Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Landstede

77-58

Datum:
donderdag 24 april 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

Onverwachts makkelijk play-off avondje

LEIDEN - Iedereen die na alle eerdere uitermate spannende ontmoetingen tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Zwolle volledig was uitgegaan van een play-off kraker van jewelste donderdag, kwam bedrogen uit. Simpelweg omdat Leiden wel de play-off modus aan had staan en het lamgeslagen Zwolle niet. Het werd een veegpartij in de Vijf Meihal, 77-58.

Leiden startte direct furieus aan het duel. Met name omdat het besef zichtbaar door was gedrongen dat er vanaf nu gewoon praktisch niets meer fout mag gaan, was Zorg en Zekerheid Leiden fel, efficiënt en opereerde het bovenal als één team in de eerste tien minuten. Het vloog Zwolle aan en dat had daar geen antwoord op. Sean Cunningham opende het bal voor Leiden met een driepunter, Josh Duinker (voor de wedstrijd gehuldigd als Rookie van het jaar en All*Star) kwam uitstekend door met een paar sterke scores en bij de eerste genomen time-out van Landstede stond het al 14-4.

Ondanks het feit dat het daarna heel even stokte bij Leiden en het een 0-7 run incasseerde door wat slordigheden, was de thuisploeg toch snel weer bij de les. Mike Schachtner dropte een bom en na een score van Whit Holcomb-Faye liet de Amerikaan opnieuw drie punten aantekenen, maar nu door een sterke score met bonus. Met bijna 60 procent schot en 4 op 4 driepunters liep alles uitstekend op schema voor de ploeg van Toon van Helfteren. Terwijl ook het publiek het play-off sfeertje bij vlagen al even tevoorschijn toverde, was het sterke Zwolle natuurlijk nog lang niet geslagen.

Maar desondanks bleef Leiden op inzet en slagvaardigheid op afstand van Zwolle. Twee prima wat onorthodoxe drives van Kevin Thompson naar de ring en een tip-in van weer Duinker brachten het verschil opnieuw in de dubbele cijfers bij 31-21. Bij 33-21 door een buzzerbeater van Holcomb-Faye nam Herman van den Belt opnieuw een time-out. Veelzeggend voor de grote wil bij ZZ was de manier waarop Mohamed Kherrazi zonder blikken of blozen een bal uit de handen van Kenrick Zondervan griste. Vol overgave en wilskracht, zoals het hoort in een play-offwedstrijd. Zondervan stond erbij en keek ernaar.

De werkelijk fantastisch spelende Holcomb-Faye bracht vervolgens de behoorlijke volle Vijf Meihal in extase door een steal van Kherrazi uit de loop te verzilveren met een bom en direct daarop een fenomenale drive met een score te belonen. De Amerikaan speelde zoals hij in Leiden nog niet eerder heeft gedaan en alles wat hij in zijn handen kreeg vloog raak. Hij wervelde zoals in zijn beste dagen bij Leeuwarden en eindigde de eerste helft met liefst 18 punten door weer een drietje voor 46-27. Bij 46-28 namen de spelers onder luid gejuich even afscheid van de logischerwijs zeer tevreden Vijf Meihal.

Ook na rust bleef Leiden zelfs in een tempootje lager simpel ruim voor Landstede dat de play-off spirit gewoon niet te pakken had vanavond. DeJuan Wright opende met drie rake vrije worpen en een ongelofelijke score waarin hij de veren onder zijn voeten maar weer eens activeerde voor een waanzinnige sprong naar de ring. De score daarop was ook absoluut het vernoemen waard. Een fijne pass van Holcomb-Faye op Duinker promoveerde hij tot groot plezier van het publiek tot een score met bonus. Terwijl Holcomb-Faye zich naar 20 punten schoot, was het toetje van kwart drie voor Cunningham die vrije worpen raak schoot voor het grootste verschil tot dan toe in de wedstrijd, 63-40.

Zorg en Zekerheid Leiden had zijn zaakjes gewoon prima voor elkaar. Het kende een onbezorgde avond waarop het in tegenstelling tot de tegenstander de play-off modus op ‘on’ had gezet. Het speelde met bezieling, plezier en teamspirit en dat het dan heel aardig kan basketballen, dat bewees de ploeg donderdagavond gelukkig weer eens. In het laatste kwart was het natuurlijk gespeeld en kon de versnelling nog een extra tandje naar beneden op weg naar zondag, wanneer de belangrijke tweede wedstrijd uit de reeks op het programma staat.

Kasper Averink wilde nog wel even laten zien waartoe hij in staat is. Hij schoot een heerlijke driepunter raak, om dat kunstje nog eens te herhalen voor 73-49. Het waren nog twee schaarse hoogtepunten in een verder natuurlijk gespeeld duel waarin Zwolle zijn verlies nam en geen stap meer te veel zette. Het slotakkoord was voor Cunningham die nog even een heerlijk block plaatste op JT Tiller en Mike Schachtner die nog een vrije worp raak schoot voor 77-58. Een onverwachts makkelijk avondje dus voor Leiden, dat zondag de halve finale al kan bereiken als het ook in Zwolle weet te winnen. Dat duel begint om 15.00 uur.

Statistieken

comments powered by Disqus