Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Apollo Amsterdam

77-49

Datum:
woensdag 29 januari 2014 · 20:00
Team:
Eredivisie

Goede tweede helft geeft Leiden vertrouwen

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden kon na een goede tweede helft tegen BC Apollo concluderen dat er toch wel wat vertrouwen was getankt op weg naar een betere periode waarin het wisselvallige van de afgelopen tijd definitief moet worden afgeschud. Het werd 77-49 met hoofdrollen voor Worthy de Jong en Sean Cunningham die dat na een magere periode goed konden gebruiken.

Leiden startte zonder Josh Duinker in de ploeg, hij had nog te veel last van een rugblessure die hem tegen Groningen ook al langer dan gewenst aan de kant hield. Whit Holcomb-Faye opende het bal voor Leiden met zijn kenmerkende schotje uit de loop. Persoonlijke fouten hielden Amsterdam vervolgens dicht bij Leiden. Kevin Thompson begon hoopvol maar pakte snel twee fouten en ook Mike Schachtner vloog snel op de bon. Lucas Steijn (5 op 6) en Aron Royé profiteerden en zo stond het 7-8.

Een mooie pass van Cunningham op Mohamed Kherrazi die dankbaar afrondde bracht Leiden weer een voorsprong, evenals een heerlijk schot van Holcomb-Faye onder de druk van de veel langere Berend Weijs. Die kreeg nog meer te verduren omdat Worthy de Jong fenomenaal over hem heen dunkte voor 13-10. De lange Amsterdammer revancheerde zich wel met een bom voor een gelijke stand. Goed om te zien was de score in de zoemer van Bas Nelemans die vroeg minuten mocht maken. Hij reageerde alert en kreeg zijn hand nog tegen de bal.

Ook in het tweede kwart kwam Zorg en Zekerheid niet los en irriteerde Toon van Helfteren zich groen en geel aan zijn ploeg. Bijvoorbeeld omdat Mike Schachtner op een onmogelijke manier door een Amsterdammer heen wilde, omdat Worthy de Jong al vroeg in het tweede kwart voor de derde keer de bal hopeloos weggooide en omdat Tomas Breel die voor het eerst in het veld stond dit seizoen binnen tien seconden een onnodige fout maakte op Royé. Na een seconde of 10 mocht hij het veld alweer ruimen voor Jake Prins. Zo mochten de jongelingen dus eindelijk ook hun opwachting maken in de hoofdmacht en vooral Nelemans maakte daarbij een prima indruk.

Maar de inbreng van de jonge mannen kon niet verhullen dat het weer niet best was van Leidse zijde. Leiden maakte in het kwart 9 punten , waarvan 5 uit vrije worpen. Alleen Schachtner en Cunningham wisten het net te vinden 'vanuit het veld'. Amsterdam werkte hard en deed het goed naar vermogen, met Berend Weijs voorop in de strijd was het 31-27 bij rust en kon er ook deze helft geen vertrouwen worden getankt op weg naar herstel.

Na de rust verscheen er gelukkig een wat frisser en sterker Leiden op de vloer. De ploeg van Van Helfteren startte met een 9-0 run met een goede score van Kevin Thompson en een heerlijke score met bonus van Cunningham. Bij 40-29 leek Leiden de trekker over te kunnen halen, maar Apollo streed moedig. Mark Ridderhof knalde zijn derde drietje van de avond raak, alvorens weer Thompson een sterke rebound weggriste en een prima lay-up liep. Hij liet zien wel degelijk iets in zijn mars te hebben. Het was jammer dat hij volkomen onterecht zijn vierde fout aangesmeerd kreeg en dus weer even naar de kant moest.

Ontzettend ongelukkig was wel de schouderblessure die Nelemans opliep aan het einde van het derde kwart. Hij kwam ongelukkig terecht en moest zijn prima invalbeurt staken. De Jong kreeg de handen op elkaar met een mooie actie onder de basket door voor 48-35. De 17-8 kwartstand bracht in ieder geval wat rust in Leidse kamp en gaf wat vertrouwen. Vooral de manier waarop er werd verdedigd en in grote delen ook aangevallen was stukken beter dan voor de rust.

In de laatste tien minuten, toen het in principe wel beslist was, deed vooral Worthy de Jong nog even goed van zich spreken. Hij had dat goede gevoel ook even nodig in een moeilijke periode. Hij maakte met een machtige tip-in hoog  boven de basket 50-35 en speelde weer zoals we van hem gewend zijn. Omdat Cunningham en Holcomb-Faye beiden een bom dropten en de bezoekers er niet meer uit kwamen, nam Hakim Salem bij 58-37 een time-out om de schade nog maar wat te beperken.

Dat lukte heel even omdat Weijs en Royé nog tegenstribbelden met knappe driepunters. Zorg en Zekerheid liep daarna nog verder weg omdat Weijs een onhandige onsportieve fout kreeg. Holcomb-Faye raakte twee maal en Cunningham schoot zich naar 17 punten. Schachtner schoot de Amsterdamse defensie het bos in en mocht vervolgens plaats maken voor Jake Prins die nog wat minuten mocht maken.

De Jong vermaakte vervolgens als eindschot het publiek nog met twee heerlijke scores zoals we die van hem kennen en Cunningham bombardeerde zich tot man of the match met zijn vierde bom van de uiteindelijk toch vrij succesvolle avond na een tweede helft waarop Leiden in ieder geval kan voortborduren. 

Statistieken

comments powered by Disqus