden. Hij deed het wel en het enorme feest kon opnieuw losgaan.

Hoe het mogelijk is, daar zullen psychologen zich over moeten buigen, maar Leiden straalt ineens alles uit wat eerder in het seizoen al zo vaak had ontbroken. Wilskracht, passie en de ongebreidelde inzet om een wedstrijd over de streep te trekken. Met opnieuw de fantastische Wright aan het roer kreeg Leiden een behoorlijke groep Groningers opnieuw volkomen stil en dat voelde in een sfeer die zo af en toe wat aan 29 mei 2011 deed denken, ongelofelijk goed. Het feest dat ook na de wedstrijd nog lang bleef duren, verraadde veel van de wederopstanding van Leiden en vooral de sfeer onderling, die beter en beter lijkt te worden op weg naar het einde. Dinsdag het vervolg met een bizarre 2-0 stand in het voordeel van Leiden.

Statistieken

comments powered by Disqus