Verslag

Den Helder Kings-Zorg en Zekerheid Leiden

77-69

Datum:
zaterdag 12 oktober 2013 · 19:30
Team:
Eredivisie

ZZ Leiden raakt ongeslagen status kwijt

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Den Helder de eerste nederlaag in de competitie geleden. Den Helder Kings was met 77-69 te sterk voor de gehavende Leidse formatie.

Want ondanks het feit dat Jason Conrad wel weer fit genoeg was om mee te gaan naar Den Helder en ook om te spelen, was hij toch nog niet helemaal okselfris na zijn vervelende infectie van afgelopen week. Omdat Mohamed Kherrazi geschorst was, begon Jaron Dijkhuizen in de basis. De jongeling vocht voor iedere meter en voor iedere bal en bewees zeker een aanwinst te zijn voor Leiden, maar natuurlijk was de smalle rotatie van zijn ploeg een probleem.

Zeker tegen het dit jaar sterke Den Helder, dat met Ties Theeuwkens en Rogier Jansen twee klasbakken binnenhaalde. Samen met de Amerikanen Reggie Keely en Emanuel Ubilla is de ploeg uit de kop van Noord-Holland gewoon een hele gevaarlijke tegenstander geworden en verdienen de mannen van Jean-Marc Jaumin ook de credits voor het prima spel tegen Leiden.

Tot 14-14 ging het gelijk op, alvorens Theeuwkens met twee bommen op rij voor 20-14 zorgde aan het einde van het eerste kwart. Den Helder bouwde die voorsprong stukje bij beetje uit en ondanks alle inspanningen van vooral Josh Duinker die 9 punten maakte in het tweede kwart, was het verschil vlak voor de thee tien punten bij 36-26. Sean Cunningham en Ubilla wisselden op slag van rust nog driepunters uit, waardoor Leiden een gaatje goed te maken had. 

Dat lukte nog bijna in een vrij sterk derde kwart. Zorg en Zekerheid toonde karakter en van 51-38 vocht het zich terug tot 52-48 door scores van Mike Schachtner en een drietje van Cunningham. Maar net toen Leiden definitief terug in de wedstrijd leek te keren, kreeg Toon van Helfteren een technische fout, omdat hij zich liet gaan tegen de scheidsrechters na een fout van Bas Nelemans. Theeuwkens mikte vier vrije worpen op rij raak en tot overmaat van ramp knalde Max van Schaik nog een bom binnen voor 59-48. Den Helder maakte daarmee 7 punten in 15 seconden en profiteerde optimaal van de opgelegde straffen aan Leiden-kant.

Die klap kwam Leiden niet meer te boven. Het verschil bleef boven de tien punten hangen en met de smalle rotatie én de foutenlast bij met name Worthy de Jong brak Zorg en Zekerheid op. Bij 77-69 door een laatste driepunter van Cunningham hield het op en moest Leiden de eerste nederlaag van het seizoen slikken. Het is te hopen dat Kherrazi er donderdag weer bij zal zijn in de Maaspoort als Den Bosch de tegenstander is. Als ook Conrad dan weer helemaal fit ten tonele verschijnt, zijn de mogelijkheden voor Van Helfteren weer wat uitgebreid. Alleen dan en met de juiste intensiteit kan het sterke Den Bosch, dat ook met ruime cijfers afrekende met Groningen, verslagen worden.

Statistieken

comments powered by Disqus