Verslag

Maxxcom BSW-Zorg en Zekerheid Leiden

44-64

Datum:
dinsdag 21 januari 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

Leiden sober naar de kwartfinale

WEERT - Hoe hard men in Sporthal Boshoven ook zocht naar aanknopingspunten voor een positief verhaal na het bekerduel tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Maxxcom BSW, het bleef helaas een uiterst sobere vertoning dinsdagavond waarbij het echte 'bekervuur' ontbrak aan beide kanten. Leiden won wel en dat was zonder meer het belangrijkste, uiteindelijk zelfs nog vrij ruim: 44-64.

De ontmoeting was er dan ook wel één tussen twee teams die nu niet direct de gelukkigste periode van hun bestaan doormaken. Hoe dan ook, een plek in de kwartfinale van de beker was 'gewoon' het doel op de regenachtige dinsdagavond.

Leiden kwam er in de beginfase niet uit. Het duel begon al niet echt heel lekker voor de bezoekers. Whit Holcomb-Faye bleef geblesseerd langs de kant en er waren geen jeugdspelers mee, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden genoodzaakt was met slechts zeven man te spelen tegen Weert. Die ploeg tankte vertrouwen met de eerste zege van het seizoen afgelopen zaterdag en dat was in de beginfase goed te zien. De thuisploeg van Niels Vorenhout nam brutaal een 6-2 voorsprong met twee goede scores van Stefan Mulder en aan de andere kant vergooide Leiden de ene na de andere bal. 

Een steal en score met bonus van Worthy de Jong zorgde voor wat reuring op de Leidse bank, maar het toetje ging mis, waardoor het bij 8-8 bleef. Twee vrije worpen daarop van De Jong en één van Mohamed Kherrazi, die sterk startte, brachten Leiden wel weer een voorsprong richting het einde van kwart één. Omdat Leiden de verdedigende touwtjes wat verder aantrok en vooral Josh Duinker prima uit de wedstrijd werd gehouden aan de andere kant, bleef het bij 10-11 bij de eerste onderbreking. 

Het tweede kwart begon hoopvol voor de ploeg van Toon van Helfteren. Zonder goed te spelen plaatste Leiden een 0-7 run en bij 10-18 was er een gaatje. Vier punten op rij van Joost Padberg hielden Weert op een overbrugbare afstand. De ijverige De Jong mocht vervolgens naar de vrije worplijn om er 14-22 van te maken. Zo was het schotpercentage van Leiden dramatisch (25 procent), maar schoot de ploeg zich vanaf de vrije worplijn (10 op 13) naar een behoorlijke voorsprong. De Jong dunkte zich na een goede steal van Kherrazi bij 14-24 als eerste de dubbele cijfers in. 

De thuisploeg was in het tweede kwart bovendien even helemaal de kluts kwijt, waardoor Leiden, nog altijd ver beneden niveau, wel langzaam kon uitlopen. De Limburgers kwamen krap tot 25 procent schot in de eerste 20 minuten. Het was dan ook gerust ongelofelijk te noemen dat het verschil zo beperkt bleef bij de thee. De inspiratieloze houding van het merendeel van de Leidenaren was misschien nog wel het meest schrijnend om te zien in grote delen van de eerste helft. De algehele misère eindigde voor een kwartier bij 19-26. 

Met de 0 op 9 driepunters en de wel heel ongelukkige inbreng van nieuweling Kevin Thompson die fout op fout stapelde daarbij opgeteld, was het niet moeilijk te raden hoe het er in de kleedkamer van Leiden aan toe moet zijn gegaan. Maar ook na de rust bleef het pijn doen aan de ogen wat de twee ploegen lieten zien. Mike Schachtner durfde haast geen bal meer te schieten na zijn reeks van missers in de eerste helft en veel aanvallen strandden voortijdig. Natuurlijk was het daarbij wel prettig te merken dat Zorg en Zekerheid Leiden het verdedigen nog niet verleerd is en bovendien ook vanaf de vrije worplijn dit keer wel goed zijn werk bleef doen. 

Een bom van Mulder en een score met bonus van Roman Grigoryev gaven de Weertse burger wel weer wat moed bij 24-28 vroeg in kwart drie. Een splijtende pass van Duinker op Sean Cunningham die eenvoudig binnenliep voor 24-30 was even lekker voor het gevoel, maar een aanval later stond Grigoryev alweer op de lijn voor twee strafworpen na een onhandige fout van diezelfde Cunningham. De allereerste bom van de avond voor Leiden kwam van Schachtner die eindelijk doel trof voor 27-33. 

Even leek het goed mis te gaan voor Leiden omdat Thompson een technische fout kreeg toebedeeld. Het was zijn vierde fout en Jeremy Ormskerk mocht naar de lijn. Hij raakte twee maal en Weert had balbezit bij 31-33. Gelukkig voor Leiden scoorden Duinker en Cunningham na een Weertse misser snel achter elkaar, waardoor Maxxcom BSW even in een time-out vluchtte bij 31-37. De Jong maakte er daarna knap 31-39 van en zowaar leek er even een Leidse opleving te ontstaan. Die werd nog wat kracht bij gezet omdat Mulder dit keer een technische fout kreeg. Schachtner raakte twee maal en een 0-8 run werd afgerond. Bij 34-43 was de beslissing echter nog niet gevallen.

Maar Zorg en Zekerheid Leiden had geluk dat het tegen de nummer laatst in de eredivisie speelde. Hoe inspiratieloos ook, het was voldoende voor een uiteindelijk nog zeer ruim uitgevallen overwinning. Duinker opende het laatste kwart met twee prima scores na vloeiende aanvallen. Weert kwam wat in conditionele problemen en Duinker, de enige met een kleine voldoende, dunkte nog maar eens heerlijk binnen voor 36-49. Hij pakte wel weer een double-double mee. Cunningham zag tot zijn opluchting ook eindelijk eens een inzet raak gaan van afstand. Hij knalde zijn zesde driepuntspoging raak.

Heel even stribbelde de thuisploeg nog tegen omdat Duinker een onsportieve fout kreeg waardoor Padberg vier punten op rij maakte, maar hetzelfde gebeurde met Kenneth van Kempen die zijn ongenoegen over een gegeven fout schijnbaar te opvallend liet blijken. In het vervolg had Weert de handdoek geworpen en werkten verschillende Leidenaren nog wat aan hun statistieken.

De laatste minuten waren slechts voor de statistieken nog van belang en bij 42-58 mocht ook Thompson zijn eerste punten van de wedstrijd bijtekenen. Eén ding werd wel duidelijk na de lastige avond in het zuiden, het zal tegen Groningen aanstaande zaterdag stukken beter moeten om echt een kans te maken tegen de titelkandidaat. Want ondanks de op het oog ruime 44-64 zege, is er nog meer dan genoeg werk te verrichten in het Leidse kamp.

In de kwartfinale van de beker moet Zorg en Zekerheid Leiden het opnemen tegen Matrixx Magixx. De kwartfinale bestaat uit een thuis- en een uitwedstrijd.

Statistieken

comments powered by Disqus