Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Landstede

63-85

Datum:
woensdag 8 januari 2014 · 20:00
Team:
Promotiedivisie

Opleidingsteam eervol ten onder

Het bekeravontuur van het opleidingsteam van Zorg en Zekerheid Leiden is vanavond een halt toegeroepen door Landstede Basketbal. De koploper van de eredivisie wees de ploeg van Richard den Os met 63-85 terug.

Gezien de uitslag zou je kunnen denken dat Landstede Basketbal, dat overigens zonder J.T. Tiller aantrad, een makkelijk avondje in de Vijf Meihal heeft gehad. In de beginfase leek dat zeker zo te zijn. Na amper vier minuten spelen had topschutter Justin Stommer er al elf in liggen en genoot de ploeg van Herman van den Belt een 1-11 voorsprong. De Leidse guards hadden geregeld moeite met de druk van Landstede Basketbal, vooral bij een double teaming van Landstede als reactie op een screen van een Leidenaar. Maar eenmaal gewend ging het jeugdige opleidingsteam van Zorg en Zekerheid Leiden goed mee. Het aantal aanvallende rebounds (15 stuks) zal Van den Belt geen goed gevoel hebben gegeven. De Zwolse coach nam hiervoor dan ook een paar keer een time-out.

Met nog iets meer dan een minuut te spelen in het eerste kwart bracht Jake Prins met twee rake vrije worpen Zorg en Zekerheid Leiden 2 terug tot drie punten: 15-18. Maar via scores van Sergio de Randamie en Torben Tönjann eindigde de eerste periode toch in 15-23.

Aan het begin van het tweede kwart gaf Landstede Basketbal gas. Binnen iets meer dan twee minuten was de stand op 15-32 gezet. Maar zo makkelijk liet het opleidingsteam zich niet opzij zetten. Via een 10-2 run werd het verschil naar negen punten teruggebracht: 25-34. Tegen het einde van het tweede kwart zorgden twee opeenvolgende lay-ups van Prins en Sander Vos zelfs voor 33-38. Landstede staat echter niet voor niets bovenaan in de eredivisie. Via twee vrije worpen van De Randamie en een score van de ongrijpbare Stommes werd de ruststand op 33-42 bepaald.

De Leidse formatie kwam goed uit de kleedkamer. Na een score met bonus van Ingmar Kok werd het verschil teruggebracht tot zes punten: 36-42. Daarna liet Landstede zien waarom de ploeg bovenaan staat in de eredivisie. Een 1-11 run bracht het verschil op zestien punten. Het was ook een fase waarin de thuisploeg zich vergaloppeerde en te vaak en te snel naar individueel succes zocht. Na drie kwarten was het gat negentien punten: 45-64.

In de laatste periode kwam het opleidingsteam, dat reboundend niet onderdeed voor Landstede, wat meer aan scoren toe. Snel en gedurfd werd er aangevallen door het team dat een gemiddelde leeftijd van 20,4 jaar telt. Met een rake driepunter bepaalde Tomas Breel de eindstand op 63-85.

Een mooi resultaat voor de jeugdige ploeg, vond ook coach Richard den Os. “De jongens bleven gaan. Lekker snel spelend. Natuurlijk gaat er nog een hoop mis, maar daarvoor is dit ook een opleidingsteam. Het team is nog jong, maar van dit soort wedstrijden leren ze veel.”

Statistieken

comments powered by Disqus