Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Den Helder Kings

72-68

Datum:
zaterdag 2 november 2013 · 20:30
Team:
Eredivisie

Heerlijk avondje Leiden levert zege op

LEIDEN - In een heerlijk en meeslepend duel heeft Zorg en Zekerheid Leiden de schroom van zich af gespeeld door thuis tegen Den Helder zaterdagavond met 72-68.  te winnen. Met vooral de uitstekende optredens van Worthy de Jong en Whit Holcomb-Faye die in het oog sprongen en een fantastische sfeer in de Vijf Meihal werd het een heerlijk 'avondje Leiden'.

In het eerste bedrijf was het in het grootste gedeelte niet groots van beide kanten. De start was nog veelbelovend met een heerlijk block van Josh Duinker, maar twee schoten later was het 0-6 door driepunters van Emmanuel Ubila en Jeroen van der List. Het duo Whit Holcomb-Faye en Josh Duinker trok Leiden vervolgens op gang. Holcomb schoot de eerste punten voor Zorg en Zekerheid op het bord en hij leverde daarop twee assists af op Duinker die dankbaar binnensmeet voor 6-6.

Worthy de Jong, die op de bank moest beginnen na zijn matige periode, schoot de thuisploeg met een rake vrije worp voor het eerst op voorsprong bij 7-6. Dat De Jong absoluut getergd was door zijn rol als reserve, bewees hij daarna. Hij knalde een drietje raak voor 10-8, gaf een assist op Conrad en besloot het eerste kwart met een lekkere score voor 14-11.

Toch kwam Leiden niet los van de op papier hele aardige Helderse ploeg. Het speelde met name in de eerste helft te mat en te netjes om de mannen van Jean-Marc Jaumin te lossen. Conrad gooide tot verbazing van eenieder een bom raak voor 17-13 en Holcomb-Faye gaf nog maar eens een assist op Duinker. Mike Schachtner schoot zijn eerste punten op het bord voor 27-22 onder het toeziend oog van zijn vrouw en de volle Vijf Meihal ging achter de ploeg staan.

Bij fases toonde Leiden wat meer van zijn kunnen  en vooral De Jong speelde de schroom van de afgelopen weken lekker van zich af. Hij zwierde heerlijk naar de ring voor 29-24 en in de laatste seconde voor rust frommelde hij de bal typisch op z'n 'De Jongs' binnen.

In de tweede helft eiste Rogier Jansen als vanouds een hoofdrol voor zich op. Eerst met een mooie score en een driepunter voor 36-37, even later op een negatieve manier. Hij kreeg slechts een waarschuwing voor 'flopping', zeg maar een schwalbe, maar kreeg later alsnog zijn technische fout omdat hij maar bleef mekkeren tegen de leiding. Schachter gooide één vrije worp raak en Josh Duinker beukte naar zich naar een score met bonus na een fout van Quincy Treffers. Zo pakte Leiden de voorsprong terug bij 42-40.

Dit uiteraard tot groot vermaak van het publiek, dat zo lekker werd opgewarmd voor een spannend slot, waarin Leiden vocht voor wat het waard was. De Jong ging voorop in de strijd en met een prachtige pass op Kherrazi stelde hij hem in staat om te scoren met bonus. Een heerlijk block van Cunningham op de tegenvallende Amerikaan Ubilla liet de Vijf Meihal bijkans exploderen.

Door vier rake vrije worpen koesterde Leiden een kleine voorsprong van 50-46 na het derde kwart. Maar het was nog lang niet gedaan tegen Jansen en co. De thuisploeg bleef wel spelen met het hart. Conrad blockte een schot van Van der List met zijn lange uitschuitarmen en De Jong blockte een open lay-up van Ubilla. Toch leverde de prachtige verdedigende acties geen vroegtijdig verschil in punten op.

Met name Jeroen van der List bleek, niet voor het eerst in de Vijf Meihal, een plaag voor Leiden. Hij knalde een bom raak voor 54-52 en de hoop bij Den Helder was terug. Zeker omdat Van der List rustig door ging met scoren en bij 62-65 een belangrijke driepunter binnengooide omdat Schachtner lucht dekte.

Maar ZZ had het geluk dat Holcomb-Faye voor het eerst in de Vijf Meihal dit seizoen liet zien waarom hij gehaald werd van Aris. Hij bleef maar assists strooien op met name Duinker die afsloot met 18 punten en 13 rebounds en zelf was hij ontzettend belangrijk in het slot. Met nog iets meer dan een minuut creeërde hij zijn eigen kans en gooide raak voor 68-66. Met nog 29 seconden deed hij exact hetzelfde en bij 70-66 leek het wel gespeeld.

Heel even werd het nog spannend omdat Holcomb-Faye twee vrije worpen miste, maar omdat De Jong zijn prima wedstrijd glans gaf met twee belangrijke punten vanaf de lijn, was het gedaan en vierde Leiden het feestje terecht. De eerste wedstrijd in een drieluik thuis deze week werd winnend afgesloten en met name voor het moreel is dat heerlijk in de aanloop naar de start van het Europese toernooi, woensdag tegen Bakken Bears.

Statistieken

comments powered by Disqus