Verslag

SPM Shoeters-Zorg en Zekerheid Leiden

80-68

Datum:
zondag 9 februari 2014 · 16:00
Team:
Eredivisie

Harde les in Den Bosch voor ZZ Leiden

DEN BOSCH - Op papier was de zondagse wedstrijd tussen SPM Shoeters Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden een topper. In werkelijkheid werd het een keiharde confrontatie met de realiteit voor Leiden. Daarin moest het diep door het stof tegen de sterke thuisploeg die de krachtsverhoudingen dit seizoen maar eens duidelijk maakte. Het werd 80-68 in de Maaspoort.

Den Bosch en Leiden startten nog wat weifelend aan het duel. Het was slordig en niet efficiënt in de eerste minuten, alvorens David Gonzalvez met een bom en Stefan Wessels de eerste punten van de ‘topper’ op het bord schoten. Mohamed Kherrazi liep de eerste punten voor Leiden binnen maar het bleek toch de opmaat naar een eenzijdig duel. Kherrazi speelde in de eerste tien minuten nog wel een grote rol en was uitermate ijverig. Scores van hem en van Mike Schachtner, die ook aardig startte, zorgden voor 11-9. Daarna liep de thuisploeg toch weer weg naar 18-11, omdat er een onsportieve fout werd gefloten op Worthy de Jong die Gonzalvez wilde weerhouden van een eenvoudige lay-up na balverlies.

Shoeters profiteerde met twee rake vrije worpen en een score van Marcel Aarts, maar een prima actie van Kevin Thompson naar de ring bracht Leiden op 18-13. Vroeg in het tweede kwart ontstond het eerste gaatje tussen beide ploegen. Josh Duinker werd aanvankelijk nog prima bediend door Whit Holcomb-Faye voor 22-17, maar een score van weer de prima spelende Gonzalvez en een drietje van Ali Farokhmanesh brachten het verschil voor het eerst in de dubbele cijfers bij 27-17. Leiden kwam er aanvallend in die fase niet aan te pas, waarop Toon van Helfteren maar eens een time-out nam. 

Het was in die fase uiterst jammer dat Leiden nog niet kon beschikken over DeJuan Wright. Mede door de aanhoudend smalle rotatie kon Van Helfteren niet lekker door wisselen om wat energie in de ploeg te brengen en mocht Den Bosch naar hartenlust aanvallen. Nu had Leiden ook niet heel veel geluk in het tweede kwart. Driepuntspogingen van Josh Duinker en Sean Cunningham draaiden net de ring uit en een mooie drive naar de ring werd niet beloond voor Holcomb-Faye. Opnieuw Kherrazi doorbrak de matige periode met een jumpshotje, maar kon na de 7-0 niet voorkomen dat nu Tony Johnson succesvol was van afstand, waardoor het verschil serieus opliep bij 32-19. Rake schoten van Akerboom en Johnson maakten het er bij 36-21 niet makkelijker op.

Omdat Holcomb-Faye en Duinker vervolgens een onbegrijpelijk misverstand moesten bekopen met een steal en score van weer Johnson, leek het bij 38-21 een wel heel zware middag te worden voor Zorg en Zekerheid. Een onsportieve fout van Gonzalvez leek Leiden even lucht te geven, maar behalve twee vrije worpen van Schachtner werd de bal weer verspeeld. En zo liep de frustratie op in het Leidse kamp. Den Bosch zag het naar tevredenheid aan en bleef geconcentreerd maar zonder zich overmatig in te spannen verder uitlopen. Bij 42-23 werd het grootste verschil bereikt tot dan toe door vrije worpen van Tai Wesley en Mike Schilder. Veelzeggend was de volkomen kansloze driepuntspoging van Kherrazi en de weg naar niemansland van Holcomb-Faye kort voor rust. Bij 42-23 eindigde de lijdensweg even en leek een stevige vernedering in het verschiet te liggen.

Vooral de 13 op 13 rake vrije worpen van Den Bosch vielen op, tegenover overigens wel 5 op 5 van Leiden. De 15 (!) keer balverlies van Zorg en Zekerheid tegenover 7 van de thuisploeg samen met het betere schotpercentage van Shoeters verklaarden in cijfers het enorme verschil in score én kwaliteit tussen de twee teams. Van Helfteren was zichtbaar aangeslagen door de ontluisterende prestaties van zijn ploeg en liet het praatje voor de start van de tweede helft aan zijn assistent Raoul Straathof over.

Maar waar Leiden logischerwijs furieus van start wilde om er nog wat van te maken daarna, sloeg Den Bosch weer toe. Schachtner opende met een prachtige score onder de basket, maar Kees Akerboom was weer dodelijk vanachter de driepuntslijn nadat Schachtner en Cunningham ook poging acht en negen van afstand misten. Klasbak Wesley wist wel raad met de Leidse malaise en viel de ring met succes aan. Eén keer scoorde hij met twee vrije worpen, de volgende aanval kreeg hij een bonus vrije worp na een onhandige fout van Duinker. Bij 50-27 en even daarna zelfs 52-29 wilde Van Helfteren samen met iedereen die Leiden een warm hart toedraagt het liefste wegduiken in een diep gat in de vloer. 

De enige die aanvallend wat kon betekenen op dat moment was Schachtner. Met een schotje uit de hoek en een driepunter maakte hij 52-34 en omdat ook Cunningham scoorde, moest Den Bosch zowaar even in een time-out vluchten om het korte moment van Leiden snel te onderbreken. Dat lukte en nadat Holcomb-Faye zijn zoveelste bal richting louter lucht had gedeponeerd, maakte Gonzalvez er 57-36 van en kon Leiden weer van vooraf aan beginnen op zoek naar nog enig eerherstel. 

Maar het werd en bleef toch een Bosch feestje waar Leiden tot grote verbazing van de thuisploeg graag aan meewerkte. Thompson deed nog wel wat goed werk met twee hele sterke scores voor 58-42, maar om gek van te worden werden die scores weer beantwoord met een knap schot in het slot van kwart drie van Johnson.

Als we dan toch op zoek moeten naar een positief puntje tijdens deze moeilijke middag, was het wel het optreden van Kevin Thompson die gewoon sterk speelde. Hij was ook vroeg in kwart vier nog even lekker op dreef met twee goede scores, maar verloor daarna wel zijn hoofd bij 63-48. De laatste strohalm voor Leiden hing nog aan een zijden draadje, alvorens de Amerikaan weer veel te hard inging tegen het toekennen van zijn vijfde persoonlijke fout. Hij kreeg een technische fout en na de score met bonus van Aarts mocht ook Akerboom nog zijn punten meepakken vanaf de vrije worplijn.

Volkomen onverwachts werd het op bizarre wijze toch nog even een wedstrijd. Dat kwam omdat Sean Cunningham het in de slotfase op zijn heupen kreeg. Mede door zijn acht punten en een driepunter van Duinker in korte tijd stond het ineens 73-66 en was er met iets meer dan twee minuten misschien zelfs nog wel iets mogelijk. Die hoop bleek vergeefs, mede omdat Den Bosch fabuleus was vanaf de vrije worplijn. De ploeg schoot alle 24 toegekende vrije worpen raak en alleen daarom al was het een wonder dat het ‘slechts’ 80-68 was na afloop.

Statistieken

comments powered by Disqus