Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-SPM Shoeters

83-86

Datum:
zaterdag 1 maart 2014 · 20:30
Team:
Eredivisie

Strijdend Leiden in spektakelstuk onderuit

LEIDEN - In een fantastische ambiance maakten Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters Den Bosch er een geweldig gevecht van dat uiteindelijk de verlenging kreeg die het verdiende. Een driepunter in de zoemer van die overtime van Ali Farokhmanesh dompelde de Leiden-fans in rouw. Hij maakte 83-86 en het was over en uit voor de moegestreden Leidenaren die net tekort kwamen.

Het duel startte met een wedstrijd in een wedstrijd. Tai Wesley bewees ten opzichte van Josh Duinker weer even de beste speler in de Eredivisie te zijn en Duinker aan de andere kant liet ook van zich spreken om zich te revancheren. Het draaide in de eerste minuten alleen maar om Wesley versus de rest. Daarbij kreeg hij overigens ook een vrijbrief van de drie scheidsrechters om alles te doen en laten wat hij wilde.

Wesley mocht, laten we het netjes zeggen, niet klagen over de beslissingen van de arbitrage. Leiden kwam voor het eerst op voorsprong door een mooie jumper van Whit Holcomb-Faye die bedrijvig was in het eerste kwart. Een gigantische misdunk van Worthy de Jong zorgde voor de nodige ophef in de Vijf Meihal, maar weer Holcomb-Faye herstelde die fout. Na 10 minuten was het 16-17.

In het bizarre tweede kwart werd het heter in de Vijf Meihal. Mike Schachtner kwam door met een lekkere score and one en Kevin Thompson kreeg op belachelijke wijze zijn derde fout aangesmeerd. Hij zei er wat van en dat kwam de ongelukkige Amerikaan op een technische en dus zijn vierde fout te staan. En zo bleef het geklungel maar doorgaan tot enorme woede van het Leiden-publiek. Mike Schilder kreeg geen onsportieve fout nadat hij de doorgebroken Worthy de Jong het scoren had belet, de verkeerde Den Bosch-speler nam vrije worpen waardoor Leiden ineens de bal kreeg en Toon van Helfteren kreeg een technische fout nadat Schilder twee vrije worpen toebedeeld had gekregen.

Het gaf Den Bosch een voorsprong van 28-32 na drie van de vier geraakte vrije worpen. Wie dacht dat het niet gekker kon kwam bedrogen uit. Leiden plaatste een 9-0 run voor 39-38. Het meest opvallende was, alle punten kwamen uit vrije worpen voort. Het zal ongetwijfeld een heel dik record zijn geweest, 42 (!) vrije worpen in kwart twee werden gegeven. Het kwam de drie mannen in het oranje die totaal de weg kwijt waren, op een fiks fluitconcert te staan bij het ingaan van de rust. 

De stand op zich was hoopgevend. Bij 39-40 was nog alles mogelijk in de tot nu toe meest bizarre wedstrijd van het seizoen. Sterk was het hoge vrije worppercentage bij Leiden (21 op 26) tegenover 14 op 21 bij Den Bosch. Het duel bleef ongelofelijk spannend daarna. De Jong wurmde zich na een tussensprintje van Den Bosch naar de basket en Cunningham maakte een fantastische lay-up voor 45-45.

Cunningham kreeg het publiek opnieuw op de banken na een geweldige steal op Wesley en even zo fenomenale score aan de andere kant. De bonus benutte hij ook omdat Wessels een fout maakte onderweg. Wesley raakte opnieuw de bal kwijt en dat cadeautje werd vervolgens dankbaar uitgepakt door Holcomb-Faye die de eerste Leidse bom van de avond raak knalde. Het antwoord van Wesley liet niet lang op zich wachten, waardoor het in de volle Vijf Meihal bloedstollend spannend bleef bij 54-49. 

Ook na dertig minuten was er nog geen peil op te trekken. Leiden leek door een prachtige bom van De Jong met een kleine voorsprong het vierde kwart in te gaan, maar Ali Farokhmanesh stak er een stokje voor en knalde een buzzerbeater raak voor 57-58. De terugkeer van Kevin Thompson luisterde hij op met twee uitstekende rebounds. Na de eerste rebound maakte hij het af, na de tweede keer had hij twee vrije worpen nodig om 61-60 op het bord te zetten. 

Den Bosch vluchtte vervolgens in een time-out omdat Holcomb-Faye tot grote vreugde van het kolkende publiek twee driepunters op rij raak gooide en bij 67-60 had Den Bosch even een serieus probleem. Thompson kreeg daarop zijn vijfde fout en bracht Wessels naar de vrije worplijn. Omdat Wesley daarop weer niet tot scoren kwam en Duinker hem vervolgens heerlijk blockte, leek Leiden weer een stukje verder te kunnen uitlopen. Dat gebeurde echter niet en Gonzalvez mikte een jumpertje raak voor 67-64 en mocht daarop vogelvrij doorlopen voor 67-66, waarna Leiden maar eens een time-out nam.

Dat hielp niet erg, want Zorg en Zekerheid gooide de eerste de beste bal kinderlijk eenvoudig weg en Wesley maakte 67-68. Weer een arbitrale flater bracht Den Bosch even later opnieuw langszij. Een overduidelijke fout op Duinker werd niet gefloten en aan de andere kant kreeg Mohamed Kherrazi zijn vijfde onterechte fout op Wesley die eenmaal raakte voor 69-69. Een heerlijke driepunter van Gonzalvez bracht Leiden met één minuut te spelen in de problemen bij 69-72. 

Het leek af te stevenen op een deceptie, maar Schachtner dacht daar toch even anders over. Hij was totaal onopvallend en speelde slecht maar nam wel zijn verantwoordelijkheid door naar de ring te gaan op het moment dat het móest. En hij deed het. Met bonus ook nog, omdat Wesley de fout kreeg. Hij faalde niet en bij 72-72 nam Den Bosch zijn laatste time-out. 

Gonzalvez faalde daarop wel en een verlenging was het gevolg. Daarin nam Den Bosch direct het initiatief. Een bom van Gonzalvez en een simpele score van Wessels zorgden voor 72-77 en Leiden moest uitkijken. Dat deed het met een score van De Jong, tot twee keer toe. De thuisploeg had het geluk daarop dat na een gemiste vrije worp van Duinker de bal terug in het bezit kwam en Holcomb-Faye nog maar eens raak schoot. Omdat Gonzalvez de bal weggooide, was er bij 79-81 nog van alles mogelijk met een minuut te gaan. Holcomb-Faye werd naar de lijn gestuurd en raakte één keer. 

Bijzonder prettig voor Leiden was de vijfde fout van Wesley, waardoor Sean Cunningham naar de lijn mocht. Hij raakte koelbloedig en bij 82-81 met 23 seconden nam Den Bosch een time-out. Dat had effect want Wessels vloog fantastisch naar de ring vanuit de ingooi van Gonzalvez voor 82-83. Uit de time-out van Leiden scoorde Holcomb vervolgens 83-83 uit een vrije worp alvorens Farokhmanesh de trekker in de zoemer overhaalde en 83-86 maakte. 

Statistieken

comments powered by Disqus