Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Matrixx Magixx

76-73

Datum:
woensdag 19 februari 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

Leiden knokt zich naar de halve finale

LEIDEN - Het doordeweekse bekerduel tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Matrixx Magixx werd een zinderende en meeslepende kraker die het aanzien meer dan waard was. Uiteindelijk sleepte Leiden de zege voor de poorten van de hel weg en na de 62-61 in Wijchen was de 76-73 net genoeg voor een plaats in de halve finale.

De spanning was voelbaar in het begin van de wedstrijd. Er ging voornamelijk heel veel mis en pas na ruim twee minuten opende Thijs Vermeulen de score vanaf de vrije worplijn. Duinker stelde daar één vrije worp tegenover, alvorens het interessant werd. Leiden kwam via Josh Duinker met twee uitstekende scores op 7-5 en Zorg en Zekerheid speelde bij vlagen snel en aanvallend basketbal. 

Toch bleef er vooral van afstand veel mis gaan bij Leiden, waar Wijchen in die fase wel raak begon te mikken. Patrick Richard en Kelvin Martin met een lekkere dunk zorgden voor 9-9 en Robbie Sihota en Richard knalden drietjes raak, waarop Toon van Helfteren in een time-out vluchtte. Worthy de Jong vloog daarna bijna naar het plafond om een aanvallende rebound weg te graaien om zelf geweldig af te maken voor 11-15. Toch bleef het lastig om de juiste remedie te vinden tegen het onvoorspelbare basketbal van Matrixx.

Richard knalde nog maar eens een bom raak voor 13-20 en Leiden had het gewoon heel lastig met de prima gestarte ploeg van Michael Schuurs. Kevin Thompson deed goed werk door zelf 15-20 te maken en vervolgens sterk bij een rebound te zitten, maar de 15-22 kwartstand was nog niet voldoende voor een uitzinnige Vijf Meihal. 

Een bom van De Jong vroeg in kwart twee was dat wel. Bij 18-22 ging het Leidse publiek erachter staan, maar dat voorgenomen feestje werd weer even verstoord door een fout op een driepuntspoging van Richard. Leiden leek even een serieus probleem te krijgen toen het 20-29 werd na een drietje van Sihota. Maar de thuisploeg vocht terug in de eigen hal. Scores van De Jong, Thompson en Duinker voor 26-29 brachten Wijchen in een time-out omdat het moment weer even voor Leiden was. Een 10-0 run werd compleet gemaakt door Mike Schachtner die een bom dropte voor 30-29 en de stand was weer volkomen in evenwicht over twee duels. 

En zo bleef het ongekend spannend. De zevende (!) driepunter van de eerste helft werd raak gegooid door Stefan Mladenovic en het was aan de aanvallende impulsen van de thuisploeg te danken dat het ‘slechts’ 36-39 was na 20 minuten basketbal. Met 7 op 13 driepunters en 10 op 11 vrije worpen mocht gerust geconcludeerd worden dat het gameplan bij Leiden misschien wel klopte, maar de uitvoering niet erg best was. 

Leiden kwam niet lekker uit de kleedkamer. Schachtner kreeg twee fouten in 20 seconden aangesmeerd en Sihota ging door waar hij mee bezig was in de eerste helft; driepunters schieten. De thuisploeg kreeg daarmee maar geen vat op de vlijmscherpe schutters van Matrixx. Sihota herhaalde het kunstje nog maar eens tot enorme woede van Van Helfteren. Ondanks die constatering bleef Leiden wel bij. Thompson was alert met een tip-in en het publiek vloog op de banken na een spectaculaire dunk van De Jong voor 44-47.

Handenbinder Sihota leefde inmiddels op een roze wolk en alles wat hij aanraakte veranderde in goud. Hij knalde zijn derde bom in vier minuten tijd binnen en bij 44-50 moest Leiden vrezen voor een demarrage, zeker omdat Kelvin Martin onder de ring 44-52 maakte. ZZ Leiden nam een time-out en Van Helfteren trachtte voor de zoveelste keer duidelijk te maken wat er moest gebeuren om Sihota tot stoppen te krijgen.

Dat lukte en terstond kreeg Matrixx geen score meer op het bord. Whit Holcomb-Faye schoot goed 47-52 binnen en er was nog hoop in het Leidse kamp. Schuurs nam maar eens een time-out, omdat ook hij zag dat de aanvalsdrift vanachter de driepuntslijn even was gaan liggen bij zijn mannen. Maar ook Leiden kwam niet terug in het duel. DeJuan Wright liep tot overmaat van ramp een blessure op aan zijn vinger en moest naar de kant. Hij had zichtbaar veel pijn en gevreesd moet worden voor een breuk. Een drietje van Schachtner en een rake vrije worp van Kherrazi brachten het verschil wel terug tot vijf punten na drie kwarten. 

Het werd een bekerduel waar de spanning vanaf spatte. Holcomb-Faye maakte vier knappe punten op rij en bij 57-58 was alles mogelijk. De Amerikaan was ‘hot’ en hij schoot opnieuw fantastisch raak voor 59-59. Het was meeslepend, bloedstollend en de vonken spatten er vanaf af in de laatste minuten. Leiden kwam vervolgens voor het eerst in lange tijd weer op een ‘overall’ voorsprong, omdat Schachtner 61-59 maakte na een machtige aanvallende rebound van Mohamed Kherrazi. 

Toch was het nog lang niet afgelopen. Mladenovic en Richard, iedereen zag dat hij op de lijn stond behalve de drie in het oranje, raakten de elfde en twaalfde bom van Wijchen deze avond en bij 61-65 moest Leiden een time-out nemen. Schachtner verschafte Leiden vervolgens enige lucht door een bom te droppen voor 64-65. Holcomb-Faye raakte vervolgens onder druk twee vrije worpen en opnieuw was het overall gelijk bij 66-65.

Omdat Sjors Poels zijn vijfde fout kreeg en ook Nick Oudendag al vier kruisjes achter zijn naam had staan moest Wijchen kleiner gaan spelen, maar dat weerhield Richard er niet van om huizenhoog over Duinker heen te springen en twee vrije worpen te krijgen. De Jong liet de Vijf Meihal vervolgens ontploffen door een drietje raak te schieten voor 69-67. Hij maakte ook nog een vrije worp, maar weer plaaggeest Sihota deed van zich spreken. 

Martin liet vervolgens weer het kleine vakje met Wijchen-fans ontploffen met een knappe drive naar de ring en score. Leiden nam zijn laatste time-out en met 44 seconden moest Leiden drie punten goed maken. De Jong snoepte er één vanaf en Cunningham de overige twee na een steal op Dimeo van der Horst. Maar hij maakte vervolgens een enorme fout door Richard dom aan te tikken met nog 19 seconden te gaan. Van der Horst Hij raakte een maal, waarna De Jong zich onsterfelijk maakte met een prachtige score over Nick Oudendag heen.

Wijchen had vervolgens nog 11 seconden om iets aan de 75-73 achterstand te doen. Dat lukte niet en Cunningham schoot de zege in veilige haven. Trillend op de benen vierde Zorg en Zekerheid Leiden het feestje en mag het in de halve finale aantreden tegen Aris Leeuwarden. 

Statistieken

comments powered by Disqus