Verslag

Landstede-Zorg en Zekerheid Leiden

72-59

Datum:
zondag 8 december 2013 · 15:00
Team:
Eredivisie

Pijnlijk verlies voor ZZ in Zwolle

ZWOLLE - Het duel tegen Landstede Zwolle moest een mooie opvolger worden van de Europese winst doordeweeks, maar het werd een enorme anti-climax. Zorg en Zekerheid Leiden toonde geen moment te willen winnen en ging kansloos met 72-59 ten onder tegen de nog altijd trotse koploper.

Beide teams scoorden lastig in de beginfase. Na ruim drie minuten spelen stond het 2-3 en was het vooral een verdedigend schouwspel. Desondanks raakte vooral Zwolle ook eenvoudige lay-ups niet, waardoor Zorg en Zekerheid een kleine voorsprong pakte. Bij 7-7 stond het gelijk na een driepunter van Holden Greiner, maar via een bom van Mike schachtner en een steal met score van Worthy de Jong was het 9-14 en nam Landstede een time-out.

Dat hielp zeker, want in een mum van tijd was het ineens weer 19-14 en was een 10-0 run geplaatst via onder meer drietjes van JT Tiller en Leon Williams. Kasper Averink had het laatste woord in het eerste kwart met twee rake vrije worpen. Daarna stokte het aanvallend bij Leiden. Via twee keer Kenrick Zondervan en Williams werd een 16-2 run gecompleteerd. Gelukkig doorbrak Worthy de Jong eindelijk de ban in het tweede kwart met een drietje voor 25-19. Omdat ook Josh Duinker een bom raakte voor 27-22 leek het lek aanvallend even boven, maar met opnieuw een 8-0 run pakte Zwolle toch weer een comfortabele voorsprong bij 33-22.

Mike Schachtner raakte van ver voor 33-25, maar Zwolle bleef maar antwoorden en toonde een prima intensiteit en mentaliteit. Niet zo verwonderlijk natuurlijk bij de ploeg die het tot nu toe fantastisch doet dit seizoen. Ook nu weer was de voorsprong bij rust geruststellend. Greiner profiteerde in de slotseconden voor de thee van een domme pass van Worthy de Jong en dunkte de laatste score binnen, 41-31. Naast het feit dat Leiden vijf keer meer balverlies leed in de eerste helft, viel vooral het schotpercentage op, dat bij Zwolle (50 procent) stukken hoger lag dan bij Leiden (34 procent).

Helaas veranderde dat ook na de rust niet erg. Zo profiteerde Leiden bijvoorbeeld niet van een onsportieve fout van Justin Stommes. Kherrazi miste de twee vrije worpen en Schachtner de driepuntspoging daarop. Aan de andere kant gooide Greiner daarentegen wel zijn twee strafworpen raak na een technische fout voor de bank van Leiden. Bij 49-35 door Tiller leek Zwolle serieus afstand te nemen van het opnieuw wel heel pover spelende Leiden.

Eindelijk een succesvolle driepunter van Mike Schachtner zorgde voor 49-38 en met Sean Cunningham op de lijn leek Zorg en Zekerheid weer binnen het gat van tien punten te kunnen komen, maar ook Cunningham raakte slechts één vrije worp. Het wilde gewoon niet vlotten met daarop weer een reeks van ongelooflijke missers en wat ongelukkige acties van Leiden-kant. Het had geluk dat ook Zwolle niet heel productief was, waardoor de stand bij 51-39 nog te overzien was bij een time-out van Van Helfteren.

Maar de situatie werd pijnlijker en pijnlijker. Nikki Hulzebos maakte er 55-42 van en omdat ook Zondervan vogelvrij mocht aanleggen voor het laatste schot van het derde kwart, was het bij 59-44 een schier onmogelijke opgave voor Leiden om het tij nog te keren. Zeker gezien de gemakzuchtige houding waarmee een aantal spelers op het veld stond.

Waarom Leiden pas in het laatste kwart een beetje tot leven kwam, zal voor altijd een raadsel blijven. Ineens was daar wel de verdediging die sloot en via Duinker, Holcomb-Faye en De Jong (vrije worpen), was het middels 0-8 61-52 en hing een wederopstanding in de lucht.

Maar met nog iets meer dan drie minuten kwam het besef te laat tegen de prima Zwolse ploeg die zijn zaakjes momenteel gewoon heel goed voor elkaar heeft. De run stopte en direct gingen de schouders bij Leiden weer verder naar beneden hangen. Niemand stond op en in plaats daarvan werd het verschil in de slotfase alleen maar groter. De einduitslag viel uiteindelijk mee, 72-59, omdat Zwolle het wel geloofde.

Statistieken

comments powered by Disqus