Verslag

Matrixx Magixx-Zorg en Zekerheid Leiden

85-84

Datum:
donderdag 17 april 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ na verlenging onderuit in Wijchen

WIJCHEN - In een uitermate attractief duel tussen Matrixx Magixx en Zorg en Zekerheid donderdag kreeg een spannende wedstrijd wat het verdiende; een verlenging. Daarin ging het net aan mis voor Leiden, dat nipt tekort kwam om alvast plaats vijf veilig te stellen. Het werd 85-84 en om die reden moet Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag winnen van Landstede Basketbal uit Zwolle om alsnog vierde te worden.

In dat opzicht is er niet veel veranderd in de strijd om plaats vier. Echter, als Zwolle wint in de Vijf Meihal zaterdag en Wijchen in een gek geval in Groningen dan wordt Leiden alsnog zesde. Maar zolang is het natuurlijk nog lang niet, want er waren best wat aanknopingspunten in een vermakelijk duel dat alles in zich had tegen het moedig strijdende en goed spelende Wijchen.

Leiden begon aardig aan de belangrijke wedstrijd in Wijchen waar het bepaald niet vol zat in de Arcus. De eerste vijf punten kwamen van Mohamed Kherrazi die scherp begon. Het werd zelfs 2-9 door opnieuw Kherrazi, alvorens de thuisploeg ook raak begon te mikken na een wat trage start. Twee bommen van Thijs Vermeulen en één van Dimeo van der Horst betekenden de eerste voorsprong voor Matrixx bij 13-11. Omdat Roger Franklin simpel 15-11 maakte, nam Leiden een time-out na een 13-2 run.

De ploeg van Michael Schuurs bleef daarop aan de juiste kant van de score hangen. Nick Oudendag maakte 19-11 en Franklin schoot de thuisploeg zelfs naar 21-13. Door twee vrije worpen en een drietje van Mike Schachtner was de schade na tien minuten beperkt tot een verschil van vier: 22-18. Omdat Sean Cunningham het tweede kwart opende met een bom, was het verschil weer nagenoeg genivelleerd en ontliep het elkaar niet heel veel tussen de nummers vijf en zes van de competitie.

Toch bleef Wijchen doorscoren. Patrick Richard knalde de vierde driepunter raak voor 25-21 en het was te slordig van Leidse kant om echt langszij te komen. Cunningham ging nog wel knap naar de ring voor 25-23, maar een heerlijke dunk van Sjors Poels en een machtig block van Richard op Kherrazi brachten de supporters van de thuisploeg op de banken. Omdat weer Vermeulen en Richard de trekker overhaalden, nam Leiden een time-out bij 34-24.

Die pitstop leek Zorg en Zekerheid iets wakker te schudden. Worthy de Jong scoorde en ook Kevin Thompson deed dat. Tot twee keer toe zelfs. De Amerikaan kreeg een toetje toe en benutte die, terwijl Robbie Sihota onder de ring een fout maakte. Uit dat balbezit maakte De Jong heel handig 36-33 en was de tussensprint van Wijchen opnieuw vrijwel teniet gedaan. Toch was er een gaatje na 20 minuten basketbal. Weer Poels en de ongrijpbare Richard zorgden voor het slotakkoord bij 42-35.

Na de thee kwam Leiden opnieuw in een mum van tijd terug. Met als aanjager De Jong die zeven punten op rij maakte werd het 45-44 en was alles weer mogelijk. Maar zoals al de hele avond draaiden de rollen weer om. Sihota en Van der Horst waren succesvol en zo stond het toch ineens weer 53-46. Maar natuurlijk was het nog lang niet gedaan. Een driepunter van DeJuan Wright en een sterke score van de weer prima spelende Thompson, mét bonus, zorgden voor 57-55 en ook na drie kwarten was er bij 60-57 nog veel mogelijk.

Vroeg in het laatste kwart van de uiterst vermakelijke wedstrijd wisselden Richard en Whit Holcomb-Faye driepunters uit en bleef het ongelofelijk spannend. Magixx streed voor zijn laatste kansen op een plekje hoger en Leiden doet natuurlijk nog volop mee voor plaats vier. Zorg en Zekerheid Leiden pakte voor het eerst sinds lange tijd weer een voorsprong door scores van Josh Duinker en De Jong. Die vier punten werden ook in één klap weer weggegeven, omdat Sihota een bom raak mikte met een toetje dankzij een fout van Schachtner.

Leiden werkte zichzelf in de problemen omdat de slecht spelende Holcomb-Faye een technische fout pakte. Hij had geluk dat Richard maar één keer raak gooide en dat hij dat daarna nog eens deed toen Thompson zijn vijfde fout pakte. Bij 71-71 naderde de nagelbijter een prachtige climax. Duinker gooide twee vrije worpen raak, maar Leiden verzuimde vervolgens om de verdedigende rebound te pakken, waardoor Wijchen telkens een nieuwe kans kreeg. Nadat dat cadeautje niet was uitgepakt door Richard vanaf de vrije worplijn, deed Thijs Vermeulen dat met iets meer dan een minuut te spelen wel. Hij scoorde en bij 75-73 had Leiden weer een probleem.

Omdat De Jong en Josh Duinker er samen tot twee keer toe een potje van maakten werden zo twee nieuwe kansen om langszij te komen vergooid. Van der Horst hielp Leiden met 25 seconden te gaan een handje na een time-out door de bal te lang in zijn handen te houden. Wright was na opnieuw een time-out goud waard door een machtige aanvallende rebound weg te grissen en fenomenaal te scoren. Een ultieme laatste poging van Richard ging mis, waardoor de ploegen nog eens vijf minuten door moesten.

De verlenging begon met scores van twee van de hoofdrolspelers, Richard en Wright. Poels mikte vervolgens twee vrije worpen raak, terwijl Holcomb-Faye zoals al de hele avond slechts de voorkant van de ring raakte. Duinker bracht de teams met een leep schotje uit de hoek weer op gelijke hoogte. Weer faalde sterkhouder Richard niet vanaf de vrije worplijn: 81-79. Omdat Duinker ook zijn vijfde fout kreeg, moest Leiden wel heel klein gaan spelen en dat had natuurlijk een gevolg.

Weer Richard scoorde en opnieuw moest de onbetwiste leider bij Leiden eraan te pas komen om de ploeg nog een kans te geven. Wright gooide een geweldige bom raak voor 83-82, alvorens weer Richard één keer vanaf de vrije worplijn raakte. Holcomb-Faye maakte nóg een keer gelijk, waarna De Jong een dubieus gefloten fout maakte op Richard. Die raakte één vrije worp en Holcomb-Faye had natuurlijk in de laatste vier seconden de bal moeten geven aan Wright, maar hij deed het tot grote ontzetting van Wright en alles en iedereen bij Leiden niet. Hij deed een kansloze poging en hielp zo de laatste kans voor Leiden om zeep.

Statistieken

comments powered by Disqus