Verslag

Aris Leeuwarden-Zorg en Zekerheid Leiden

78-78

Datum:
dinsdag 4 maart 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ en Aris in evenwicht in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Na één halve finaleduel tussen Aris Leeuwarden en Zorg en Zekerheid Leiden is er voor woensdag nog geen peil op te trekken op de uiteindelijke finalist van het bekertoernooi. In het Kalverdijkje werd het 78-78 en daarmee liggen de kaarten nog volledig open voor het terugduel in de Vijf Meihal.

Leiden startte niet erg scherp in het sfeervolle Kalverdijkje. Het kwam razendsnel 7-0 achter, alvorens er via Sean Cunningham en twee keer Mike Schachtner ook de eerste Leidse punten op het bord verschenen. Het vervolg was slordig en er werd moeilijk gescoord aan beide kanten. Na zes minuten was de stand nog altijd 7-6 en duurde het tot het slot van het kwart voordat er wat spektakel te beleven viel. Josh Duinker die op de bank was begonnen ten faveure van Kevin Thompson, kwam in de ploeg en hielp zijn ploeg eigenhandig bijna naast Aris met zes punten bij 15-14. Vooral die score was lekker, een alley-oop pass van Worthy de Jong werd dankbaar verzilverd door de Australische Nederlander.

Bij 17-14 eindigde het kwart. Ook daarna bleef het dicht bij elkaar hangen, omdat het schotpercentage aan beide kanten wat werd opgevijzeld. De werkelijk ontketende De Jong ging zich daarop nadrukkelijk met de score bemoeien en schoot Leiden zo’n beetje in zijn eentje het kwart door. Met acht punten op rij pareerde hij twee bommen van Dexter Hope en na een drietje van Whit Holcomb-Faye was het 27-27. De scores bleven elkaar in die fase even in rap tempo opvolgen. Na een time-out van Leiden kreeg Stephen Lumpkins drie vrije worpen te nemen na een fout van Thompson. Weer de ijverige Schachtner die eindelijk weer eens liet zien wat hij in huis heeft, nivelleerde de score met een driepunter. 

De ‘grootste’ voorsprong van Leiden kwam op het bord kort voor rust, omdat Schachtner zich naar 11 punten schoot bij 36-38. De fenomenale De Jong, die Leiden met liefst 16 punten in het kwart naar een 21-26 kwartstand leidde, besloot het kwart in stijl met een goede steal op Tom Snikkers en een lekkere dunk tot besluit van misschien wel zijn beste kwart van het seizoen. Bij 38-40 was het voordeel licht voor Leiden.

Ook na de rust kon Leiden maar niet echt los komen van het smalle team van interim-coach Tom Simpson. Sean Cunningham opende het kwart voor 40-43, maar de sterke Darius Theus en Stephen Lumpkins hielden Aris in de race. Twee scores van Duinker voor 44-50 deed de thuisploeg even in een time-out vluchten en Leiden leek los te komen op weg naar een comfortabele uitgangspositie. Maar ondanks de acht Leidse punten achtereen van Josh Duinker bleef het Friese antwoord maar komen. Bij 51-54 door weer Theus en even later 54-56 van de Amerikaan was het verschil weer bijna weggewerkt. Leiden mocht een kleine voorsprong koesteren omdat Cunningham nog een bom dropte voor 56-59.

Veelzeggend waren de 32 punten van de bank van Leiden tegenover slechts 10 van Aris. En toch was die bredere rotatie die Leiden tot zijn beschikking heeft, dus niet doorslaggevend voor een grote uitslag in Leids voordeel. Zorg en Zekerheid plaatste vroeg in het vierde kwart weer een demarrage. Via De Jong, Thompson en vijf punten van Holcomb-Faye die niet echt kon excelleren tegen de ploeg waarmee hij vorig jaar nog in de finale stond tegen Leiden, was het ineens 61-70 en leek een grote zege toch nog in de maak. Maar weer liet Leiden zich overbluffen door de strijdende Leeuwarders. En dan met name Darius Theus die een dijk van een wedstrijd afleverde. 

Ondersteund door Lumpkins sleepte de thuisploeg zelfs een gelijkspel uit het vuur. Na een periode zonder scores over en weer schoot Theus zich naar 21 punten bij 72-74 en moest ZZ zich nog stevig inspannen om de voorsprong niet alsnog uit handen te geven. Dat gebeurde toch. Althans, deels. Worthy de Jong onderstreepte zijn status als man van de wedstrijd nog eens door twee rake vrije worpen en een lekkere dunk voor 75-78, maar toch was het weer een fout van hem die een vrij uniek gelijkspel als einduitslag betekende. Hij maakte een persoonlijke fout op Nathan Healy die liefst drie keer mocht aanleggen op één seconde van het einde. Hij bleef rustig en pakte de cadeautjes stuk voor stuk uit. Bij 78-78 eindigde het in Leeuwarden en begint het duel in Leiden dus ‘gewoon’ bij 0-0 volgende week en is er na één halve finaleduel geen enkel puntje verschil tussen de nummers zes en zeven van de competitie.

Statistieken

comments powered by Disqus