Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Maxxcom BSW

81-51

Datum:
zaterdag 15 februari 2014 · 20:30
Team:
Eredivisie

Goede generale voor belangrijk bekerduel

LEIDEN - Het duel met Maxxcom Weert vormde voor Zorg en Zekerheid Leiden als verwacht een lekker oefenpotje op weg naar de belangrijke ontmoeting van aanstaande woensdag met Matrixx Magixx om een plek in de halve finale van de beker. Met wederom DeJuan Wright in een hoofdrol werd het 81-51 en deed Leiden in delen wat er van de ploeg verwacht werd tegen de hekkensluiter.

Het duel kwam wel wat traag op gang, omdat Zorg en Zekerheid Leiden zelf ook wel wist dat het niet zo zeer de vraag was of het zou winnen, maar meer met welke cijfers. Stefan Mulder maakte de eerste vijf Weertse punten, nadat Josh Duinker, Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi succesvol waren onder de ring. Even leek De Jong geblesseerd te raken toen hij wat verkeerd terecht kwam in een duel, maar gelukkig bleek dat mee te vallen.

Het zorgde wel voor de entree van DeJuan Wright, die weer bewees dat hij wel eens de sleutel zou kunnen zijn op weg naar succes voor Leiden dit jaar. De sleutel waarnaar de club toch nog altijd naarstig op zoek is na een teleurstellende seizoensperiode tot nu toe. Maar het mag duidelijk zijn dat er maar één ding van belang is in een basketbalseizoen en dat is dat een ploeg er staat tegen de tijd dat de play-offs gaan beginnen. Voor een goede eindsprint en een goed gevoel heeft Leiden nog wel even de tijd.

Tegen Weert bleef het aanvankelijk nog wat stroef gaan. Akeel Eduardo dropte een bom voor 12-10, voordat Sean  Cunningham knap scoorde en Wright zijn eerste drietje in het shirt van Leiden binnenschoot. Dat deed hij als slotakkoord van een mat eerst kwart waarbij het 17-13 stond. De Amerikaan maakte ook twee vrije worpen vroeg in kwart twee. Toch kon Leiden niet los komen, omdat Weert met Stefan Mulder en Roman Grigoryev talenten in huis heeft die regelmatig van zich deden spreken. Bij 26-22 nam Toon van Helfteren maar eens een time-out om zijn ploeg wakker te schudden. Dat lukte en  na een bom van Mike Schachtner, een vrije worp van Whit Holcomb-Faye en een steal en dunk van De Jong was het ineens 32-24 en leek Zorg en Zekerheid Leiden los te komen van Weert dat van de bank dit seizoen niet zo veel energie kan brengen.

Wright was vervolgens nog voor de rust wederom belangrijk met een heerlijke drive naar de ring voor 34-24 en daarna met een ijzersterke score met bonus, waardoor het 37-24 werd. Omdat hij daarna nog maar eens een drietje raak knalde, was hij onbetwist de beste man van de eerst helft met 13 punten en was het duel bij 42-30 onder controle.

Gelukkig was Leiden nu in het derde kwart wel goed bij de les en demarreerde het in dat kwart naar een onoverbrugbare afstand. Weer Wright, Sean Cunningham met vijf punten op rij en Kevin Thompson, die sterk was onder de ring, schoten Leiden in een mum van tijd naar 52-35 en voor Weert was het vanaf dat moment een kwestie van de schade beperken. Dat lukte deels, omdat Leiden de teugels af en toe wat liet vieren. Toch kwam het verschil op 20 na een goede score met bonus van Kasper Averink voor 59-39. Omdat ook Josh Duinker weer even wat van zijn klasse toonde, was het 61-42 na drie kwarten.

De laatste tien minuten waren niet meer van belang en kenmerkten zich vooral door nog wat aardige momenten van Leidse zijde. Schachtner verwende het publiek nog met een knappe driepunter en Worthy de Jong stripte de bal nog maar eens van de tegenstander om er razendsnel vandoor te gaan en te scoren. Uiteindelijk stopte de aanvalsdrang van Leiden bij 81-51 en was het doel, vertrouwen tanken voor de tweede kwartfinale wedstrijd van woensdag tegen Wijchen, bereikt. Natuurlijk is er nog veel werk te verrichten, maar met name de enorm positieve invloed van Wright die een glimlach op het gezicht van ieder van zijn teamgenoten lijkt te kunnen toveren sinds zijn komst en (misschien wel daardoor) de weer wat sterker wordende De Jong, Duinker en Schachtner beloven toch wel wat voor wat er nog komen gaat op weg naar het toetje van de competitie.

Statistieken

comments powered by Disqus