Verslag

Maxxcom BSW-Zorg en Zekerheid Leiden

53-104

Datum:
zaterdag 21 december 2013 · 20:00
Team:
Eredivisie

Grootste uitzege ooit in Weert

WEERT - Dat er een zege zou worden geboekt op Maxxcom BSW, dat was voor Zorg en Zekerheid Leiden al vrij vroeg duidelijk in een bizar verlopen duel. De wervelende 53-104 zege was natuurlijk lekker, maar de gedachten gingen zaterdagavond ook uit naar de ongelukkige Joost Padberg, die laat in de eerste helft ongelukkig neerkwam. Hij werd afgevoerd door een ambulance, waardoor het duel ruim een half uur stil lag.

Leiden startte gretig en schoot met scherp. Josh Duinker dunkte de eerste punten van de avond op het bord, waarna Mike Schachtner zich met vijf punten op rij in de wedstrijd schoot. Bij 3-11 nam Weert maar eens een time-out, maar dat  hielp niet erg. Cunningham kwam door met een bom en Schachtner dunkte heerlijk voor 5-18. Roman Grigorev, samen met Kenneth van Kempen een van de weinigen die het niveau lijken aan te kunnen bij Weert dit seizoen, schoot een drietje raak, maar Cunningham deed hetzelfde, waardoor een vroege ontsnappingspoging van Leiden leek te werken. Toch was dat niet helemaal het geval, omdat opnieuw Grigorev en Joost Padberg nog mochten scoren voor het einde van kwart één. Daardoor bleef de schade in een heel aardig duel beperkt bij 19-26.

Voor de rust trok Zorg en Zekerheid de touwtjes verdedigend wat harder aan en dat sorteerde direct effect. Worthy de Jong pakte een steal en dunkte binnen en Schachtner knalde nog maar eens twee bommen raak die hem al op 13 punten brachten bij een stand van 20-34. Stepco kwam er niet meer aan te pas in die fase en Jason Conrad dunkte de grootste voorsprong tot op dat moment door de ring bij 20-37. 

Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg miste Padberg twee vrije worpen en kreeg de bank een technische fout te verduren. Schachtner raakte zijn twee vrije worpen en bij 22-39 was er geen vuiltje aan de lucht. Een uitermate vervelend moment volgde toen Joost Padberg hard op zijn rug terecht kwam bij een ongelukkige actie. Direct was duidelijk dat het niet goed zat en de wedstrijd werd uiteraard stilgelegd. Het wachten was op een ambulance voor de ongelukkige Padberg waar geen enkel risico mee werd genomen. De teams vertrokken naar de kleedkamer en de schrik zat er even goed in bij beide ploegen. Het is absoluut te hopen dat de op het oog ernstige blessure van Padberg meevalt.

Tot aan de 'echte' rust nam Leiden nog maar een wat ruimere voorsprong met een bom van weer Schachtner die met 18 punten een hele lekkere helft speelde. Via Whit Holcomb-Faye werd de ruststand bepaald op 24-44, waarna er door de lange onderbreking slechts twee minuten werd geteld voor de rust.

Daarna was het, voor zover het dan nog wel was, geen wedstrijd meer. Leiden was gewoon twee maatjes te groot voor Weert dat het dit seizoen een jaartje wat rustiger aan doet met alleen Nederlanders. Daardoor blijft de ploeg nu voor de zestiende keer op rij zonder zege en wacht het nog op de eerste punten dit seizoen. Zo heel af en toe kwam er eens een speldenprik van de thuisploeg, maar met de prima spelende Cunningham en Schachtner in een hoofdrol liep het verschil verder en verder op. 

Vijf punten op rij van Cunningham betekende 32-57 en omdat zelfs Mohamed Kherrazi doorkwam met een bom, kroop het verschil richting de 30 punten. Schachtner velde dat voorlopige vonnis bij 33-63. Bij 39-69 eindigde het derde kwart. Het vierde kwart was slechts interessant voor de statistieken en die werden dan ook eens even lekker bijgewerkt.  

De Jong schoot zich bij 41-73 als derde Leidenaar de dubbele cijfers in en Schachtner bewees nog maar eens waarom hij de titel 'man van de wedstrijd' mee naar huis mocht nemen met zijn mooie schot voor 41-75. Ook Kasper Averink liet nog even van spreken met een bom en een prachtige drive naar de ring die hem bovendien nog een bonus vrije worp opleverde. 

Daarna denderde Zorg en Zekerheid snoeihard door richting de grens van 100 punten. Die werd dan ook voor het eerst dit seizoen bereikt in een wervelend vierde kwart waarin Weert allang de handdoek had geworpen. Jason Conrad tankte vertrouwen met een aantal oogstrelende scores en De Jong werkte zijn matige eerste helft weg en eindigde met 19 punten, 8 rebounds en 6 assists. Als slotakkoord mocht ook Bas Nelemans zijn puntjes meepakken voor een 53-104 zege, de grootste uitzege van Zorg en Zekerheid Leiden ooit na 40 minuten basketbal.

Statistieken

comments powered by Disqus