Verslag

Matrixx Magixx-Zorg en Zekerheid Leiden

75-73

Datum:
woensdag 23 oktober 2013 · 20:00
Team:
Eredivisie

Ook Magixx te sterk voor Leiden

WIJCHEN - Zorg en Zekerheid Leiden startte voor het eerst met een fitte selectie woensdagavond. Een nieuwe nederlaag kon dat echter niet voorkomen. Matrixx Magixx was in Wijchen met 75-73 te sterk tegen een nog altijd zoekend Leiden.

De terugkeer van Whit Holcomb-Faye was natuurlijk positief. Echter, de Amerikaan is natuurlijk nog niet dermate geïmplementeerd gedurende de vijf competitiewedstrijden, waarvan hij het leeuwendeel miste. En ook dat was te zien. Ondanks een aantal heerlijke assists op met name Josh Duinker waren de eerste tekenen van zijn definitieve terugkeer wel zichtbaar, maar was het allemaal nog net even te flets. Zijn rentree vormde echter wel het hoogtepunt van de avond.

Want op het veld was het helaas wederom karig. Met zowel Holcomb-Faye als Sean Cunningham in de basis ging het van meet af aan gelijk op. Een mooie driepunter van Cunningham, gevolgd door een minidunkje uit een fastbreak en een steal van de Nederlandse Amerikaan afgemaakt door Mohamed Kherrazi brachten bij 12-18 een klein verschil in Leids voordeel op het bord.

Toch nam de thuisploeg voor rust weer het heft in handen. Stefan Mladenovic knalde een drietje raak voor 29-28 en nadat Jason Conrad een hopeloze inzet ver over de ring zag gaan, maakte Dimeo van der Horst 31-28. Bij rust bleef dat kleine verschil intact en was het door een late score van Robbie Sihota 40-35.

Natuurlijk was er nog niets aan de hand op dit moment en kon Van Helfteren zijn ploeg op een aantal vlakken nog even de juiste weg wijzen. Vooral de 8 aanvallende rebounds die Leiden moest toestaan waren er veel te veel. Wijchen profiteerde er gretig van met mannen als Nick Oudendag en Roger Franklin onder het bord.

In de tweede helft verdween dat probleem niet. Holcomb-Faye leverde wel twee prachtige assists af op Duinker die twee keer eenvoudig kon afmaken. Dat zorgde bij 46-41 voor het nodige vuur bij Zorg en Zekerheid. Zeker omdat ook Conrad twee keer goed doorkwam en er 50-47 van maakte, begonnen de bezoekers weer in een goede afloop te geloven.

Maar richting het einde van kwart drie ontstond weer een gat. Middels een 7-0 run snelde Matrixx naar 59-49 en kon Leiden ternauwernood het verschil binnen de tien punten brengen, omdat Worthy de Jong in het slot nog naar de vrije worplijn mocht. Daarmee was de ploeg nog altijd niet kansloos, ondanks het blijvende matige optreden van vrijwel elke Leidse speler.

Het laatste kwart begon goed. Oudendag werd afgestopt, De Jong knalde een bom raak en Holcomb sloop knap door de Wijchense defensie. Bij 59-56 lagen de kansen open en kon Leiden het tij keren. Positief was te zien dat er geknokt bleef worden. Mike Schachtner onderscheidde zich weer met een hele knappe driepunter voor 61-61 op ruim vijf minuten van het einde.

Toch ging het weer mis. Robbie Sihota scoorde met bonus op een fout van Worthy de Jong en De Jong gooide de eerste de beste bal die hij in zijn handen kreeg weer weg. De aanvoerder baalde ondanks zijn goede cijfers woensdagavond (19 punten, 6 rebounds en 4 assists) zichtbaar van zichzelf, omdat er toch ook weer veel mis ging bij de doorgaans smaakmaker van Leiden.

Op 72-68 met iets meer dan een minuut op de klok leek er nog best iets in te zitten voor Leiden. De Jong maakte er 72-70 van en verdedigde goed waardoor Thijs Vermeulen balverlies leed. De aanval leverde echter geen score op voor Leiden, waardoor Franklin naar de lijn mocht. Hij faalde niet en omdat Josh Duinker met nog 12 seconden een driepuntspoging miste, was het wel gebeurd. Patrick Richard maakte er nog 75-70 van en de drie van Holcomb-Faye in het slot was slechts voor de statistieken interessant.

Statistieken

comments powered by Disqus