Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-GasTerra Flames

63-78

Datum:
zaterdag 25 januari 2014 · 20:30
Team:
Eredivisie

Leidse comeback strandt tegen Groningen

LEIDEN - Lang leek het duel tussen Zorg en Zekerheid Leiden en GasTerra Flames een zinderende apotheose te krijgen. Tot het moment dat Leiden het na een mooie comeback helemaal kwijt raakte halverwege het vierde kwart. Van 60-58 schoot Groningen naar 62-73 en het was over en uit. Uiteindelijk werd het 63-78 omdat Cashmere Wright nog onnodig een drietje raak knalde in de zoemer. 

Wedstrijden tussen Leiden en Groningen zijn nu eenmaal wat anders dan anders. In een lekker volle Vijf Meihal was het van meet af aan dan ook weer intens en spannend wat de ploegen lieten zien. Ross Bekkering maakte weer even kennis met zijn oude Leidse vrienden met twee lepe schotjes om de avond te openen, voordat Josh Duinker de eerste Leidse score van de avond binnendunkte.

De eerste woedeuitbarsting van GasTerra-coach Ivica Skelin liet ook niet heel lang op zich wachten. Een andere oude bekende, Arvin Slagter, kreeg de wind van voren omdat hij onhandig zijn tweede fout pakte, waardoor Sean Cunningham vroeg naar de vrije worplijn mocht. Hij faalde niet en maakte er 9-6 van. Een heerlijk floatertje van de Amerikaanse Nederlander betekende 11-8. Dan Coleman knalde zijn eerste drietje raak  voor 11-11. Jason Dourriseau volgde zijn voorbeeld, alvorens Worthy de Jong weer even zijn zweefkunsten vertoonde. Opvallend waren de vijf persoonlijke fouten die Groningen op het bord zag staan na een kleine acht minuten spelen, tegenover het 'clean sheet' van Leiden. Scores van Bekkering en Craig Osaikhwuwuomwan gaven de bezoekers een kleine voorsprong bij het ingaan van de eerste onderbreking.

Groningen had zijn zaakjes daarna goed op orde. Mike Schachtner dropte een bom, maar een 0-7 run volgde omdat Zorg en Zekerheid slordig werd. Toch bleef het in de wedstrijd hangen tot aan de rust, omdat Worthy de Jong het voortouw nam. Hij maakte 22-25 en raakte daarna een vrije worp. Kasper Averink liet de Vijf Meihal ontploffen met een heerlijke bom voor 26-27. Toch liepen de Groningers weer weg omdat het verdedigend van geen kanten klopte in het tweede deel van het tweede kwart. Quentin Pryor kon naar hartenlust vogelvrij schieten en mede door zijn waanzinnige goede kwart was het ineens 30-41 en liet Leiden zich afbluffen in de rebound.

Een 'four-point' play van Whit Holcomb-Faye gaf de zoekende thuisploeg weer wat lucht bij 34-41. Holcomb-Faye schoot vanuit de loop daarop ook 37-43 binnen en was in de eerste helft belangrijk voor Leiden met zijn tien punten. De onstuitbare Pryor was met 14 punten topscorer in de wedstrijd. Van Helfteren explodeerde bijkans omdat Slagter zijn maatje Bekkering vond voor het slotakkoord van de eerste helft.

Na de rust nam de hitte toe in de Vijf Meihal. Ondanks dat het nog steeds niet altijd wilde, was Leiden wel vastbesloten alles te geven tegen de aartsrivaal. Om te beginnen was daar het uitschakelen van Slagter die geen deuk in een pak boter schoot tegen zijn oude werkgever. Daarnaast was daar de enorme intensiteit die nodig was om de op papier kwalitatieve overmacht van Groningen het hoofd te bieden. Dat lukte en via een brutale bom van weer een prima Averink, twee vrije worpen van Cunningham en een fenomenale score met bonus van De Jong was het ineens weer 46-51. En Leiden ging onder aanvoering van een uitzinnige hal door. In een finalewaardige sfeer was GasTerra het helemaal kwijt en de voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Cunningham knalde vol zelfvertrouwen een drietje raak en een machtige tip-in van De Jong later was het 'gewoon' weer gelijk bij 53-53. Zorg en Zekerheid kwam zelfs weer op voorsprong door twee vrije worpen van de uiterst productieve De Jong. Twee maal vanaf de lijn van de tegenvallende Cashmere Wright bracht de stand na 30 minuten op 55-55 na een uitstekend 18-10 kwartstand.

Het leek een nagelbijter te worden zoals we dat wel vaker hebben meegemaakt in onderlinge confrontaties. Averink onderstreepte zijn uitstekende vorm met zijn vierde bom van de avond voor 58-58 en het werd bovendien harder en harder. Duinker haalde Bekkering hard naar beneden en dat had effect, de oud-Leidenaar raakte slechts één maal, terwijl hij even daarvoor zelf foutloos was vanaf de lijn. Het bleef uitermate agressief in de goede zin van het woord van Leiden. Ook Wright en Coleman mochten daardoor naar de lijn en dat bracht Groningen weer een voorsprong bij 60-63.

Daarna kwam Kevin Thompson terug in het veld en dat was nu niet direct de meest gelukkige invalbeurt van de Amerikaan die zich nog niet echt lekker lijkt te voelen in Leiden. Eerst maakte hij een domme fout op Ross Bekkering, vervolgens kreeg hij een terechte loopovertreding en daarop pakte hij weer een onnodige fout, waardoor GasTerra vanaf de lijn verder wegliep naar 60-66. Tot overmaat van ramp pakte hij een paar seconden daarop zijn vijfde fout, waardoor hij met diep gebogen hoofd weer naar de kant mocht.

Het werd er daarna niet rooskleuriger op voor de thuisploeg. Coleman raakte twee vrije worpen, waar Kherrazi er twee miste. Omdat ook Slagter daarna zijn eerste punten op het bord schoot vanaf de lijn voor 62-70, leek het pleit wel beslecht, met name dus door prima Gronings werk vanaf de vrije worplijn.  Liefst 12 vrije worpen knalde GasTerra raak in het vierde kwart. De tank was leeg en De Jong gooide nog maar eens een bal weg, zijn zesde balverlies. Wright dropte daarna via de ring opnieuw met veel geluk een bom en Leiden vluchtte in een time-out bij 62-73. Maar het was over en uit, een slecht eindschot van Leiden werd de ploeg fataal. Het laatste schot van Wright in de zoemer was compleet overbodig en onsportief, omdat het al lang en breed beslist was. 

Statistieken

comments powered by Disqus