Verslag

Landstede-Zorg en Zekerheid Leiden

78-77

Datum:
zondag 27 april 2014 · 15:00
Team:
Eredivisie

Zwolle drijft Leiden tot het uiterste

ZWOLLE - In een wedstrijd die alle kanten op vloog en waarbij de noodzaak van een zege nu duidelijk wel door was gedrongen bij Landstede Zwolle, leidde een bloedstollende slotfase tot een nipte zege voor Zwolle zondagmiddag, 78-77. Daardoor moet Zorg en Zekerheid Leiden dinsdag overuren maken om in de beslissende derde wedstrijd een plek in de halve finale af te dwingen.

Zorg en Zekerheid Leiden had het in de beginfase vooral te stellen met Holden Greiner, die in Leiden nog wat flets voor de dag kwam donderdag. Nu was de Amerikaan op een missie. Hij opende de score met bonus en hield Landstede in eigen persoon constant op een kleine voorsprong. De 12-6 door een bom uit de loop van Greiner zorgde voor de eerste serieuze problemen aan Leidse zijde, waar lang niet alles lukte in het eerste kwart. Toon van Helfteren nam een time-out omdat Greiner zich als eerste de dubbele cijfers in schoot bij 14-6.

Ondanks de wat matige openingsfase, kroop Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Een driepunter van Whit Holcomb-Faye en een vrije worp en een sterke score van Kevin Thompson brachten Leiden op 15-12 en de Zwolse storm in de persoon van Greiner ging liggen. Weer zo’n heerlijke kenmerkende vlucht door de lucht van DeJuan Wright vormde het hoogtepunt van het eerste kwart aan Leidse zijde. Bij 21-16 was alles nog mogelijk, maar liet Zwolle in ieder geval zien wat meer goede bedoelingen te hebben dan afgelopen donderdag.

Vroeg in kwart twee startte Landstede Basketbal opnieuw furieus, maar nu aan de hand van Justin Stommes. De Amerikaan keert terug van een blessure en raakte in Leiden geen bal door het missen van wedstrijdritme. Dat Stommes wel degelijk van waarde is, bewees hij met een heerlijke bom na een misser van Wright en een prachtige score voor 31-20. Aan de hand van Josh Duinker bleef Leiden op het vinkentouw, maar controle zoals donderdag was ver te zoeken. Een mooie drive naar de ring werd voor Worthy de Jong beloond met een score én een toetje, waardoor het verschil bij 33-25 binnen tien punten bleef.

Omdat De Jong ook 33-28 maakte met een goede actie, vluchtte Herman van den Belt in een time-out, omdat Leiden het moment pakte. Een wat chaotische periode volgde, waarbij er vooral heel veel mis ging over en weer. Bij 38-29 vervulde Holcomb-Faye een wat dubieuze rol door wel heel hard in te gaan tegen de beslissing van de scheidsrechter hem geen fout mee te geven, hetgeen hem op een technische fout kwam te staan. Daar profiteerde Zwolle optimaal van door twee vrije worpen raak te schieten (Valentijn Lietmeijer) en een score met bonus te maken (Kenrick Zondervan). Daardoor was het verschil ineens 14 bij 43-29.

Hetzelfde overkwam in de aanval daarop Zondervan die Duinker wat overdreven hard afstopte. Die raakte zijn vrije worpen en scoorde ook uit het verkregen balbezit. Omdat ook Sean Cunningham foutloos bleef van de vrije worplijn, was de demarrage bij 43-35 verijdeld. Toch was het verschil na 20 minuten aanzienlijk (47-35), omdat ook J.T. Tiller zijn eerste punten op het bord schoot op slag van rust. Daarmee schoot Zwolle wat beter en pakte het meer rebounds dan Leiden (17 om 11), waardoor het verschil eenvoudig te verklaren was in een wedstrijd die verder dicht bij elkaar lag.

Tussen minuut 20 en 30 was het buigen of breken voor Leiden, dat er alles aan deed om dichterbij Zwolle te komen. Dat lukte aanvankelijk niet en via weer Greiner werd het verschil groter bij 53-37. Onder aanvoering van leider Wright kwam Leiden terug, waardoor Zwolle bij 55-43 maar eens een time-out nam. Leiden bleef verdedigend goed bij de les en zijn plicht vervullen, waardoor Landstede niet vroegtijdig de genadeslag kon toedienen.

Met een sterke score van Thompson werd het 64-55 en kwam het verschil voor het eerst weer binnen de tien punten in het derde kwart. Dom balverlies van de wel heel slap spelende De Jong leidde weer tot een simpele score van Tiller waarna De Jong een dramatische pudding produceerde. Toch bleef Leiden vechten voor wat het waard was onder aanvoering van de onvermoeibare Wright. Bij 66-55 was het nog niet beslist na drie kwarten.

Daarna werd het play-off basketbal in optima forma waar de vonken vanaf spatten. Zwolle had het probleem dat zowel Stommes, Zondervan als Kloos op vier fouten stonden, waardoor het op moest passen dat het niet in grote personele problemen kwam. Met iets meer dan zes minuten te spelen leidde Wright Leiden naar een 69-63 stand en Zwolle werd nerveus. Immers, een zege was noodzakelijk om nog een beslissende derde wedstrijd af te dwingen. Opnieuw de levensbelangrijke Amerikaan maakte geen fout vanaf de vrije worplijn voor 71-66 met nog zo'n vier minuten te spelen. Het Leidse publiek ging totaal uit zijn dak toen Cunningham het verschil terugbracht tot twee met een heerlijke bom voor 71-69.

En Zwolle kwam er niet meer uit. Tiller raakte maar één vrije worp en Duinker kon simpel scoren, waardoor het bij 72-71 puntje-puntje was. Weer Wright pakte daarna een machtige rebound en bracht Leiden zelfs weer op voorsprong vanaf de vrije worplijn bij 72-73 met twee minuten te spelen. Greiner keerde het tij opnieuw met strafworpen. Een zeldzaam foutje van Wright gaf Zwolle opnieuw het balbezit. Omdat de driepuntspoging van Stommes doel miste, had Leiden het balbezit met nog 50 seconden te gaan na een time-out. Een fout van Tiller op Holcomb-Faye bracht de Amerikaan opnieuw op de vrije worplijn. Die faalde niet en de voorsprong was weer terug in Leidse handen met 40 seconden te spelen.

Een geweldige score van Tiller leek Zwolle een nieuwe boost te geven, maar een wel heel onhandige fout van Greiner zette Wright op de lijn met nog maar 15 seconden te spelen. De fenomenale Amerikaan schoot zich naar 22 punten en bij 76-77 nam Zwolle nog één keer een time-out. Tiller ging met 9 seconden te gaan knap naar de ring en scoorde opnieuw. Leiden nam logischerwijs de time-out voor de laatste seconden. De poging van Cunningham vloog echter mis en daar strandde de comeback van Leiden, waardoor er dinsdag opnieuw moet worden gespeeld om te beslissen wie er naar de halve finale gaat tegen Groningen.

Statistieken

comments powered by Disqus