Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Den Helder Kings

82-52

Datum:
zaterdag 15 maart 2014 · 20:30
Team:
Eredivisie

Galavoorstelling levert ZZ monsterzege op

LEIDEN - In een galavoorstelling speelde Zorg en Zekerheid Leiden even alle schroom van zich af in absoluut de beste wedstrijd van het seizoen tot nu toe. Zaterdagavond werd het sterker geachte Den Helder Kings werkelijk met de grond gelijk gemaakt. Leiden was op alle fronten beter en in een kolkende Vijf Meihal droop Den Helder met maar liefst 82-52 af, terug naar de kop van Noord-Holland.

Leiden had duidelijk zijn les getrokken uit de –overigens wel gewonnen- matige wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Aris voor de beker. Het was reboundend direct bij de les, schoot met scherp en bovendien strooide Whit Holcomb-Faye in de beginfase met briljante passes. Daaruit scoorde tot drie keer toe Josh Duinker. Omdat ook Mohamed Kherrazi sterk was onder de ring en weer Duinker won van Jeroen van der List, was het na een bom van Mike Schachtner ineens 14-4 en stokte bovendien het over het algemeen beruchte Helderse schot.

Omdat Schachtner weer succesvol was van afstand daarna werd het 17-7 en hadden de Kings bovendien al zes driepunters op rij gemist.  Het publiek stond op de banken nadat ook Kasper Averink zijn steentje bijdroeg en een bom dropte voor 21-9. Het bracht Den Helder in een time-out en het was dat Zorg en Zekerheid dramatisch was vanaf de vrijeworplijn, anders was de schade niet te overzien geweest voor de overdonderde bezoekers. Leiden schoot 2 op 10 vanaf de lijn en gezien het dik 70 procent en het ruime reboundoverwicht uit kwart één was dat ook  wel het enige puntje van kritiek in een verder fantastisch kwart.

Nadat Parker-legende Mitchell Plaat, speciaal overgekomen uit Amerika, was gehuldigd -het was jammer dat dat mooie moment tussen twee kwarten in was gepropt- ging Leiden rustig verder waar het mee bezig was. Met veel meer power en veel meer bravoure dan in de afgelopen maanden trad het getransformeerd aan tegen de Kings die zich ongetwijfeld wel iets anders hadden voorgesteld van de eerste helft. Omdat Kevin Thompson sterk doorkwam en Whit Holcomb-Faye even vleugels kreeg, moest Jean-Marc Jaumin opnieuw een time-out nemen. Holcomb-Faye bracht met zijn twee drietjes op rij de Vijf Meihal, waar ook de oude speaker Nico Bosman een speciale gast was, de stand op liefst 31-14. Omdat ook Sean Cunningham meedeelde in de enorme feestvreugde, werd het 34-14 en zagen de fans een Leiden in de eerste helft zoals nog niet eerder dit seizoen. 

Even bracht een technische fout voor de iets te verbaal aanwezige Holcomb-Faye wat zand in de motor, maar Den Helder kwam er in de eerste helft compleet niet aan te pas. Het schoot niet eens 30 procent en het is dat Jonathan Primm er nog twee drietjes in knalde en Leiden slechts 7 van de 18 vrije worp raak mikte, waardoor Den Helder bij 41-23 nog niet helemaal knock-out geslagen was. Met ruim 60 procent schotpercentage en ruim het dubbele aantal rebounds speelde Leiden overall een fenomenale eerste helft en werd het publiek verwend op een manier zoals het dat nog niet eerder had gezien dit seizoen.

Heel even leek Den Helder te willen denken aan een vroege comeback met een geweldige driepunter van Jeroen van der List, maar Leiden nam snel de touwtjes weer volledig in handen. De geweldig spelende Duinker - uiteindelijk zelfs zonder te missen naar 20 punten - scoorde knap en een driehoekje tussen Cunningham, Worthy de Jong met als afmaker weer de Australische Nederlander was een lust voor het oog. Een actie die ook in aanmerking kwam voor de actie van de wedstrijd tijdens de galavoorstelling was de verwoestende dunk van Mike Schachtner over Rogier Jansen heen. Hij kreeg er nog een toetje bij.

En zo stapelden de hoogtepunten zich op in de martelgang van Den Helder tegen Leiden. De hal kolkte als vanouds en waar Duinker zich al naar 16 punten schoot, deelden ook Schachtner voor drie en Holcomb-Faye mokerslagen uit. Heel even stribbelde Den Helder nog tegen in de laatste minuten van het derde kwart met een 7-0 run, maar het waren slechts speldenprikjes die Leiden al lang geen pijn meer deden tijdens een heerlijk ‘avondje Leiden’. De stand na 30 mooie minuten was 63-38 omdat Holcomb-Faye het slotakkoord verzorgde met een lekkere floater.

En het bleef enorm genieten in de Vijf Meihal waar Den Helder het verder wel best vond. Averink knalde zijn tweede bom van de avond raak en Jansen deed zijn naam weer eens eer aan. Hij gooide de bal in het gezicht van Whit Holcomb-Faye die nota bene op de Leidse bank zat. Na Helders balverlies kon hij zijn frustratie weer eens niet de baas en hij kreeg terecht een technische fout. Dit tot groot plezier van de Leidse fans die hun feest al vierden. En het werd alleen maar erger voor de ontgoochelde bezoekers. Worthy de Jong dunkte heerlijk binnen na een steal en zwierde daarna weer naar de ring zoals alleen hij dat kan. 

En zo eindigde een fantastische avond met hoog bezoek in de zaal op een manier zoals het hoorde, met een paar prachtige scores. Goed, Den Helder deed nog wat terug, maar de vernedering was er niet minder om. Ingmar Kok, voor het eerst bij de selectie, mocht zijn debuut maken in het eerste en De Jong en Duinker kregen hun terechte publiekswissel. Bij 82-52 eindigde het Leidse feest.

Statistieken

comments powered by Disqus