Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Cholet Basket (Fra)

67-75

Datum:
dinsdag 10 december 2013 · 20:00
Team:
Eredivisie

Leiden verlaat Europa met opgeheven hoofd

LEIDEN - Waar het leeuwenhart van Zorg en Zekerheid Leiden toch zo af en toe vandaan komt dit seizoen, mag een raadsel zijn. Na de zeperd bij Zwolle vocht Leiden dinsdagavond een fantastisch gevecht uit tegen het veel sterker geachte Cholet Basket. Het ging nipt met 67-75 onderuit en kan dus met opgeheven hoofd afscheid nemen van Europa.

Het eerste kwart was er één met twee gezichten. Leiden kwam vroeg op achterstand na twee scores van Rudy Jomby, alvorens Josh Duinker de eerste Leidse punten op het bord schoot vanaf de vrije worplijn. De Fransen bleven aanvankelijk uitermate scherp onder de basket. Lamayn Wilson en Terrell Stoglin kwamen door met verre driepunters en omdat Jomby helemaal vrij stond voor 8-15, nam Leiden een time-out.

Mohamed Kherrazi maakte vervolgens een score met bonus en dat bleek bij 10-19 de aanzet voor deel twee van het kwart. Duinker mocht naar de lijn en raakte opnieuw zijn vrije worpen. Een prachtige toverbal en een steal met dunk in de zoemer van het eerste kwart van Sean Cunningham bracht Leiden zelfs weer langszij bij de Fransen en een 9-0 run werd afgerond tot groot vermaak van het publiek.

Toch bleek het niet de aanleiding voor direct een sterk vervolg. Zorg en Zekerheid begon eigenlijk weer net zo slordig als in het eerste kwart en in iets meer dan drie minuten hadden de Fransen alweer een 0-8 run geplaatst. Daarop nam Leiden, dat helaas niet kon beschikken over de geblesseerde Whit Holcomb-Faye, logischerwijs een time-out bij 19-27. Gek genoeg was dat opnieuw de prikkel die Leiden schijnbaar nodig had om opnieuw een prima periode in te gaan.

Kasper Averink onderscheidde zich tijdens de 11-2 run met twee vrije worpen, een hele verre driepunter en een assist op Duinker die knap afmaakte. Een bom van Mike Schachtner bracht Leiden zelfs de eerste voorsprong bij 31-30 en de onthutste Fransen vluchtten in een time-out. Toch gingen de Fransen rusten met een kleine voorsprong. Omdat John Cox naar de lijn mocht na een domme fout van de weer uitermate ongelukkig spelende Jason Conrad en Jomby nog een drietje raak gooide, kon het bij 34-38 nog alle kanten op.

Opnieuw schoot Cholet uit de startblokken na rust. Met een bom van Jomby die niet echt fit meer oogde werd het 36-43 en Leiden moest even alle zeilen bijzetten. Dat deed het ook met een mooie drive van Schachtner en een drietje van De Jong. Cox schoot zich vervolgens naar 11 punten bij 44-50, maar Schachtner deed hetzelfde voor 47-50. Een welk heel makkelijke gegeven onsportieve fout op Duinker gooide vervolgens roet in het eten voor het moedig strijdende Leiden. Burrell gooide beide vrije worpen raak en Wilson maakte de 'five point-play' compleet met een bom voor 49-57.

Natuurlijk nam Leiden een time-out en kon het even op adem komen met de wel hele smalle bezetting die de ploeg tot zijn beschikking had omdat ook De Jong vroeg in foutenlast verkeerde. Een score van Duinker die al zijn 17e punt maakte en twee rake vrije worpen van Cunningham vormden het eindschot van een wisselvallig kwart. Bij 53-59 was nog steeds alles mogelijk tegen de miljoenenploeg uit Cholet.

Maar vroeg in het vierde kwart kwamen de gasten voor de zoveelste keer op een wat ruimere voorsprong. Worthy de Jong maakte met een rake vrije worp 54-59, maar een pijnlijke bom van weer Jomby, zijn vierde, en een score met bonus van Lamine Kante verder was het ineens weer 54-65 en zag de wereld er ineens heel anders uit met nog minder dan 7 minuten op de klok. Maar Leiden werd onbedoeld volkomen terug in de wedstrijd geholpen door de gasten. Eerst raakte Cunningham een score met bonus, waaardoor Marquis met zijn vijfde fout mocht gaan zitten.

Daarna kreeg Burrell zijn vijfde fout met een volkomen clean block op Schachtner. Hij was daar zo boos over dat hij een technische fout erover heen kreeg. Schachtner raakte vier vrije worpen en bij 61-67 was toch weer alles mogelijk. Een  drietje van Wilson deed vervolgens pijn. Scores van Cunningham en Duinker gaven de Leidse burger vervolgens weer moed en bij 65-70 ging onder een golf van lawaai de laatste minuut in.

Dat imposante geluid nam nog wat verder toe na een hele knappe drive van De Jong voor 67-70. Met nog 49 seconden namen de Fransen een time-out. Helpen deed dat niet, want Morin kreeg als derde Fransman ook zijn vijfde fout en De Jong mocht naar de lijn. Die verzilverde dat buitenkansje jammerlijk niet. Wilson gaf aan de andere kant wel het goede voorbeeld en bij 67-72 nam Toon van Helfteren zijn laatste time-out.

 

Maar het was te laat. Leiden verkocht zijn huid duur, maar moest op details toch zijn meerdere erkennen in Cholet. Het waren net de kleine dingen die de toppers onderscheidden van de underdog. 

Statistieken

comments powered by Disqus