Verslag

Challenge Sports Rotterdam-Zorg en Zekerheid Leiden

51-84

Datum:
donderdag 13 februari 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden speelt met Rotterdam

ROTTERDAM - Met debutant DeJuan Wright als een van de absolute smaakmakers bij Zorg en Zekerheid Leiden, speelde Leiden eindelijk weer eens een lekkere wedstrijd waarin het in grote delen van de wedstrijd liep zoals het gepland was. Challenge Sports Rotterdam werd bij vlagen van het veld geveegd en de 51-84 eindstand was dan ook meer dan terecht.

Het duurde even een paar minuten voordat Leiden wakker was, maar na een lekker schot van ver van oud-Leidenaar Yannick Franke voor 6-0, speelde Zorg en Zekerheid Leiden zich in de wedstrijd. Mike Schachtner dropte een bom na een goede aanvallende rebound van Mohamed Kherrazi en Josh Duinker werd uitstekend bediend door Worthy de Jong. Net toen het interessant leek te worden, gooide een technisch mankement aan het scorebord roet in het eten.

Gelukkig duurde dat niet al te lang, maar het haalde Leiden wel weer onbewust uit het moment. Schachtner raakte lucht en Matthew Otten scoorde met bonus aan de andere kant. Hoogtepunt in het eerste kwart was de entree van DeJuan Wright. Hij startte direct met een heerlijke assist op Duinker die de eerste voorsprong voor Leiden op het bord mikte. Ook zijn volgende pass was uiterst efficiënt, nu rondde Kherrazi lekker af.

Ook Kevin Thompson meldde zich in de beginfase aan het front met een prachtige actie waarmee hij Robert Krabbendam volledig op het verkeerde been zette en handig scoorde. Toch bleef Rotterdam lekker meedoen en nam het een brutale voorsprong aan het einde van het eerste kwart. Twee rake vrije worpen van Franke in de slotseconde betekenden 19-16 na een vermakelijk kwart, waarbij de thuisploeg zich prima staande hield in de zeer behoorlijk gevulde hal.

Ondanks dat het niet altijd even lekker liep bij Leiden, was er wel beleving bij de ploeg en bracht de energie van Wright als nieuwe man een positieve vibe met zich mee. Hij scoorde voor 21-19 zijn eerste punten in het shirt van Leiden. Aan de andere kant was de pas aangetrokken Robert Krabbendam van waarde voor de ploeg uit de Havenstad. Na twee vrije worpen van Worthy de Jong was het weer 21-21. Wright wurmde zich vervolgens weer fenomenaal langs Franke die daar helemaal niets tegen kon doen en Leiden kwam los. Thompson maakte 21-25 en Rotterdam kwam even niet onder de druk vandaan.

Dat het met de arbitrage nu niet echt heel lekker gesteld is in Nederland, bleek maar weer eens toen een volkomen clean block op de bal van Worthy de Jong op Yannick Franke als goaltending werd beschouwd. Een onbegrijpelijke beslissing die bovendien ook totaal niet eenduidig werd genomen. Sean Cunningham gooide de frustratie daarna lekker van zich af met twee drietjes waarmee het ineens 25-31 was. Een heerlijke dunk van Duinker bracht de traditioneel goed opgekomen Leidse brigade op de banken. 

Het gat werd groter omdat Richard Maxwell een onsportieve fout kreeg nadat hij De Jong veel te hard naar beneden had gehaald. Hij raakte één maal en Schachtner frommelde een score binnen, waardoor het verschil voor het eerst in de dubbele cijfers kwam bij 27-38. Een ouderwetse buzzerbeater van Schachtner van ver bracht de ruststand op 29-41. Met dik 56 procent schot en 8 keer balverlies mocht Leiden daar gewoon best tevreden over zijn.

Ook de tweede helft begon lekker. Schachtner scoorde ijzersterk met bonus en Rotterdam gooide de ene na de andere bal weg. Ferry Steenmetz nam dan ook niet verwonderlijk vroeg een time-out. Franke bewees zijn talent daarop nog maar eens, maar echt dichterbij kwam Challenge Sports niet omdat Leiden hard werkte en verdedigend zijn werk uitstekend deed. Het verschil liep op naar 20 punten, met twee prachtige scores van Worthy de Jong voor 31-51. 

En Leiden ging door. Via een 0-11 run werd het 31-55 en was de wedstrijd lang en breed gespeeld. Voor het zelfvertrouwen was het goed om te zien dat vrijwel alle Leidenaars lekker doorkwamen met scores en er eindelijk weer wat plezier en passie te zien was op het veld. Daarbij speelde smaakmaker Wright een positieve rol en vertoont De Jong nadrukkelijk tekenen van herstel. 

Middels een 8-21 kwartstand omdat DeJuan Wright zich in de allerlaatste seconde van het kwart vanaf de vrije worplijn nog de dubbele cijfers in schoot, was het 37-64 en was het gemis van La'Shard Anderson bij Rotterdam voelbaar. Met 13 op 17 vrije worpen deed Leiden bovendien in het derde kwart iets wat het niet vaak doet vanaf de vrije worplijn. Kasper Averink knalde vroeg in kwart vier een bom raak en was daarmee de negende Leidenaar die scoorde in de wedstrijd.

Daarna zakte het duel naar een wat bedenkelijk niveau en vond Leiden het wel prima. Kevin Thompson schoot zich als vijfde Leidenaar de dubbele cijfers in en liet weer even zien dat hij toch echt wel wat in zijn mars heeft als heerser onder het bord. De laatste paar minuten hadden beter schriftelijk afgedaan kunnen worden en werden vooral gekenmerkt door technische mankementen. 

Overall vormde het duel met Rotterdam een goede remedie voor DeJuan Wright om de spelletjes bij Leiden mee te spelen en voor de ploeg zelf om weer wat zelfvertrouwen te herwinnen. Tot aan Jaron Dijkhuizen toe droeg iedereen scorend zijn steentje bij en dat was op zichzelf al uniek te noemen. Tien scorende spelers zorgden voor veel blijdschap op de tribunes, waar de Leidse fans waar voor hun geld kregen met de ruime zege in de Havenstad.

Statistieken

comments powered by Disqus