Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Landstede

79-75

Datum:
zaterdag 19 april 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

Zege in thriller geeft Leiden thuisvoordeel

LEIDEN - Het kostte bloed, zweet en tranen van spelers, maar ook van supporters van Zorg en Zekerheid Leiden. In een bloedstollend duel om plaats vier en dus thuisvoordeel pakte Leiden Landstede Nasketbal Zwolle op details in de allerlaatste seconden van het duel. Door een levensbelangrijke driepunter van Mike Schachtner richting het slot werd het uiteindelijk 79-75 en is donderdag de eerste play-off wedstrijd in de Vijf Meihal.

Waar Leiden behoorlijk leek te starten met goede scores van Worthy de Jong, Josh Duinker en Sean Cunningham met een bom, zakte het zo snel als het kwam ook weer helemaal in. Zwolle werd feller op de bal en profiteerde optimaal van de vijf turnovers in het eerste kwart. Het plaatste onder aanvoering van met name JT Tiller en Holden Greiner een 12-0 run en van 11-6 was het ineens 11-18, voordat Mike Schachtner met een driepunter wat terugdeed. Maar Landstede bleef prima spelen en scoren. Vooral de score met bonus van Nikki Hulzebos was veelzeggend voor de aanvallende kracht van de bezoekers.

In kwart twee begon Zorg en Zekerheid Leiden nadrukkelijker aan de deur te kloppen. Cunningham plaatste een prachtige pass over het hele veld in de handen van DeJuan Wright die dankbaar afrondde en De Jong schoot raak voor drie. Een technische fout van Sergio de Randamie, zijn derde, hielp Leiden helemaal terug in het zadel. Schachtner gooide de vrije worpen raak en Wright dropte een bom voor 26-32. De Amerikaanse smaakmaker zwierde even later fenomenaal naar de ring voor 31-34 en het was weer een wedstrijd. Die spanning werd ruw onderbroken door een onbegrijpelijke periode van scheidsrechter Nico Zwiep die eerst Josh Duinker een fout aansmeerde en daarna Toon van Helfteren om volkomen onduidelijke reden een technische fout gaf. Hij vormde, naar beide kanten, een kleine smet op een verder enorm leuk en attractief duel dat op het scherp van de snede werd uitgevochten.

Gelukkig bleef het enorm spannend. Josh Duinker maakte een paar mooie scores en Whit Holcomb-Faye nivelleerde zelfs in zijn geheel de score bij 37-37. De fenomenale Wright schoot Leiden eigenhandig zelfs weer naar een voorsprong. Met een heerlijke drive naar de ring en een gave driepunter maakte hij er 42-41 van. Bij 43-43 ontliep het elkaar niets na één helft. Ook daarna bleef het meeslepend en spannend en beloofde het treffen een geweldige serie in de play-offs. In een kolkende hal waar het heter en heter werd, kwam Leiden opnieuw achter, maar knokte het ook weer net zo hard terug. Cunningham scoorde met bonus na een fout van Kenrick Zondervan en een heerlijk block van Wright op Hulzebos bracht het publiek in vervoering. Al helemaal omdat Schachtner daarop scoorde voor 57-59.

Een bom van Cunningham in de zoemer van het derde kwart hield Leiden en Zwolle bij 60-61 ongelofelijk dicht bij elkaar. Terwijl de muziek nog maar eens een tandje harder werd gezet en Zwiep zich voor de zoveelste keer tot slechtste man van de wedstrijd kroonde door een harde fout van Leon Williams op Wright niet onsportief te fluiten, pakte Kevin Thompson een belangrijke aanvallende rebound en maakte 62-61. En het bleef stuivertje wisselen. Zowel Holcomb-Faye als Tiller als Wright dropten daarna tot grote vreugde van het uitzinnige Leiden prachtige bommen, waarna Wright zijn status als held van Leiden vandaag weer onderstreepte met een onnavolgbare actie.

Een mooi schotje van Cunningham bracht Leiden daarna op 74-68 na een time-out van Landstede. Maar het was nog niet gedaan. Een vrije worp van Tiller, een goed schotje uit de hoek van Zondervan en opnieuw strafworpen van Tiller later was het 74-73 met nog iets meer dan twee minuten te spelen. Een tip-in van Zondervan bracht de bezoekers zelfs weer op voorsprong bij 74-75 en terwijl het ook in Groningen waar GasTerra Flames tegen Matrixx Magixx speelde, spannend bleef, was het verschil tussen de plaatsen vier en zes voor Leiden een kwestie van details. Bijvoorbeeld het detail van de ongelofelijk belangrijke driepunter van Schachtner die de stand met een minuut te spelen op 77-75 zette. De vreugde werd nog veel groter toen De Jong in een uiterste poging na een Zwolse misser een tip-in produceerde nadat Duinker op bizarre wijze de bal miste.

Maar het was hem vergeven omdat het te laat was voor Landstede. En zo is Leiden dus na een roerig seizoen ‘gewoon’ vierde en heeft het thuisvoordeel tegen hetzelfde Zwolle. Donderdag 24 april is dat duel gepland om 20.00 uur in de Vijf Meihal. Daarna verhuist het circus zich naar Zwolle, om daar op zondag om 15.00 uur de tweede wedstrijd uit te vechten.

Statistieken

comments powered by Disqus