Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Landstede

76-73

Datum:
woensdag 15 januari 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden op tijd bij de les tegen Zwolle

LEIDEN - De eerste zege van 2014 is binnen voor Zorg en Zekerheid Leiden. En wat voor één. Het dit seizoen verrassend sterke Landstede Zwolle werd in een mooie en uitermate spannende wedstrijd waarin van alles gebeurde nipt geklopt. Het werd 76-73 na een bloedstollende slotfase in de kolkende Vijf Meihal.

In een kolderieke beginfase hielden de ploegen elkaar in een waar foutenfestival in evenwicht. Niet zozeer in letterlijke zin, maar wel in gefloten fouten van de drie mannen in het oranje. Schijnbaar mocht niets en zo werden er al 13 persoonlijke fouten geconstateerd alleen in het eerste kwart. Kasper Averink startte de wedstrijd lekker met twee drietjes en ook Josh Duinker was sterk onder de ring. Bij 10-10 kwam Zwolle langszij, maar erlangs kwam de ploeg van Herman van den Belt niet.

Duinker dropte een bom na een prachtige aanval voor 15-10 en Worthy de Jong was een lust voor het oog met zijn sierlijke score voor 17-12. Holden Greiner was in die fase belangrijk voor Landstede met een lekkere dunk en een handige score nadat Leiden vergat te verdedigen. Bij 23-20, Duinker's negende punt alweer, mochten de teams even stoom afblazen na een kwart dat al begon met een opstootje tussen Whit Holcomb-Faye en JT Tiller die beiden een technische fout kregen binnen 11 seconden.

Dat het de helft van Kasper Averink was, bewees hij vroeg in kwart twee. Hij schoot zich na zijn twee bommen, een shotblock en een steal in kwart één al naar acht punten met een heerlijke drive naar de ring. Hij speelde daarna voor postbode met een prachtige assist op Mike Schachtner die 31-26 maakte na een score met bonus. Holcomb-Faye bewees zijn ploeg vervolgens een uitermate slechte dienst door een domme fout te maken op een driepuntspoging van Valentijn Lietmeijer. Dat daargelaten bleef hij maar mekkeren tegen de scheidsrechter, waardoor hij opnieuw een technische fout kreeg wegens zijn ontoelaatbare gedrag. Lietmeijer raakte één vrije worp, Justin Stommes twee en zo was het toch gewoon weer 31-31.

Terecht werd de Amerikaan  gewisseld en mocht hij even stoom afblazen na zijn ondoordachte acties. Landstede pakte zelfs voor het eerst een voorsprong door een score van Holden Greiner voor 32-33. Het bleef daarna open huis aan beide kanten, waardoor het wel uitermate vermakelijk bleef om naar te kijken. Er gebeurde van alles met razendsnelle aanvallen over en weer. De uitstekende Averink schoot zich zelfs de dubbele cijfers in bij 45-39. Omdat Stommes en Tiller nog wat terugdeden op slag van rust, was het bij 46-43 nog uitermate spannend. Wat opviel op het sheet waren de 11 aanvallende rebounds van Zwolle. Evenveel als het aantal verdedigende rebounds. Om positief te besluiten voor de thee was het ruim 60 procent schotpercentage voor Leiden wel prima. 

Vroeg in de tweede helft pakte Zorg en Zekerheid de grootste voorsprong in de wedstrijd. Door twee bommen op rij van Sean Cunningham die onder druk heerlijk raak knalde, werd het 52-45. Diezelfde Cunningham werd vervolgens 'gefouled' door JT Tiller op een driepuntspoging. Hij raakte alle drie zijn vrije worpen en schoot Leiden eigenhandig naar 55-45 met negen punten op rij. 

En Leiden ging door. Als een wervelwind maakte Mohamed Kherrazi een vrije worp en ging Josh Duinker twee keer ijzersterk naar de ring. Zwolle nam twee time-outs, maar de thuisploeg was niet te stoppen in de eerste fase. Ineens vielen de rebounds wel in Leids voordeel en was Zwolle het helemaal kwijt. Met Holcomb-Faye op de bank leefde Leiden op en pas bij 14-0 stopte de run van Leiden. Ewoud Kloos doorbrak de ban voor Zwolle met een driepunter. 

Toch speelde ook een oud probleem weer even op. Leiden had het moment, was totaal niet in gevaar, maar Leiden overspeelde zijn hand een aantal aanvallen achter elkaar. Greiner profiteerde met een bom voor 64-54, alvorens Holcomb-Faye dat kunstje nadeed voor 67-54. Wederom een onhandige fout bracht hem op minder dan een seconde van het einde van kwart drie wel op vier p's. 

Zwolle bleef  vervolgens aan een rafelig koord hangen. Het bleef binnen de belangrijke grens van tien punten via een score van JT Tiller bij 69-60 en het dwong via opnieuw Tiller Leiden zelfs in een time-out bij 69-62. Echt helpen deed dat niet, want nu was Leiden het helemaal kwijt. Kloos gooide een drietje raak en na de zoveelste verdedigende flater mocht Stommes zelfs 69-67 maken en werd het weer een bloedstollende slotfase. Het werd zelfs weer gelijk omdat Greiner vogelvrij 69-69 mocht aantekenen. 

Een heerlijk block van De Jong op Greiner onderbrak even de Leidse malaise. Holcomb-Faye maakte vervolgens 71-69. Bij 71-71 gooide Holcomb-Faye  de schroom even lekker van zich af met een bom voor 74-71. De pudding van Schachtner daarop volgend was weer wat minder fraai. Zo bleef het onbeslist. Zeker omdat Nikki Hulzebos op zestien seconden van het einde nog maar weer eens een aanvallende rebound pakte en scoorde voor 74-73. 

Omdat Schachtner vervolgens een vrije worp miste kon het bij 75-73 nog steeds alle kanten op. Echter, Zwolle miste en Mohamed Kherrazi gooide weer maar één strafworp raak. De verdedigende actie op Holden Greiner als slotkakoord was echter wel van grote waarde, waardoor Leiden de eerste zege in 2014 te pakken heeft. Gemakkelijk ging het niet, maar dat maakte de opluchting er in het Leidse kamp niet minder om. 

Statistieken

comments powered by Disqus