Verslag

GasTerra Flames-Zorg en Zekerheid Leiden

44-73

Datum:
donderdag 1 mei 2014 · 19:30
Team:
Eredivisie

Leidse show in het hol van de leeuw

GRONINGEN - In een volkomen krankzinnig duel dat nog heel lang herinnerd zal worden als een van de meest bizarre zeges in het seizoen 2013-2014, liet Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste halve finale-wedstrijd tegen de onbetwiste kampioensfavoriet geen spaan heel van GasTerra Flames Groningen. Met zelfs een 0-24 run in de tweede helft trokken de kruitdampen pas op bij 44-73 en bleef de MartiniPlaza volkomen verbouwereerd achter na een Leidse show in het hol van de leeuw.

Leiden startte aanvallend nog niet op zijn best aan de wedstrijd, maar compenseerde dat ruimschoots met een intensieve defensie die van meet af aan prima sloot. Daardoor kon Groningen niet net als in de laatste wedstrijd in de MartiniPlaza tegen Leiden vroeg wegstuiven en mocht Zorg en Zekerheid Leiden zelfs vroeg de voorsprong pakken. Ondanks een schotpercentage van onder de 20 procent in de eerste minuten, hielden vrije worpen van Mohamed Kherrazi en DeJuan Wright Leiden in de wedstrijd.

Bij 7-8 pakte Leiden voor het eerst een voorsprong –die het overigens nooit meer uit handen zou geven- door een hele sterke score van Wright na een geweldige pass van Whit Holcomb-Faye over het hele veld. Omdat met name Arvin Slagter niet echt bij de les was en open schoten miste bij de vleet, kwam GasTerra er niet meer uit. Een score van Worthy de Jong bracht de thuisploeg in een time-out. Het hielp niet erg in een voor Groningen wel heel karig kwart. Een drietje van Sean Cunningham zette 9-15 op het bord en met name vanachter de driepuntslijn (1 op 9) en gezien het aantal turnovers (6 stuks) was Groningen zichzelf duidelijk niet in het eerste kwart.

Leiden profiteerde wel optimaal van het inspiratieloze optreden van de thuisploeg. Bij 11-15 na tien minuten kon Toon van Helfteren met name defensief tevreden zijn. Ook daarna bleef dat spelbeeld intact. Dan Coleman en Ross Bekkering faalden opnieuw met simpele schoten en het niveau daalde tot een wel heel bedenkelijk niveau. Coleman mikte de bal nog maar eens volkomen over de basket heen en Josh Duinker liep Bekkering onhandig tegen de grond. Worthy de Jong scoorde omdat hij kinderlijk eenvoudig de bal uit de handen van Quentin Pryor griste.

Het publiek begon zich wat te roeren halverwege het tweede kwart en terwijl de eerste fluitconcerten zich begonnen te ontwikkelen, knalde Pryor eindelijk eens een bom raak voor 14-17. Cunningham beantwoordde die driepunter op een uitstekende assist van Whit Holcomb-Faye die nuttig speelde en het zielloze Groningen moest in een time-out vluchten omdat weer Cunningham een bom dropte in het gezicht van Cashmere Wright voor 14-23. Slagter liet zijn frustraties van een dramatisch verlopen eerste helft vervolgens de vrije loop met een domme fout op Wright, hetgeen hem een onsportieve fout opleverde.

Wright raakte een vrije worp voor 14-25 en voor het eerst liep de Leidse voorsprong op tot boven de 10 punten met een 13-3 run. En waar Leiden zich langzaam aan begon te herstellen in de eerste helft met veel inzet en het nodige lef, bleef Groningen hangen in de malaise. Holcomb-Faye mocht vogelvrij doorlopen en weer raakte GasTerra Flames dat bezweek onder de druk de bal kwijt. Bij rust prijkte daardoor een bizarre 19-31 stand op het bord en met 25 procent schot en 11 turnovers speelde Groningen waarschijnlijk de slechtste eerste helft van dit seizoen waar Leiden zich juist in het tweede kwart herstelde van een slechte start.

Zoals te verwachten was kwam Groningen op een missie uit de kleedkamer. Terwijl ook het publiek er eens goed achter ging staan, zorgden twee goede acties van Cashmere Wright en een score van Thomas Koenis voor 25-32 en nam Leiden logischerwijs een time-out om het moment te breken. Een bom op een uitstekend moment van Mike Schachtner zorgde weer voor lucht bij Leiden, alvorens Slagter ook eindelijk weer eens in positieve zin van zich deed spreken. Opnieuw Schachtner hield Zorg en Zekerheid Leiden op een verschil van 10 punten. Een score met bonus van Dourisseau bracht de hoop in Groningse harten nog heel even terug.

Maar de eerste en laatste serieuze comebackpoging van de Flames strandde al vroeg in het derde kwart. Na een 6-1 start hield Leiden de thuisploeg van zich af met twee prima scores van De Jong en een vrije worp van Kherrazi, waardoor er bij 30-42 steeds meer mogelijk leek voor Leiden. De irritatie bij Groningen nam toe in én buiten het veld, de schoten van afstand waren opnieuw abominabel slecht en omdat Kevin Thompson naar de vrije worplijn mocht na een fout van Coleman, nam Skelin weer een time-out.

Het had een averechts effect. Thompson raakte zijn strafworpen, De Jong onderstreepte een hele goede wedstrijd van zijn kant en Schachtner was weer nuttig voor Leiden met een score en bonus voor liefst 30-49. Een absoluut onverwachte en bizarre tussenstand die werkelijk niemand had verwacht voor aanvang. Omdat zelfs Kherrazi een driepunter raak gooide en je een speld kon horen vallen in de verbouwereerde MartiniPlaza, was het na 30 minuten 30-52 en werd Groningen, dat nog nooit zo weinig punten scoorde in een play-off wedstrijd, volkomen voor schut gezet in de eigen hal. Met een 0-14 run wist Skelin niet waar hij het zoeken moest langs de kant.

En het werd een show in het hol van de leeuw voor Leiden. Een krankzinnige 0-24(!) run van 30-37 naar 30-61 werd afgerond met onder meer prachtige scores van Cunningham en Schachtner die hun aandeel zeker hadden in de geweldige zege. Ook De Jong speelde gewoon een hele goede wedstrijd tegen de onbetwiste koploper van de eredivisie die tijdens deze dramatische avond zijn thuisvoordeel verspeelde. Kasper Averink deelde mee in de feestvreugde met twee driepunters koud in het veld en de MartiniPlaza liep al langzaam leeg voordat het duel afgelopen was, waardoor het één groot Leids feest werd in de ‘Plaza’.

Zaterdag verplaatst het circus zich naar Leiden, waar nu dus ineens de nummer vier het thuisvoordeel heeft overgenomen van de club die voor aanvang toch gold als de huizenhoge favoriet. Echter, er is natuurlijk nog niets beslist. Zaterdag zal blijken wat de fantastische zege echt waard is in de Vijf Meihal. Maar de eerste klap is een daalder waard en die klap komt ongetwijfeld hard, heel hard aan in het Groningse kamp, waar niets anders dan een titel wordt verwacht.

Statistieken

comments powered by Disqus